حاکمان جدید سوریه فهرستی از ۴۹ فرمانده بلندپایه ساختار جدید ارتش این کشور را اعلام کردند و رسانهها به نقل از منابع مختلف گزارش دادهاند که در این فهرست نام شش «جهادی غیر سوری» نیز دیده میشود.
خبرگزاریهای فرانسه و رویترز روز دوشنبه دهم دی به نقل از برخی منابع گزارش دادند که این شش نفر شهروندان اویغور چین، ترکیه، اردن و آلبانی هستند.
با این حال این خبرگزاریها یادآور شدهاند که به طور مستقل قادر به تایید ملیت این افراد نیستند.
نام این شش نفر در فهرست ۴۹ نفرهای ذکر شده است که روز یکشنبه اعلام شد مشمول ترفیع درجه شدهاند.
در فهرست جدیدی که با امضای احمد الشرع، رهبر تحریر الشام و حاکم فعلی سوریه منتشر شده، برای پنج نفر درجه سرتیپی ذکر شده که یکی از آنها «عبدالعزیز داود خدابردی» است.
بنابر گزارشها، این شبهنظامی اویغور چینی رهبر «حزب اسلامی ترکستان» است و وبسایت این حزب انتصابهای جدید را به او و همچنین به دو اویغور دیگر که به آنها درجه سرهنگی داده شده (مولان ترسون عبدالصمد و عبدالسلام یاسین احمد) تبریک گفت.
همچنین بنابر گزارشها، سه شورشی خارجی دیگر شامل عبدالرحمن حسین الخطیب شهروند اردن، عمر محمد جفتشی شهروند ترکیه و عبدل صمریز یشاری هستند.
یشاری شهروند آلبانی است که با نام ابوقتاده الآلبانی شهرت دارد و وزارت خزانهداری آمریکا در سال ۲۰۱۶ او را به عنوان تروریست معرفی کرد.
سخنگوی دولت انتقالی سوریه حاضر به اظهار نظر درباره ملیت این افراد نشد.
به نوشته رویترز، ورود شورشیان جهادی خارجی به ساختار ارتش سوریه احتمالا باعث افزایش نگرانی کشورهای دیگر و همچنین شهروندان سوری میشود.
خبرگزاری فرانسه نیز با اشاره به اینکه ارتش سوریه و سایر نهادهای نظامی و امنیتی این کشور عملا فروپاشیده است، یادآور شد که احمد شرع چند روز پیش اعلام کرده بود گروههای مسلح منحل میشوند و به ارتش خواهند پیوست.
در طول جنگ داخلی سوری هزاران جهادی خارجی وارد سوریه شده و به گروههایی مانند القاعده، جبهه النصره و تحریر الشام پیوستند یا گروههای خود را در این کشور تشکیل دادند.
این شورشیان تحت رهبری هیئت تحریر الشام بامداد ۱۸ آذر با ورود به دمشق به حکومت بشار اسد پایان دادند.
به گفته دیدهبان حقوق بشر سوریه، اکثریت سوریهای نام برده شده در این فهرست نیز اعضای هیئت تحریر الشام هستند.
احمد شرع روز یکشنبه در مصاحبه با تلویزیون العربیه با اعتراف با اینکه تاکنون مناصب حکومت جدید تنها به اعضای هیئت تحریر الشام سپرده شده، وعده «مشارکت گستردهتر» در آینده را داد.
او همچنین گفته است تدوین قانون اساسی و برگزاری انتخابات در سوریه میتواند تا چهار سال دیگر طول بکشد.
در خبری دیگر هادی البحره، رئيس گروه «ائتلاف ملی برای انقلاب سوریه» که از گروههای مخالف حکومت بشار اسد و در سطح بینالمللی شناخته شده بود، خبر داد که حاکمان جدید سوریه از او برای مذاکره یا پیوستن به گفتگوی ملی دعوت نکردهاند.
انتصاب یک زن به عنوان مدیرکل بانک مرکزی سوریه
دولت موقت سوریه روز دوشنبه ۱۰ دی میسا صابرین را به عنوان مدیرکل بانک مرکزی این کشور جنگزده منصوب کرد.
خانم صابرین، دارای دکترای بانکداری، که در حکومت بشار اسد معاون اول بانک مرکزی و عضو هیئت مدیره بازار بورس دمشق بود، نخستین زنی است که در تاریخ بیش از ۷۰ ساله این نهاد در سوریه برگزیده شده است.
او همچنین نخستین زنی است که یک سمت تخصصی ارشد را در شرایطی که سوریه در حال تلاش برای بهبود اقتصاد آسیب دیده خود است، در اختیار میگیرد.
دولت موقت وارث یک بحران وخیم مالی است که از جنگ، سوء مدیریت، تحریم و فساد گسترده در حکومت ۵۴ ساله حافظ و بشار اسد ناشی شده است.
با این حال، ارزش پوند سوریه از بعد از فروپاشی حکومت اسد به میزان زیادی بهبود یافته است.
«سفر مقام آمریکایی به دمشق»
در همین حال وبسایت اکسیوس به نقل از چند مقام آمریکایی گزارش داد که یک مقام ایالات متحده نگرانی واشینگتن از خشونتهای اخیر علیه اقلیتها در سوریه را به حاکمان جدید این کشور ابلاغ کرده است.
به نوشته اکسیوس، دانیل روبینستاین، مسئول امور سوریه در وزارت خارجه آمریکا، روز یکشنبه در دمشق با اسعد الشیبانی، وزیر خارجه دولت انتقالی سوریه، دیدار کرد.
وزارت خارجه ایالات متحده هنوز واکنشی به این خبر نشان نداده است.
هفته گذشته یک هیئت آمریکایی که آقای روبینستاین نیز در آن حضور داشت، در دمشق با حاکمان جدید سوریه دیدار کرد.
اکسیوس به نقل از دو مقام آمریکایی گزارش داد که دانیل روبینستاین در دیدار جدید خود تاکید کرده است که واشینگتن نگران گزارشها درباره خشونت علیه اقلیتها در این کشور است و خشونت، ارعاب و انتقام از اقلیتها باید متوقف شود.
در چند روز گذشته ویدئوهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که خشونت شورشیان تحت رهبری هیئت تحریر الشام علیه علویان را نشان میداد.
یک مقام آمریکایی نیز به اکسیوس گفت که وزارت خارجه از وجود چنین ویدئوهایی اطلاع دارد و گزارشها درباره چنین حوادثی را بررسی میکند.
حاکمان جدید سوریه از چند روز پیش عملیاتی را در استان طرطوس، پایگاه عمده علویان، آغاز کرده و مدعی شدهاند که هدف از این عملیات بازداشت بقایای حکومت بشار اسد و «برقراری امنیت» است.