لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۱۷

اژه‌ای: فشار هاشمی به دستگاه قضایی فوق‌العاده است


معاون اول قوه قضائیه ایران، اکبر هاشمی رفسنجانی را متهم کرد که درباره پرونده فرزندانش به قوه قضائیه «فوق‌العاده فشار» آورده و گفت که مهدی هاشمی «همیشه یک نسخه از اسناد قوه قضائیه و بازرسی کل کشور» در رابطه با پرونده خود را در اختیار داشته است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم، غلامحسین محسنی اژه‌ای، روز دوشنبه ۳۰ آذر، در همایشی در دانشگاه تهران گفت: «در ظاهر از آقای هاشمی رفسنجانی بالاتر و قدرتمندتر از نظر جایگاه داریم یا خیر؟ شما فکر می‌کنید در پرونده‌هایی مثل آنها به دستگاه قضایی فشار نمی‌آید؟ فوق‌العاده هم فشار می‌آورد».

وی اضافه کرد: «در ارتباط با پسر آقای هاشمی رفسنجانی با اینکه فشار زیادی به دستگاه قضایی وارد می‌آوردند، مسیر محاکمه به صورت قانونی طی شد و الان هم او در زندان است».

آقای محسنی اژه‌ای با اشاره به پرونده مهدی هاشمی گفت: «هر چه در هر دستگاهی وجود داشت، یک نسخه در اختیار اینها قرار می‌گرفت. به عنوان مثال همیشه یک نسخه از اسناد قوه قضائیه و بازرسی کل کشور در دست اینها بود».

وی تأکید کرد که «رسیدگی به این پرونده‌ها سخت است و ممکن است از طریق افراد مختلف به بسیاری از اسناد دسترسی داشته باشند».

رسیدگی به پرونده فائزه، فاطمه و به خصوص مهدی هاشمی، فرزندان اکبر هاشمی رفسنجانی بارها در رسانه‌های ایران جنجال‌برانگیز شد.

در عین حال این نخستین‌بار نیست که آقای اژه‌ای اکبر هاشمی رفسنجانی را متهم به فشار بر دشتگاه قضایی می‌کند.

این مقام مسئول قضایی، روز ششم تیرماه در سخنانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه، تلویحاً با اشاره به پرونده مهدی هاشمی گفته بود که یک فرد «صاحب قدرت» قوه قضائیه را تهديد می‌کند.

او یک روز پس از آن هم در گفت وگویی با شبکه دوم تلويزيون دولتی ايران، اعلام کرده بود که «در پرونده مهدی هاشمی واقعاً از جهات مختلف تحت فشار بوديم».

با این حال اندکی بعد آقای هاشمی رفسنجانی گفته بود که به رهبر جمهوری اسلامی گفته راضی به عفو مهدی نیست، زیرا « می‌گويند رهبر چرا به تقاضاهای عفو زندانيان ديگر توجه نمی‌کنند و هم می‌گويند هاشمی در پرونده پسرشان اعمال نفوذ کرد».

در حالی که برخی از نمایندگان مجلس ایران و برخی از رسانه‌های اصولگرا، مهدی هاشمی را به دست داشتن در فسادهای اقتصادی در قراردادهای استات‌اویل و کرسنت متهم کرده‌اند، محمود علیزاده طباطبایی، وکیل مهدی هاشمی و فرزندان آقای هاشمی بارها تأکید کرده‌اند که «موضوع اصلی» این پرونده، خود اکبر هاشمی رفسنجانی است، نه مهدی هاشمی.

درهمین حال فائزه هاشمی پیش از این گفته بود که حکم زندان برادرش با هدف «کم کردن» از حضور و تأثیر اکبر هاشمی رفسنجانی در انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی انجام شده‌است.

گفته‌های آقای اژه‌ای ساعاتی پس از آن منتشر شده که اکبر هاشمی رفسنجانی با حضور در وزارت کشور برای پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری ثبت‌نام کرد.

یک روز پیش از سخنان آقای محسنی اژه‌ای، اکبر هاشمی رفسنجانی گفته بود که فرزندش، مهدی، قصد داشته دراعتراض به «پخش» نشدن دادگاهش «اعتصاب غذای خشک» کند اما او جلوی اعتصاب غذایش را گرفته است.

مهدی هاشمی رفسنجانی ظهر روز يکشنبه ۱۸ مرداد، خود را برای سپری کردن حکم حبسش به زندان اوين معرفی کرد.

او پیش از این بارها خواستار پخش «کامل و بدون حاشیه» تمامی جلسات محاکمه‌اش از صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران شده است.

از سخنرانی‌هایی که «موجب تنش می‌شود» جلوگیری شود

آقای محسنی اژه‌ای دربخش دیگری از سخنان خود از مسئولان دانشگاه‌ها خواست که اجازه ندهند «فتنه‌گران در دانشگاه‌ها حضور یابند و اگر قرار شد کسی از این افراد سخنرانی کند، حتماً قبلاً از او قول بگیرند که سخنی برخلاف ارزش‌های نظام نگوید».

وی اضافه کرد: «اگر هم پیش‌بینی شد که حضور فلان کسی در دانشگاه‌ها موجب تنش خواهد شد، باید دستگاه‌های نظامی، اطلاعاتی و قضایی از ورود این افراد به دانشگاه‌ها خودداری کنند».

آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی و نزدیکان وی از اعتراض‌ها به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ به عنوان «فتنه» و از میرحسین موسوی و مهدی کروبی به عنوان «سران فتنه» نام می‌برند.

آقای اژه‌ای پیش از این نیز در واکنش به حمله به سخنرانی عبدالواحد موسوی لاری، وزیر اسبق کشور، در قرچک توصیه کرده بود که سخنرانی‌هایی که ممکن است واکنش برخی گروه‌ها را به دنبال داشته و «فضا را به هم بریزد» اصلاً برگزار نشود.

این درحالی است که عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران، با تأکید بر تأمین امنیت تجمع های قانونی از تهیه گزارش حادثه حمله به سخنرانی عبدالواحد موسوی لاری در قرچک خبر داده و گفته است که پرونده «سازمان‌دهندگان و برنامه‌ریزان» این حادثه که «بر عمل خود اصرار دارند» به قوه قضائیه ارجاع می‌شود.

در هفته‌های گذشته به مراسم سخنرانی تعدادی از اصلاح طلبان از جمله سخنرانی محمدعلی نجفی و محسن مهرعلیزاده در دانشگاه علامه طباطبایی، سخنرانی آذر منصوری و جهانبخش خانجانی، در دانشگاه شهید چمران اهواز، سخنرانی آذر منصوری در دانشگاه آزاد یاسوج حمله شده بود.

«فتنه‌گران اگر توبه نکنند، مورد عفو قرار نمی‌گیرند»

معاون اول قوه قضائیه در بخش دیگری از سخنان روز دوشنبه خود گفت: «فتنه‌گران تا زمانی که توبه نکنند و جبران مافات نداشته باشند و بر موضع غلط خود بمانند عفو نخواهند شد».

وی در پاسخ به سؤالی درباره دلیل محاکمه نشدن میرحسین موسوی و مهدی کروبی، رهبران معترضان به نتیجه انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸، تأکید کرد که «شورای عالی امنیت ملی تصمیم گرفت که فعلاً اینها محاکمه نشوند و مصوبات شورای عالی امنیت ملی مانند قانون است».

آقای محسنی اژه‌ای اضافه کرد: «اینها به طور آگاهانه و عامدانه بلوا ایجاد کردند و واقعاً عنوان اتهام آنها را می‌توان بغی [یاغی‌گری] نامید».

صادق آملی لاریجانی، رئیس قوه قضائیه ایران، نیز پیش از این نیز حصر آقایان موسوی و کروبی را با استناد به «مصوبه شورای عالی امنیت ملی» در این‌باره «قانونی» دانسته بود.

در واکنش به این استدلال، علی مطهری نماینده تهران در مجلس، حصر این سه نفر را «نقض اصول متعدد قانون اساسی» جمهوری اسلامی دانسته‌است.

کانون مدافعان حقوق بشر، به ریاست شیرین عبادی، نیز پیش از این در بیانیه‌ای اعلام کرده بود که رهبر و شورای عالی امنیت ملی اختیارات قانونی لازم برای صدور حکم «حصر خانگی» افراد را ندارند.

مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، همسر آقای موسوی، از روزهای پایانی سال ۸۹ بدون حکم دادگاه در خانه خود محبوس شده‌اند.

XS
SM
MD
LG