وزیر خارجه آمریکا در حساب کاربری خود در توئیتر میگوید یورش به سفارت ایالات متحده در بغداد «توسط تروریستها سازماندهی شدهاست».
مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، میگوید «حمله امروز (سهشنبه) توسط تروریستها، ابومهدی مهندس، قیس خزعلی، سازماندهی و توسط نایبان ایران، هادی عامری و فالح الفیاض، برانگیخته شده بود».
او در این توئیت تصاویری نیز منتشر کرده و نوشته «همه اینها، بیرون سفارت ما بودند که عکسشان گرفته شدهاست».
ابومهدی المهندس، یکی از فرماندهان ارشد گروه «بسیج مردمی» (حشد الشعبی) و قیس خزعلی، دبیرکل گروه عصائب اهل حق، از دیگر شاخههای حشد الشعبی است.
ابومهدی مهندس در فهرست دولت آمریکا از افراد و گروههای تروریستی قرار دارد. خزعلی در پایان سال ۲۰۱۹ از سوی وزارت خزانهداری آمریکا بهدلیل «دست داشتن در نقض جدی حقوق بشر در عراق» مورد تحریم قرار گرفت.
هادی عامری از فرماندهان پیشین گروههای شبهنظامی شیعه و عضو فعلی پارلمان عراق است. فیاض دبیرکل حشد الشعبیست. تمام این افراد و گروهها از سوی آمریکا متهم هستند به نیابت از جمهوری اسلامی در عراق فعالیت میکنند و مورد حمایت تهران قرار دارند.
آقای پومپئو در توئیت دیگری نوشته است حمله به سفارت آمریکا در بغداد نباید با اعتراضاتی که در این کشور جریان دارد اشتباه گرفته شود: «حمله امروز علیه سفارت ایالات متحده نباید با اعتراضات مشروعی که توسط معترضان عراقی در خیابانها از ماه اکتبر جریان دارد و هدف آن پایان دادن به فسادیست که جمهوری اسلامی صادر کرده، اشتباه گرفته شود».
اظهارات تازه آقای پومپئو بخشی از واکنشهای مقامهای آمریکا در ساعتهای گذشته به جریان رخدادها در برابر سفارت آمریکا در بغداد است.
ساعاتی پیش دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، در اظهاراتی شدید گفته بود «ایران به طور کامل مسئولیت جانهای از دست رفته یا خسارات وارده به هر یک از ساختمانهای ما را به عهده خواهد داشت. آنها بهای سنگینی خواهند پرداخت. این هشدار نیست؛ تهدید است. سال نو مبارک!».
تازهترین تحولات پس از آن است که در روند تنشهای فزاینده بین تهران و واشینگتن در منطقه، یک پیمانکار آمریکایی در حمله راکتی به پایگاهی در کرکوک کشته شد.
پس از آن آمریکا که گردانهای حزبالله عراق را مسئول میدانست دست به حمله به مواضع این گروه زد. دستکم ۲۵ شبهنظامی شیعه در این حملات کشته شدند.
اندکی نگذشت که گروهی از تظاهرکنندگان در برابر سفارت آمریکا تجمع کرده و به ساختمان سفارت در منطقه سبز بغداد حمله کردند. بسیاری از این افراد پرچمهای گردانهای حزبالله یا حشد الشعبی را در دست داشته و حتی لباسهای نظامی بر تن داشتند.
با این حال تهران اتهام دست داشتن در حمله به پایگاه نظامی در عراق و مرگ پیمانکار آمریکایی را تکذیب کرده است.
سخنگوی دولت جمهوری اسلامی، روز دوشنبه گفته بود: «ما هرگونه نقشآفرینی در حمله به نیروهای آمریکایی را قویاً تکذیب میکنیم. این ادعای بدون مدرک آمریکا نمیتواند توجیهی برای بمباران و کشتار مردم بر خلاف قوانین بینالمللی باشد.»
مجید تخت روانچی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد نیز عصر سهشنبه اتهامهای آمریکا را رد کرد و گفت «برای منحرف کردن توجهات از عصبانیت مردم عراق» وارد شدهاند.
وزارت دفاع آمریکا، روز سهشنبه ۱۰ دیماه اعلام کرد که نیروهای بیشتری برای محافظت از سفارت خود در بغداد مستقر خواهد کرد.