رييس جمهوری آمريکا به نمايندگان دمکرات مجلس سنا اطمينان داد به دنبال «توافقی بد» با ايران نيست و از آنها خواست تا پايان مذاکرات صبوری پيشه کنند.
به گزارش خبرگزاری آسوشيتدپرس، باراک اوباما که در جريان رسيدن به توافقی اقتصادی در روزهای اخير دچار اختلاف با برخی از نمايندگان دمکرات شده بود، روز چهارشنبه ۱۷ تيرماه در کاخ سفيد با آنها گفتوگو کرد.
برخی از نمايندگان سنا که در اين مراسم حضور داشتند گفتهاند که بخش اصلی گفتوگوها با رییس جمهوری آمریکا، به مذاکرات اتمی ايران اختصاص داشت.
قرار بود با پايان مهلت قبلی تعيين شده در مذاکرات با ايران، آقای اوباما متن توافق را به سنا تحويل داده و برای بررسی آن یک ماه مهلت دهد.
اين گزارش حاکی است مخالفتی با آقای اوباما در زمینه تمديد مهلت مذاکرات با ايران از سوی نمايندگان دمکرات سنا، گزارش نشده است.
سایت «پولیتیکو» نیز گزارشی از این مراسم داده است که سه شنبه شب برگزار شده و نوشته است که رییس جمهوری آمریکا همزمان با ادامه مذاکرات هستهای ایران و شش قدرت جهانی در وین، تا حدودی نسبت به گفتوگوها ابراز بدبینی کرده است.
سناتور دیک دوربین روز چهارشنبه در گفتوگو با «پولیتیکو» اظهار داشت: «آقای اوباما گفت که به نظرش می رسد شانس توافق کمتر از پنجاه- پنجاه است و او با توافقی که ضعیف یا قابل اجرا نباشد موافقت نخواهد کرد».
این سناتور آمریکایی افزود: «رییس جمهوری ایالات متحده گفت اگر توافقی حاصل شود که با استانداردهای او مطابقت داشته باشد، از ما خواهد خواست تا صادقانه با آن برخورد کرده و عجولانه قضاوت نکنند».
سناتور کریس کونز نیز به «پولیتیکو» گفته است: «وی (اوباما) اظهار داشت که "عصبی نشوید، نگران سخنان رهبر جمهوری اسلامی و اظهارنظرها در مطبوعات نباشید. قرار نیست توافقی را امضاء کنم که بر اساس آن نتوانیم همه راههای دستیابی ایران به بمب "اتمی" را مسدود کنیم».
این سناتور دمکرات افزوده است که این اظهارات رییس جمهوری آمریکا، یک «حرف اطمینان بخش» بوده است.
مذاکرات اتمی گروه ۵+۱ با ايران در وين جريان دارد و مهلت آن تا روز جمعه اين هفته تمديد شده است. در حالی که جان کری وزير خارجه آمريکا، فدريکا موگرينی مسئول سياست خارجی اتحاديه اروپا و محمد جواد ظريف، وزير خارجه ايران در وين حضور دارند، قرار است وزيران خارجه فرانسه و بريتانيا هم به آنها ملحق شوند.
ظريف: توافق قابل دسترس است
در همین حال، محمد جواد ظريف، وزير خارجه ايران، روز چهارشنبه در سرمقالهای که در روزنامه بریتانیایی «فايننشال تايمز» منتشر شد، تاکيد کرده که توافق اتمی ايران و غرب، «در دسترس» است.
آقای ظريف همچنين گفته است که رسيدن به چنين توافقی میتواند زمينه ساز همکاری دو طرف برای «مبارزه با افراطگرايی» باشد.
وزير خارجه ايران در اين مقاله افزوده است: «ايران آماده قبول توافقی منصفانه و متوازن است که میتواند راهگشای افق همکاریها برای مقابله با چالشهای مشترک پيش رو است».
به گفته آقای ظریف، «در ميان اين چالشها، میتوان به بروز افراطگرايی خشونتطلبانه در قلب منطقه خاورميانه اشاره کرد که ممکن است دامنههای آن حتی به اروپا کشيده شود».
وزير خارجه ايران در اين نوشته به طور مشخص به حملات اسلامگرايان افراطی در فرانسه، کويت و تونس اشاره کرده است.
آقای ظريف، تحريمهای اعمال شده عليه ايران را «تبعيضآميزترين تحريمهای اعمال شده عليه ملتی در تاريخ» عنوان کرد و گفت همتايان من (وزيران خارجه کشورهای ۵+۱) به درستی باب مذاکرات را گشودند اما بايد ميان رسيدن به توافق و تهديد، تصميمی دقيق انتخاب کنند».
روحانی: ايران برای دوران پسا تحريم آماده میشود
حسن روحانی، رييس جمهوری ايران، پيش از ترک تهران به سمت روسيه برای حضور در اجلاس شانگهای گفت: « جمهوری اسلامی دارد خودش را برای پسا مذاکرات يا پسا تحريم آماده میکند».
به گزارش خبرگزاری دانشجويان ايران، ايسنا، آقای روحانی در جريان تشريح سفر خود گفت: «سه اجلاس به صورت همزمان در شهر اوفا برگزار میشود و نظرات جمهوری اسلامی در اجلاس شانگهای و بريکس بيان خواهد شد».
رييس جمهوری ايران گفت: «علاوه بر اين ملاقاتهای جانبی با کشورهای مختلف داريم به ويژه اينکه دو کشور از کشورهايی که در اين اجلاسها حضور دارند، يعنی روسيه و چين جزو کشورهای ۱+۵ هستند. مذاکرات ما و ۱+۵ هم روزهای حساسی را دارد میگذراند و جمهوری اسلامی دارد خودش را برای پسا مذاکرات يا پسا تحريم آماده میکند».
رسيدن به توافق اتمی در رابطه ميان ايران و آمريکا پس از وقوع انقلاب در ايران و قطع روابط دو کشور، اتفاقی بزرگ محسوب شده و برای باراک اوباما و حسن روحانی، روسای جمهوری دو کشور، هم دستاوردی بزرگ خواهد بود. به ويژه که هر دو از ناحيه تندروهای داخلی تحت فشار هستند.