گزارشها حاکی است که باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا و رجب طیب اردوغان در گفتوگوی تلفنی در خصوص وضعیت فتح الله گولن، روحانی اهل ترکیه که در آمریکا زندگی میکند، مذاکره کردهاند.
به گزارش آسوشیتدپرس، این در حالی است که دولت ترکیه روز سه شنبه مدارک و اسناد لازم برای استرداد رسمی فتح الله گولن را تحویل دولت امریکا داده است.
دولت ترکیه فتح الله گولن را که هم اکنون در ایالت پنسلوانیا زندگی میکند، متهم کرده که هدایت کودتای نافرجام شب جمعه را برعهده داشته است. این در حالی است که فتح الله گولن این اتهام را رد میکند.
جاش ارنست، سخنگوی کاخ سفید، روز سه شنبه گفته است: باراک اوباما در این گفتوگوی تلفنی تصریح کرده است که آمریکا از تروریسم حمایت نمیکند. آمریکا از افرادی که برای سرنگونی دولتی که با رای مردم انتخاب شده توطئه میکنند، حمایت نمیکند.
با این حال سخنگوی کاخ سفید تاکید کرده است: تصمیم در باره استراد فتح الله گولن به عهده باراک اوباما نیست، بلکه استرداد میبایست براساس معاهده بین آمریکا و ترکیه صورت گیرد.
به گزارش خبرگزرای فرانسه، باراک اوباما همچنین در این گفتوگوی تلفنی ضمن محکوم کردن شورش خشونت آمیز در ترکیه، گفته است: تحقیقات و تعقیب قضایی کودتاچیان میبایست به صورتی انجام شود که اعتماد مردم به نهاد دمکراتیک و رعایت قانون را افزایش دهد.
در کودتای نافرجام ترکیه دستکم ۲۳۲ نفر کشته شده اند.
در همین حال، بینعالی ایلدریم، نخستوزیر ترکیه، میگوید مدارک درخواست استرداد فتحالله گولن به ایالات متحده ارسال شده است.
وی روز سهشنبه در پارلمان این کشور گفت که آنکارا چهار پرونده را به آمریکا ارسال کرده و خواستار استرداد فتحالله گولن شده است.
به دنبال کودتای نافرجام جمعه، دولت رجب طیب اردوغان پاکسازی ارتش و نهادهای دولتی را آغاز کرده و گفته میشود که شمار اخراج شدگان از نهادهای دولتی و امنیتی ترکیه تاکنون به ۵۰ هزار نفر رسیده است.
رسانههای دولتی ترکیه روز سهشنبه ۲۹ تیرماه گزارش دادند که وزارت آموزش ملی این کشور ۱۵ هزار معلم را اخراج و مجوز فعالیت ۲۱ هزار معلم در مدارس خصوصی را به اتهام وابستگی به گروه فتحالله گولن لغو کرده است.
شماری از نهادی بین المللی نسبت به روند پاکسازی در ترکیه ابراز نگرانی کرده اند.