لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۲:۴۲

رئیس فراکسیون اهل سنت: روحانی در وعده‌های خود تعلل می‌کند


جلیل رحیمی جهان‌آبادی می‌گوید، اهل سنت افرادی را که نخبه و حامی نظام بودند به وزرا معرفی کرده‌اند اما پاسخی از دولت روحانی دریافت نکرده‌اند
جلیل رحیمی جهان‌آبادی می‌گوید، اهل سنت افرادی را که نخبه و حامی نظام بودند به وزرا معرفی کرده‌اند اما پاسخی از دولت روحانی دریافت نکرده‌اند

رئیس فراکسیون اهل سنت مجلس شورای اسلامی می‌گوید با آن که حسن روحانی در هر دو انتخابات ریاست جمهوری یازدهم و دوازدهم وعده استفاده از نیروهای اهل سنت را داده بود، اما در اجرای آنها «تعلل» می‌کند.

جلیل رحیمی جهان‌آبادی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری ایلنا گفته این در حالی است که «هنگام انتخابات جمعیت کثیری از اهل سنت واقعا از آقای روحانی حمایت کردند.»

آقای رحیمی جهان‌آبادی افزوده که «بعد از انتخابات مشاهده کردیم که در اجرای این وعده‌ها ایشان تعلل کردند و به کارگیری نیروهای اهل سنت خیلی کم اتفاق افتاد که همین امر دلخوری‌هایی را به وجود آورد.»

وی توضیح بیشتری در این زمینه نداده، اما اضافه کرده که اعضای فراکسیون اهل سنت، پیش از این در نامه‌ای به رئیس‌ جمهور، خواستار استفاده از ظرفیت اهل سنت در اداره امور کشور شده‌اند.

اشاره وی به نامه اعضای فراکسیون اهل سنت مجلس شورای اسلامی، چند هفته پس از دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری به حسن روحانی مبنی بر استفاده از نخبگان و نیروهای توانمند اهل سنت در کابینه است.

در نامه خطاب به روحانی آمده بود که «جامعه اهل سنت کشور و اقوام ایرانی از مدافعان سرسخت و پیگیر اصلاحات و دولت تدبیر و امید جنابعالی بوده و هستند و در این دوره علی‌رغم مشکلاتی که وجود داشت مشتاقانه و با احساس مسئولیت به صورت گسترده پای صندوق رای آمدند تا شعارهای اصلاح‌طلبانه جنابعالی در دولت آینده تحقق پیدا کند.»

آنها افزوده بودند که انتظار دارند در بین وزرای پیشنهادی کابینه دولت دوازدهم، «نخبگان اهل سنت کشور نیز حضور پررنگ داشته باشند.»

رحیمی جهان‌آبادی در این زمینه گفته است: «ما افرادی را که نخبه و حامی نظام بودند به وزرا معرفی کردیم ولی متاسفانه تا این لحظه پاسخی از سوی دولت آقای روحانی دریافت نکردیم.»

پس از معرفی کابینه جدید آقای روحانی، نه تنها خبری از نخبگان اهل سنت نبود، بلکه رئیس جمهور نیز در واکنش به انتقادها سیاست سکوت را اتخاذ کرد.

این نماینده در ادامه گفت‌و‌گو با ایلنا، به «دلخوری‌ها، یأس و سرخوردگی اهل سنت که عمدتا اقوام مرزنشین و دور کشور هستند» اشاره کرده و نسبت به آنچه استفاده از این «خلاء» از سوی «دشمن» و «ترویج افکار مخالف نظام» هشدار داده است.

آن‌طور که رئیس فراکسیون اهل سنت مجلس شورای اسلامی خبر داده، وی در گفت‌و‌گو با اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت و سایر وزرای کابینه، هشدار داده که «دلسردی و یأس ممکن است این افراد را مجاب کند به فعالیت‌های افراطی‌گرایانه روی بیاورند.»

اظهارات این نماینده در حالی بیان شده که پنجم اردیبهشت‌ ماه، حسن امینی، مدیر مدرسه علوم دینی امام بخاری در سنندج، گفته بود وضعیت اهل سنت در دولت حسن روحانی «بدتر» شده است.

این روحانی شاخص اهل سنت در مصاحبه با وب‌سایت کمپیبن حقوق بشر در ایران اعلام کرده بود که قصد سفر به زاهدان و حضور در همایش فارغ‌التحصیلی طلاب اهل سنت را داشته که اداره اطلاعات سنندج با احضار او از این سفر ممانعت کرده است.

به گفته وی، روحانیون اهل سنت اجازه سفر به شهرهای سنی‌نشین را ندارند و فقط اجازه دارند یکدیگر را در تهران ملاقات کنند.

مولوی عبدالحمید که خود شناخته‌ترین چهره اهل سنت در چارچوب حکومت جمهوری اسلامی است نیز در آذر ماه سال گذشته خبر داده بود که برای سفر به بیشتر استان‌های ایران برای او محدودیت ایجاد شده است.

«مشکلات اساسی» و درخواست‌های اهل سنت

رئیس فراکسیون اهل سنت مجلس شورای اسلامی در ادامه از «چند مشکل اساسی» اهل سنت خبر داده و «اصلی‌ترین» آن‌ها را «حق عبادت» و ساخت مسجد در شهر و مناطقی که اهل سنت در آن حضور دارند به ویژه در تهران عنوان کرده است.

جلیل رحیمی جهان‌آبادی گفته مطالبه اهل سنت، داشتن یک مسجد جامع برای برگزاری نماز جمعه در تهران است.

اجازه «فعالیت حوزه‌های علمیه اهل سنت» و رعایت شایسته‌سالاری در استفاده از اهل سنت و شیعیان از دیگر خواسته‌های اهل سنت از زبان این نماینده مجلس شورای اسلامی است.

وی گفته که «اهل سنت صرفا به دلیل مسائل مذهبی موقعیت‌ها را از دست» می‌دهند و «در بسیاری از مناطق مانند خراسان حتی یک فرماندار اهل سنت وجود ندارد و استاندار خراسان رضوی برای خود یک مشاور اهل سنت انتخاب نکرده است که مشورتی به ایشان بدهد.»

این نماینده همچنین از این که تنها دو جایگاه «رهبری و رئیس‌ جمهوری برای شیعیان در نظر گرفته شده»، اما در دولت آقای روحانی «فقط یک معاون اهل سنت در وزارت کار و یک سفیر» اهل سنت وجود دارد، انتقاد کرده است.

وی همچنین از درخواست اعضای فراکسیون اهل سنت مجلس شورای اسلامی برای دیدار با حسن روحانی و نیز علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی خبر داده است.

در دولت اول حسن روحانی، عماد حسینی از نمایندگان اهل سنت مجلس هشتم، به عنوان معاون وزیر نفت و صالح ادیبی به عنوان نخستین سفیر کرد اهل سنت در ویتنام و کامبوج منصوب شدند.

در دولت دوم آقای روحانی نیز سلیمان پاک سرشت، از کردهای اهل سنت ایران به عنوان رئیس سازمان فنی و حرفه‌ای کشور منصوب شده است.

علاوه بر اهل سنت، پیروان ادیان زرتشتی، یهودی و مسیحی ایران به عنوان سه اقلیت دینی به رسمیت شناخته شده در قانون اساسی، از داشتن سمت‌های بالای دولتی محروم هستند.

بهائیان، دیگر گروه دینی اقلیت در ایران هستند که حتی از حقوقی مانند تحصیل در دانشگاه و داشتن شغل‌های دولتی هم محرومند.

مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، روز دی‌ماه سال ۹۶ گفته بود که «برخی مواد قانون اساسی نیاز به تغییر دارد» و ««نباید یک قوم به‌خاطر مذهب بر دیگران ترجیح داده شود.»

با استفاده از گزارش‌های ایلنا و رادیو فردا؛ ب.ب/س.ن
XS
SM
MD
LG