رهبر مخالفان دولت ونزوئلا، در پی جلوگیری از ورود کمکهای خارجی توسط ارتش، گفته «رسما به جامعه بینالمللی پیشنهاد میکنم: ما باید همه گزینهها برای بازگشت آزادی به کشورمان را روی میز نگه داریم».
اظهارات تازه خوان گوایدو پس از آن بیان شده که ارتش ونزوئلا، جلوی ورود کمکهای انسان دوستانه به داخل کشور را گرفتهاست.
گوایدو که مشروعیت نیکلاس مادورو به عنوان رئیسجمهوری ونزوئلا را به چالش کشیده، از حمایت ایالات متحده و حدود ۵۰ کشور دیگر برخوردار است. او خود را رئیسجمهوری موقت ونزوئلا معرفی کرده و خواستار برگزاری انتخابات ریاستجمهوریست.
کمکهای انساندوستانه به درخواست مخالفان مادورو به مرزهای ونزوئلا در برزیل و کلمبیا ارسال شدند. هزاران تن از مخالفان دولت برای آنکه کمکها وارد شدند رهسپار مرز شدند، اما ارتش مانع از ورود کامیونها شد و در جریان درگیری و حملات نیروهای نظامی به معترضان دستکم دو نفر کشته شدهاند.
مخالفان میگویند انتقال این کمکها به صدها هزار نفر از شهروندان که با کمبود مواد غذایی و بهداشتی روبهرو هستند، ضروریست. مادورو اما میگوید این کمکرسانی بهانهای برای دخالت نظامی در ونزوئلا است.
خوان گوایدو ساعاتی پس از این رخدادها، در توئیتر نوشت «وقایع امروز (شنبه) مرا مجبور میکند که تصمیمی بگیرم: رسما به جامعه بینالمللی پیشنهاد میکند که ما باید همه گزینهها را برای آنکه کشورمان به آزادی دست پیدا کند، باز بگذاریم».
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، کشوری که از حامیان اصلی گوایدو بهشمار میرود، در سخنانی در روز ۲۰ مرداد ماه، گفته بود او استفاده از گزینه نظامی در قبال ونزوئلا را کنار نگذاشتهاست.
آقای ترامپ گفته بود «ما در سراسر جهان، در جاهایی که خیلی دور هستند، نیروی نظامی داریم. ونزوئلا خیلی دور نیست، و مردمش در رنج و عذاب هستند و در حال مرگ… ما گزینههای مختلفی در مورد ونزوئلا داریم، از جمله، در صورت لزوم، گزینه نظامی».
او در بهمن ماه نیز تاکید کرده بود که اعزام نیروی نظامی به ونزوئلا همچنان یکی از احتمالات است: «قطعا؛ این یک گزینه است».
از سوی دیگر روسیه که حامی مادورو است هرگونه «دخالت نظامی احتمالی» را «بسیار خطرناک» خوانده و در مورد آن هشدار داده است.
در اظهارات رهبر مخالفان ونزوئلا اشارهای به گزینه مشخصی نشده و او اشارهای به سخنان ماههای اخیر آقای ترامپ نکردهاست.
مخالفان مادورو تا کنون بارها از نیروهای نظامی و ارتشیان ونزوئلا خواستهاند دست از حمایت از مادورو برداشته و سلاحهای خود را زمین بگذارند. مخالفان میگویند آندسته از نیروهای نظامی که پست خود را ترک کنند، مورد عفو عمومی قرار میگیرند.
رئیسجمهوری و مقامهای ارشد دولت آمریکا نیز به نظامیان ونزوئلا هشدار دادهاند که با حمایت از نیکلاس مادورو «آینده خود را به خطر میاندازند».
با این حال خبرگزاریهای بینالمللی مانند رویترز میگویند به جز نزدیک به ۶۰ تن از نیروهای امنیتی که روز شنبه سلاحهای خود را زمین گذاشته و به کلمبیا پناهنده شدند، خلل چندانی در صف «گارد ملی» ونزوئلا ایجاد نشده و آنها با پرتاب گاز اشکآور به کاروانهای کمکرسانی جلوی ورود آنها را گرفتهاند. روز گذشته دو کامیون حامل کمکها در مرز «اورنا» آتش گرفتند.
خبرگزاری اسوشیتدپرس بهنقل از یک پزشک که در جریان امدادرسانیها حضور دارد گزارش دادهاست درگیریها علاوه بر دو کشته، شماری زخمی نیز برجای گذاشتهاست. رویترز بهنقل از شاهدان در محل تنشها میگوید «لباسشخصیهای نقابدار» نیز در جریان حملات به معترضان حضور داشتند و «اقدام به شلیک گلوله جنگی کردهاند».