شماری از خطیبان نمازجمعه روز ۲۱ آبان در شهرهای مختلف ایران به گشایش احتمالی دفتر اتحادیه اروپا در تهران اعتراض کردند و از جمله آن را «لانه جاسوسی» خواندند.
خبرگزاری تسنیم در این روز سخنرانی آیتالله محسن مجتهد شبستری، امام جمعه تبریز، را بازتاب داده که عنوان کرده گشایش دفتر اتحادیه اروپا در ایران «به صلاح جامعه اسلامی نیست چرا که در آینده به لانه فساد و جاسوسی برای غربیها در ایران تبدیل میشود.»
آقای مجتهدشبستری افزوده: «این دفتر بهبهانه حمایت از حقوق بشر از مخالفان نظام، منکران قصاص اسلامی، همجنسگرایان، اعطای بورسیه تحصیلی به برخی اشخاص برای حمایت از حقوق بشر غربی و سعی در بهبود روابط ایران و اسرائیل تشکیل میشود.»
این اظهارات در حالی مطرح میشود که مجید تختروانچی معاون وزیر خارجه ایران به تازگی در گفتوگویی با خبرگزاری کار ایران، ایلنا، اعلام کرده که اتحادیه اروپا دو نماینده خود را به سفارتخانه هلند در تهران فرستاده تا مراحل افتتاح دفتر اتحادیه اروپا طی شود.
به گفته آقای تختروانچی، اتحادیه اروپا در ۱۴۰ کشور سفارت و دفتر نمایندگی دارد و اکنون نیز که روابط ایران و این اتحادیه «وارد فضای جدید همکاری شده» یک تشکیلات جدید برای برنامهریزی و هماهنگی نیاز است.
اما این مسئله واکنش منفی برخی از اصولگرایان و منصوبان آیتالله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی را به دنبال داشته و از جمله محمدجواد لاریجانی، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه ایران، گفته که دستگاه قضایی ایران اجازه چنین کاری را نمیدهد.
روز جمعه همچنین امام جمعه شیراز نیز با حمله به طرح تشکیل دفتر اتحادیه اروپا در ایران آن را «لانه جاسوسی» خواند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، آیتالله اسدالله ایمانی گفت: «افتتاح دفتر اتحادیه اروپا که این روزها از زبان این و آن شنیده میشود خطری است بزرگ که جامعه ما را تهدید میکند.»
وی افزود: «لانه جاسوسی آمریکا که توسط دانشجویان خط امام فتح شد، مشخص کرد که آنجا مرکز دیپلماسی و معادلات سیاسی نبود. امروز باز هم میخواهند لانه جاسوسی دیگری در داخل کشور افتتاح کنند.»
خبرگزاری فارس نیز در این روز اظهارات ائمه جمعه شهرهای کوچکتری مانند بافت در کرمان را بازتاب داده که گفته: «این دفتر به دنبال اهداف شوم خود از جمله حمایت حقوق بشر از مخالفان نظام، حمایت از منکران قصاص عمومی، حمایت از همجنسگرایان و زمینهسازی و فشار دیپلماتیک برای پایین آوردن روحیه انقلابی نظام نسبت به صهیونیسم و ... است.»
مقامات وزارت خارجه ایران اعلام کردهاند که تهران و اتحادیه اروپا به زودی گفتوگوهای «سطح بالای سیاسی» درباره موضوعات منطقهای، سیاسی، اقتصادی و محیط زیستی و حقوق بشر نیز خواهند داشت.
مجید تختروانچی با این حال تاکید کرده که جمهوری اسلامی در مذاکرات خود با اتحادیه اروپا در رابطه با بحث اعدام و قصاص خط قرمز قائل است.