وزارت خزانهداری ایالات متحده «مجوز کلی» برای فروش هواپیمای مسافربری به ایران را صادر کرده است که بر اساس آن شرکتهای آمریکایی اجاره خواهند داشت پس از بیش از سه دهه به ایران هواپیما بفروشند.
وزارت خزانهداری آمریکا روز پنجشنبه پنجم فروردین این مجوز را صادر کرده و متن آن را در وب سایت خود قرار داده است.
در متن این «مجوز کلی» تصریح شده است: شهروندان آمریکایی مجاز هستند که در کلیه تراکنشهای رایج مربوط به مذاکرات، و همچنین قراردادهای مشمول «صدور مجوز فعالیتهای مرتبط با صادرات و بازصادرات هواپیماهای مسافری تجاری و قطعات و خدمات مربوطه به ایران» مشارکت کنند. با این شرط که اجرایی شدن هر یک از این قراردادها نیازمند مجوز از دفتر کنترل داراییهای خارجی است (قرارداد مشروط).
باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا روز ۲۶ دی ماه پارسال طی فرمانی، مجوز فروش هواپیماهای مسافربری به ایران را صادر کرده بود.
این مجوز در آستانه اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) صادر شد که امضای آن به رویارویی میان ایران و جامعه بینالمللی بر سر برنامه هستهای تهران پایان داد.
بسیاری از هوایپماهای بوئینگ ایران متعلق به دهههای ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ هستند و این کشور با مشکلاتی برای به روز کردن ناوگان هوایی خود مواجه است.
پس از صدور مجوز باراک اوباما، شرکت آمریکایی بوئینگ روز ۳۰ بهمن اعلام کرد که از دولت آمریکا برای انجام فعالیت تجاری با ایران چراغ سبز گرفته است.
این شرکت آمریکایی گفته بود، بر اساس مجوزی که دریافت کرده است این شرکت اجازه دارد با شرکتهای هواپیمایی مورد تأیید در ایران همکاری کند.
عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی ایران، نیز روز ۱۳ اسفند گفته بود برای خرید هواپیماهای مسافربری بوئینگ از مدیران این شرکت دعوت کردهایم تا به ایران سفر کنند.
آمریکا پس از گروگانگیری دیپلماتهایش در تهران در سال ۱۳۵۸ فروش هواپیماهای مسافربری را به ایران ممنوع کرد.
مقامهای ایران گفتهاند که گرچه تحریم فروش هواپیما ارتباطی با تحریمهای نفتی و بانکی مربوط به برنامه هستهای ایران ندارد، اما آمریکا در جریان مذاکرات هستهای با لغو ممنوعیت فروش هواپیما به ایران موافقت کرده است.
ایران و فرانسه بهمن امسال و در جریان دیدار حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، از این کشور ۲۰ قرارداد و تفاهمنامه با یکدیگر امضاء کردند که خرید ۱۱۸ هواپیمای ایرباس به ارزش ۲۵ میلیارد دلار از مهمترین این قراردادهاست.