لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۳۵

در پی حمله مرگبار یمن، آمریکا حمایت از ائتلاف عربی را «فورا بازبینی می‌کند»


محل حمله
محل حمله

ساعاتی پس از انتشار خبر حمله هوایی به یک مجلس ترحیم در یمن که بیش از ۱۴۰ کشته برجای گذاشته، واشینگتن واکنش نشان داده و گفته «حمایت شدیدا کاهش یافته» از ائتلاف به رهبری عربستان بار دیگر «تحت بازبینی فوری» قرار می‌گیرد.

ند پرایس، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید آمریکا، ۱۸ مهر ماه (به وقت تهران)، گفته است «ما عمیقا نگران گزارش‌ها از حمله هوایی به مجلس ترحیم در یمن هستیم، که اگر تائید شوند، در ادامه مجموعه‌ای از حملاتی قرار می‌گیرند که غیرنظامیان یمنی را هدف قرار داده‌اند».

در بیانیه‌ آقای پرایس آمده است «همکاری امنیتی [آمریکا] با عربستان سعودی یک چک سفیدامضا نیست… در سایه رخدادهای اخیر، ما تصمیم گرفته‌ایم همکاری‌های خود با ائتلاف به رهبری عربستان سعودی، که حمایت از آن در حال حاضر هم به شدت کاهش یافته، را تحت بازبینی فوری قرار دهیم. و آماده‌ایم حمایت‌های خود را طوری تنظیم کنیم که در موازات با اصول ایالات متحده، ارزش‌ها و مصالحش قرار گیرند؛ از جمله برای آنکه نبردهای تراژیک یمن فورا و به‌شکل بادوامی، پایان یابند».

جیمی مک‌گولدریک، نماینده امور انسانی سازمان ملل در یمن، گفته امدادگران از دیدن صحنه پس از حمله «بهت‌زده شده‌اند». او خواستار پایان فوری حملات به غیرنظامیان شده‌است.

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام سازمان ملل می‌گوید بیش از ۱۴۰ نفر در حمله روز شنبه کشته شدند. شمار کشته‌شدگان طی ساعت‌های گذشته دو برابر شده و این حمله صدها زخمی نیز برجای گذاشته که خود ممکن است عامل دیگری بر افزایش مجدد شمار قربانیان باشد.

حوثی‌ها اندکی پس از این حمله هوایی، ائتلاف به رهبری ریاض را عامل آن معرفی کردند. خبرگزاری رویترز از منابعی از ائتلاف عربی گزارش داده بود که این ائتلاف در روز شنبه مرتکب حمله‌ای در صنعا نشده است. این ائتلاف بیانیه‌ای نیز با سخنانی مشابه منتشر کرده‌است.

در سپتامبر سال ۲۰۱۵ حمله‌ای، که به ائتلاف به رهبری عربستان نسبت داده می‌شود، ۱۳۱ قربانی غیرنظامی برجای گذاشت. آن حمله به یک مراسم عروسی انجام شد. در ماه مارس نیز ۱۰۶ غیرنظامی، از جمله ۲۴ کودک، در حمله‌ هوایی به یک بازار کشته‌شدند.

در مرداد ماه گذشته مقام‌های آمریکایی گفته بودند ارتش آمریکا، پرسنل خود، که در بخش هماهنگی با عملیات هوایی ائتلاف به رهبری ریاض فعالیت می‌کردند، را از عربستان سعودی خارج کرده است. به گفته مقام‌های واشینگتن شمار نیروها در بخش‌های دیگر این عملیات نیز به شدت کاهش یافت. مقام‌های آمریکایی سخنی از دلیل این کاهش همکاری‌های نگفته بودند، اما خبرگزاری رویترز این احتمال را مطرح کرده بود که افزایش تلفات غیرنظامی در عملیات هوایی ائتلاف عربی، دلیل اصلی این تصمیم‌گیری واشینگتن بود. ⇦​بیشتر بخوانید

شورشیان حوثی که از حمایت ایران برخوردار هستند، دو سال پیش عبد ربه منصور هادی، رئیس‌جمهوری یمن، که دولتش همچنان از منظر سازمان ملل متحد دولت یمن به شمار می‌رود، را مجبور به کناره‌گیری از قدرت کردند. او سپس با پیشروی حوثی‌ها، راهی عربستان شد. ریاض نیز ائتلافی تشکیل داد و حملات هوایی و حمایت‌های زمینی از نیروهای هوادار هادی را آغاز کرد. از آن زمان بیش از ۶۷۰۰ نفر، عمدتا غیرنظامی، در حملات هوایی و درگیری‌های یمن، کشته شده‌اند.

XS
SM
MD
LG