يک مقام ارشد ايرانی از سفر معاونان مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی در شامگاه يکشنبه ۱۴ تيرماه به تهران خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران، ايسنا، اين مقام ارشد ايرانی که نامش فاش نشده گفته است:« ما آمادگی خود را برای حل مسال باقی مانده به شکلی که آژانس بتواند در چارچوب ملاحظاتش اين مساله را حل و فصل کند اعلام کردهايم و در همين چارچوب گروهی از معاونان و کارشناسان آژانس امشب راهی تهران میشوند تا اين موضوعات را هم بتوانيم حل و فصل کنيم.»
اين مقام ارشد ايرانی با اشاره به سفر يوکيا آمانو، مديرکل آژانس به تهران و گفتوگوهای صورت گرفته اعلام کرد که در مذاکرات دو طرف به چارچوبی برای حل موضوعات باقی مانده مربوط به ابعاد نظامی احتمالی دست يافتهاند که چارچوبی مورد نظر ميان ايران، گروه ۱+۵ و آژانس است.
در همین زمینه، بهروز کمالوندی، معاون امور بين الملل و سخنگوی سازمان انرژی اتمی به ایسنا گفته است :امشب دو هيات از آژانس بينالمللی انرژی اتمی به صورت جداگانه وارد تهران میشوند.
وی اضافه کرده است: اين هياتها شامل ترو واريانتا، معاون مديرکل آژانس بين المللی انرژی اتمی، سروتا رييس دفتر و دستيار مديرکل آژانس و آپارو از مقامات سطح بالای آژانس هستند.
بهروز کمالوندی با بيان اينکه بحث و بررسی درباره موضوعات گذشته بين ايران و آژانس و نحوه ادامه همکاریهای ايران و آژانس از موضوعات گفتوگوهای ما با مقامات آژانس است، تصریح کرده است: «هياتهای آژانس بامداد امشب وارد تهران میشوند و فردا شب نيز تهران را ترک خواهند کرد.»
مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی همزمان با مذاکرات هستهای در وين روز چهارشنبه به تهران سفر کرد و روز پنجشنبه با حسن روحانی، رئيس جمهور، و علی شمخانی، دبير شورای عالی امنيت ملی ايران، در تهران ديدار کرد.
مديرکل آژانس بينالمللی انرژی اتمی در ارزيابی نتايج سفر خود به ايران جمعه گفته بود که طرفين در رابطه با برخی مسائل به درک متقابل بهتری رسيدهاند، اما همچنان بايد کار بيشتری انجام بگيرد.
با اين حال آقای آمانو روز شنبه گفت، چنانچه ايران همکاری لازم را از خود نشان دهد، آژانس میتواند گزارش خود در مورد «ابعاد احتمالی نظامی» در برنامه هستهای ايران را ظرف شش ماه آينده (پايان سال ميلادی جاری) تهيه خواهد کرد.
حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، در دیدار با یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی گفته بود، در صورتی که برخی از «مسایل غیر فنی» دخالت داده نشود و دو طرف اراده لازم را داشته باشند، مسایل باقی مانده بین ایران و آژانس قابل حل است.
«ابعاد احتمالی نظامی» در برنامه هستهای ايران يکی از مسايل حل نشده بين ايران و آژانس است. آژانس خواهان بازرسی از مراکز نظامی «مشکوک» است، اما رهبر ايران به صراحت اعلام کرده است که با بازديد از مراکز نظامی ايران مخالف است.
يکی از مراکزی که آژانس خواهان بازديد از آن است مرکز نظامی پارچين است و بازرسان آژانس تاکنون موفق نشده اند از اين منطقه بازيد کنند.
رضا نجفی، نماينده ايران در آژانس در فروردین ماه سال جاری اختلافات باقیمانده را مربوط به گزارشی درباره «انفجارات سطح بالا» در آزمايشها و مسائلی درباره «محاسبات نوترونی» عنوان کرده بود. با اين حال آقای نجفی ابراز اميدواری کرده بود که اين دو موضوع نيز در جلسات بعدی حل و فصل شود.
اما آژانس بينالمللی انرژی اتمی آژانس بين المللی انرژی اتمی در گزارش خردادماه سال جاری خود گفته بود که همچنان ضرورت دارد ايران به پرسشهای آژانس درباره دسترسی به پايگاه نظامی پارچين پاسخ بدهد.
ايران پيشتر اتهامات در خصوص «ابعاد نظامی احتمالی برنامه اتمی ايران» يا PMD را «بیاساس و واهی» خوانده بود.