احمد داووداوغلو در اولین سفر خود به ایران در مقام نخستوزیر ترکیه، شامگاه جمعه، ۱۴ اسفند در راس هیاتی متشکل از وزرای اقتصاد، گمرک و تجارت، ارتباطات و توسعه، حمل و نقل، و انرژی این کشور وارد تهران شد و مورد استقبال محمود واعظی، وزیر ارتباطات و فنآوری اطلاعات ایران، قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، آقای داووداوغلو در فرودگاه آنکارا و قبل از سفر به تهران اعلام کرده بود که در گفتوگو با مقامات بلندپایه ایرانی، راههای توسعه همکاریهای اقتصادی و تجاری دو کشور را بررسی میکند و درباره تحولات منطقهای از جمله بحران سوریه و تحولات عراق به بحث و تبادل نظر خواهد پرداخت.
وی درباره اختلاف نظر با ایران درباره مسائل منطقهای نیز اظهار داشت: «مهم آن است که راه گفتوگو بین کشورها قطع نشود که با ایران هیچ گاه چنین چیزی مطرح نبوده است.»
ساعاتی قبل از این اظهارات نیز مولود چاوش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه، عنوان کرده بود که آنکارا تلاش میکند روابط خود با ایران را بهبود ببخشد، اگر چه طرفین در رابطه با چگونگی حل بحران سوریه اختلاف نظر دارند.
تهران و آنکارا بر سر بحران سوریه با یکدیگر اختلاف نظر اساسی دارند. ترکیه خواستار کنارهگیری بشار اسد از قدرت در سوریه است و در مقابل، ایران از حامیان اصلی بشار اسد در منطقه محسوب میشود.
این اختلافات به آنجا انجامیده که رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، روز ششم دی ماه، جمهوری اسلامی ایران را متهم کرد که با ایستادن پشت بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، به سیاستهای «فرقهگرایانه» در این کشور دامن زده است.
در نقطه مقابل نیز برخی از مقامات جمهوری اسلامی، ترکیه را به حمایت از گروه حکومت اسلامی (داعش) متهم کردهاند. از جمله محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران، روز جمعه، ۱۳ آذر، گفت که جمهوری اسلامی، «اطلاعات» و «فیلم»های فروش نفت گروه حکومت اسلامی در ترکیه را در اختیار دارد.
در عین حال تعدادی از رسانههای داخل ایران نیز خانواده آقای اردوغان را در تجارت نفت با داعش دخیل دانستهاند، اتهامی که خشم رئیس جمهور ترکیه را به دنبال داشته است تا جایی که وی گفت به حسن روحانی نسبت به این اتهامزنی رسانههای ایرانی هشدار داده است.
خبرگزاری دولتی ایرنا پیش از این با اشاره به ترکیب هیات همراه احمد داووداوغلو در سفر به تهران نوشته بود که «بخش اصلی» گفتوگوهای طرفین در این سفر درباره افزایش مبادلات بازرگانی دو کشور تا ۳۰ میلیارد دلار خواهد بود.
سفر آقای داووداوغلو به ایران پس از توافق اتمی وین و در حالی انجام میشود که به تازگی یک هیات بلندپایه اقتصادی و تجاری ترکیه به ریاست رفعت حصارجیکلی اوغلو، رئیس اتاقهای بازرگانی و بورس ترکیه، از ایران دیدن کرده بود.
براساس آمار اعلام شده از سوی گمرک ایران، در سال ۱۳۹۳ واردات ایران از ترکیه حدود چهار میلیارد دلار و صادرات به این کشور حدود دو میلیارد دلار بوده است.
ایران همچنین بر اساس قرارداد امضا شده بین دو کشور در سال ۱۹۹۶ سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز به ترکیه صادر میکند.