(rm) صدا | [ 4:13 mins ]
در حالی که تنها دو روز به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده، جمعی از روشنفکران، پژوهشگران، هنرمندان و اساتید دانشگاه با انتشار بیانیه ای اعلام کردند که در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شرکت می کنند و به مصطفی معین رای می دهند. حجت الاسلام محسن کدیور پژوهشگر و از منتقدان نظام و ولایت فقیه كه از جمله امضا کنندگان این بیانیه است، به رادیو فردا می گوید: ما فکر می کنیم که مصطفی معین چنان قابلیتی را دارد که در صورت رای مردم بتواند جنبش اصلاحات را در حاکمیت نمایندگی کند. وي مي گويد: گزینش ما مطابق واقعیتهای فعلی جامعه ایران است و نه مطابق ایده آلهایی که در ذهن داریم. رای دادن به معین تداوم حاکمیت دوگانه و کوشش برای یکدست نشدن حاکمیت تک صدایی خودسر در ایران است. در حالی که تنها دو روز به برگزاری انتخابات ریاست جمهوری باقی مانده، جمعی از روشنفکران، پژوهشگران، هنرمندان و اساتید دانشگاه با انتشار بیانیه ای اعلام کردند که در نهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شرکت می کنند و به مصطفی معین رای می دهند. حجت الاسلام محسن کدیور پژوهشگر و از منتقدان نظام و ولایت فقیه از جمله امضا کنندگان این بیانیه است. مینا بهارمست از رادیو فردا از آقای کدیور پرسیده است که چرا تصمیم به مشارکت در انتخابات گرفته است؟
محسن کدیور: من و همفکرانم شاخصهایی که در بیانیه و برنامه معین دیدیم، بیشترین سازگاری را با جنبش اصلاح طلبی مردم، با جبهه دموکراسی خواهی و حقوق بشر در ایران دارد و آن را عملی ترین برنامه ممکن برای اصلاح ساختاری در ایران تشخیص دادیم. در مورد دوستان دیگری که وارد تحریم انتخابات شدند، ما مجموعه بیانیه ها و نقطه نظرات آنان را مطالعه کردیم، بسیاری از آنها موافق هستیم، منتها در راهکاری که برای اصلاحات ساختاری در پیش گرفتیم، با هم تفاوت داریم. ما فکر می کنیم چون حدود نیمی از مردم عملا در انتخابات شرکت می کنند، کوشش بکنیم که از این موقعیت بهترین استفاده را بکنیم. ما معتقد هستیم که انتخابات یک انتظار حداقلی ما را برآورده می کند و نه انتظارات حداکثری. معتقد نیستیم که با انتخابات فضای سیاسی ایران کلا دگرگون می شود، ولی معتقد هستیم که این رای ما در فضای فعالی تاثیر خواهد داشت و انتخاب بین بد و بدتر فکر می کنیم، کسی را انتخاب کرده ایم که کمترین ضرر و بیشترین فایده را دارد. معنایش این نیست که چیزی که انتخاب کردیم و راهی که پیش گرفتیم، راه ایده آل محسوب می شود. به عبارت دیگر رای دادن به مصطفی معین تداوم حاکمیت دوگانه و کوشش برای یکدست نشدن حاکمیت تک صدایی خودسر در ایران است. فکر می کنم این دلیل، دلیل فوق العاده قابل توجهی باشد.
مينا بهارمست (راديو فردا): آقای کدیور، شما خودتان می دانید که بحثها و صحبتهای زیادی بوده در مورد قیود و شروطی که در بیانیه گذاشته شده و خیلیها انتقاد دارند، ولی نکته مهم الان در حال حاضر متقاعد کردن رای دهنده هاست به این که آنچه که وعده داده می شود، قابل اجراست.
محسن کدیور: این سئوال بسیار مهمی است. من معتقدم که همچنان که ذکر کردم در میان ادله تحریم اینها نکات قابل توجهی است. از این طرف هم مساله ضمانت اجرایی امر بسیار مهمی و اشکال بسیار قابل توجهی است. ما معتقد هستیم فردی که می خواهیم انتخابش بکنیم، دو جنبه خواهد داشت. جنبه اول رئیس جمهوری که محدود به قانون اساسی است که مورد انتقاد جدی ما هم هست. اما این طرح جنبه دومی هم دارد و آن نمایندگی جنبش اصلاحات درحاکمیت است. به اعتبار دوم می توانند فضا سازی بکنند برای پیشرفت جنبش اصلاحات در جامعه، جنبش دموکراسی خواهی و حقوق بشر. ولی قطعا به لحاظ اول، به جنبه اول او دستش مانند خاتمی بسته است. جناب خاتمی تا کنون هنوز باور نکرده که می تواند رهبر و یا نماینده جنبش اصلاحات باشد و همواره خودش را در چارچوب مقام ریاست جمهوری محصور کرد. ما فکر می کنیم که مصطفی معین چنان قابلیتی را دارد که در صورت رای مردم بتواند جنبش اصلاحات را در حاکمیت نمایندگی کند. کلا گزینش ما مطابق واقعیتهای فعلی جامعه ایران است، نه مطابق ایده آلهایی که در ذهن داریم.