روز دوشنبه کاوشگر اگزو مارس ۲۰۱۶ برای جستجوی حیات به سوی مریخ فرستاده شد.
به گزارش رویترز، این کاوشگر، که بخشی از برنامه «اگزو مارس» مشترک بین اروپا و روسیه است، از ایستگاه فضایی «بایکونور» قزاقستان سفر هفت ماهه خود را آغاز کرد.
قرار است این کاوشگر به بررسی گازهایی مانند متان در اطراف مریخ بپردازد. همچنین فناوریهای تازه برای فرود بر سطح مریخ را آزمایش کند.
در اواخر سال ۲۰۱۴، مریخنورد ناسا، موسوم به «کنجکاوی» (Curiosity) فورانی از گاز متان در اتمسفر این سیاره را کشف کرد.
متان همان گازی است که از میدانهای گازی استخراج میشود و بعد از تصفیه بهعنوان گاز در خانهها، صنایع و دیگر بخشها استفاده میشود.
دانشمندان عقیده دارند متان از میکروارگانیسمهایی تولید میشود که میلیونها سال پیش از بین رفتند و این گاز زیر سطح زمین انباشته شد.
رولف دی گروت یک مقام مسئول در آژانس فضایی اروپا میگوید: «اثبات این نکته که حیات روی مریخ وجود دارد یا وجود داشته است، نشان میدهد که زمین از نظر وجود حیات منحصر بهفرد نیست. این موضوع وجود حیات در دیگر نقاط جهان را بسیار محتمل میکند».
توضیح دیگری برای وجود متان در اتمسفر مریخ میتواند این باشد که این گاز به وسیله پدیدههایی مثل اکسیداسیون آهن تولید میشود.
بخش دوم ماموریت «اگزو مارس» در سال ۲۰۱۸ فرستادن کاوشگر دیگری به سطح مریخ خواهد بود. این کاوشگر نخستین کاوشگر با قابلیت حرکت در سطح سیاره و حفاری برای جمعآوری و تحلیل نمونه مواد خواهد بود.
دی گروت میگوید: «تشعشع موجود در فضا هر ماده زیستی را نابود میکند. اما در عمق دو متری زمین (خاک مریخ) ممکن است مکانهایی در مقابل تشعشع مصون باشند».
در همین زمینه سایت «اسپیس فلایت ناو» از قول آلوارو قیمنز مدیر علوم آژانس فضایی اروپا مینویسد که «این توسعه فناوری بسیار با اهمیت است. اگر میخواهید در ماموریتهای آینده به مریخ مشارکت داشته باشید، باید قابلیت فرودآمدن خود را اثبات کنید».
فرود آمدن بر روی سطح مریخ مشکل است که تقریبا همهٔ تلاشهای قبلی سازمانهای فضایی روسیه و آمریکا را با دشواری مواجه کرده است.
هزینه ماموریتهای اگزومارس که پروژه مشترک روسیه و اروپاست، حدود ۱.۳میلیارد یورو برآورد میشود. ناسا هماکنون دو کاوشگر فعال در سطح مریخ دارد.