لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۴۸

یک مقام جمهوری اسلامی: ۸۰ درصد شبکه ملی اطلاعات آماده است


در مراسمی که روز یکشنبه، ۲۹ اردیبهشت، به مناسبت «روز جهانی ارتباطات» در تهران برگزار شد، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی اعلام کرد که «شبکه ملی اطلاعات ۸۰ درصد پیشرفت داشته است»؛ وزیر ارتباطات نیز از برگزاری ۱۴۲ آزمایش با هدف «راستی‌آزمایی استقلال» شبکه ملی اطلاعات در صورت قطع اینترنت خبر داد.

سعیدرضا عاملی، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، با اعلام ۸۰ درصد پیشرفت در زیرساخت‌های شبکه ملی اطلاعات، گفت که تاکنون «حدود ۱۲ هزار میلیارد تومان از بودجه دولت و ۷ هزار میلیارد تومان از بودجه بخش خصوصی برای آن تأمین اعتبار شده است».

این مقام جمهوری اسلامی اشاره‌ای نکرد که این ۱۲ هزار میلیارد تومان، که بیشتر از بودجه سالانه برخی وزارتخانه‌ها از جمله وزارت راه و شهرسازی ست، ظرف چند سال هزینه شده است.

جمهوری اسلامی سال‌هاست طرحی برای جدا کردن اینترنت مورد استفاده کاربران داخلی از شبکه جهانی وب را در دستور کار خود قرار داده و بخش‌هایی از این طرح با عنوان «شبکه ملی اطلاعات» رونمایی شده است.

شماری از محافظه‌کاران ایران، از جمله محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، پیش از این چندین بار از «تأخیر دولت در راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات انتقاد کرده‌اند.

رونمایی از «دژفا»

در مراسم روز یکشنبه همچنین محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، از انجام ۱۴۲ آزمایش «موفقیت‌آمیز» خبر داد که به گفته او با هدف «راستی‌آزمایی استقلال شبکه ملی اطلاعات در صورت قطع اینترنت انجام شد».

آذری جهرمی بدون اشاره به جزئیات این آزمایش‌ها، تنها گفت که با موفق بودن این آزمایش‌ها «ما برآورد می‌کنیم که در برابر تهدیدات می‌توانیم مقابله کنیم».

بهمن‌ماه سال گذشته اعلام شد که قرار است در ایران «رزمایش قطع اینترنت» برگزار شود اما یک روز بعد محمدجواد آذری جهرمی از لغو این «رزمایش» خبر داد.

نهادهای بین‌المللی همواره از وجود سانسور، سرکوب اهالی رسانه و فیلترینگ اینترنت و شبکه‌های اجتماعی در ایران به‌شدت انتقاد کرده‌اند و در تازه‌ترین رتبه‌بندی آزادی رسانه‌ها در ۱۸۰ کشور جهان نیز ایران با شش رده تنزل نسبت به سال قبل، به جایگاه ۱۷۰ سقوط کرده است.

وزیر ارتباطات ایران در مراسم روز یکشنبه همچنین از پروژه «دژفا» رونمایی کرد که رسانه‌های ایران آن را «سپر امنیتی شبکه ملی اطلاعات» خوانده‌اند.

به گفته آذری جهرمی، سال گذشته ششصدهزار حمله سایبری در ایران شناسایی و دفع شد اما «امسال با دژفا، به ۳۳ میلیون رسیدیم؛ یعنی لایه دفاعی شبکه ملی اطلاعات در یک سال اخیر بیش از ۵۰ بار قدرتمندتر شده است».

وزیر ارتباطات ایران دو روز پیش‌تر نیز در پیامی اینستاگرامی از طراحی و «آزمایش موفقیت‌آمیز» یک سپر دفاعی برای فضای مجازی خبر داده و مدعی شده ​بود که این سپر دفاعی «عملا خرابکاری صنعتی مثل استاکس‌نت را در شبکه‌های برق و امثال آن خنثی می‌کند».

به گزارش رسانه‌های ایران، طرح دژفا شامل۱۰ زیرپروژه است.

حدود پنج سال پیش محمود خسروی، مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت، اعلام کرده بود که «روزانه ۵ تا ۸ میلیون حمله، اقدام به حمله و موارد مشکوک به حمله سایبری به سمت ایران وارد می‌شود».

در چند سال اخیر و در برخی از موارد انفجار در تاسیسات نظامی ایران گمانه‌زنی‌هایی درباره احتمال خرابکاری را به دنبال داشته که برخی از این موارد توسط مقامات جمهوری اسلامی تائید و درباره برخی دیگر نیز سکوت شده است.

حادثه «آتش‌سوزی» در پژوهشکده سامانه حمل و نقل پژوهشگاه فضایی، ناکام ماندن پرتاب دو ماهواره ایرانی و ضربه بدافزار «استاکس نت» به روند غنی‌سازی اورانیوم در ایران از جمله این موارد است.

در مقابل مقامات و برخی شرکت‌های آمریکایی ایران را به حملات سایبری متهم کرده‌اند.

با استفاده از خبرگزاری‌های مهر ، ایسنا، ایرنا و رادیوفردا/ا.م/ ج
XS
SM
MD
LG