بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه روز دوشنبه ۲۸ بهمن گفت که کارزار نظامی تا دستیابی به پیروزی کامل که «دیر یا زود» به دست میآید، ادامه خواهد یافت. همزمان مقام ارشد سازمان ملل از «عمق فاجعه» در شمالغرب سوریه ابراز نگرانی کردهاست.
بشار اسد روز دوشنبه در سخنرانی تلویزیونی خود گفته شهر حلب، که زمانی یکی از قطبهای اقتصادی مهم کشور بود «نیرومندتر از گذشته خواهد شد.»
رییسجمهوری سوریه در بخشی از سخنان خود گفت: «آزادسازی حلب به معنای پایان جنگ، پایان توطئهها و تروریسم و تسلیم شدن دشمن نیست. ولی به این معناست که بینی آنها را به خاک مالیدهایم و این پیشدرآمد پیروزی کامل و شکست آنها دیر یا زود است.»
هشدار دوباره سازمان ملل
این اظهارات در حالیست که ناظران بینالمللی از جمله سازمان ملل هشدار دادهاند عملیات نظامی اخیر، که نیروهای دولتی سوریه با حمایت هوایی روسیه و شبهنظامیان مورد حمایت ایران در شمال غرب سوریه انجام میدهند، یک فاجعه بشری جدید به وجود آورده است.
مارک لوکاک، مسئول ارشد امور بشردوستانه ملل متحد، گفته «بحران در شمالغرب سوریه به سطح تازهای از فاجعه رسیده است».
سازمان ملل با اعلام آمار تازهای گفته رقم جابهجاشدگان و آوارگان نبردها به ۹۰۰ هزار تن رسیده است.
آقای لوکاک میگوید جابهجاشدگان و آوارگان را عمدتا زنان و کودکانی تشکیل میدهند «که در هراس و ترس، مجبور هستند در سرما و یخبندان، در فضای باز شب را به صبح برسانند، در حالیکه اردوگاهها از جمعیت پر شده و جای بیشتری موجود نیست. مادرها پلاستیک آتشمیزنند تا فرزندان خود را گرم نگه دارند. کودکان به خاطر سرما جان خود را از دست میدهند».
پیشروی نیروهای دولتی
نیروهای دولتی فقط در یک روز مواضع خود در نقاط کلیدی را تقویت کرده و بیش از ۳۰ روستا را تصرف کردهاند.
این پیشرویها در حلب، همزمان با کنترل یک بزرگراه که از مناطق تحت کنترل شورشیان عبور میکند، ارتباط نواحی شمالی از جمله شهر حلب با جنوب سوریه را برقرار خواهد کرد.
رئیسجمهوری سوریه در بخش دیگری از سخنرانی تلویزیونی گفت: «ما آرام نخواهیم نشست و خود را برای نبردهای بعدی آماده میکنیم. بنابراین نبرد برای آزادسازی مناطق روستایی حلب و ادلب، با وجود صداهای تو خالی که از شمال (ترکیه) میآید ادامه خواهد یافت.»
عملیات تهاجمی نیروهای دولتی سوریه در ناحیه ادلب که حدود ۳ میلیون نفر جمعیت دارد از ماه دسامبر شدت گرفته است.
روز شنبه رئیسجمهوری آمریکا در گفتوگوی تلفنی با رئیسجمهوری ترکیه در مورد «خشونتها در ادلب سوریه ابراز نگرانی» کرده و از روسیه خواسته بود از «قساوت» حکومت بشار اسد حمایت نکند.
اواخر سال ۲۰۱۶ شورشیان سوری پس از چندین سال کنترل بخش شرقی حلب را از دست دادند ولی کماکان می توانستند با خمپاره به مواضع نیروهای دولتی در حاشیه شهر حمله کنند.
در عین حال بخش گستردهای از نواحی روستایی غرب استان حلب که با ناحیه ادلب همجوار است در کنترل آنها باقی مانده بود.
اکنون شورشیان سوری فقط در بخشهایی از ناحیه ادلب مستقر هستند و این مناطق هم هدف حملات نیروهای دولتی قرار دارد.
ترکیه که حامی برخی از گروههای شورشی است درهفتههای اخیر هزاران نیرو، تانک، خودروی زرهی و تجهیزات رادار به پاسگاههای دیدبانی خود واقع در شمال ناحیه ادلب اعزام کرده است.
آنکارا بارها به دولت سوریه برای متوقف کردن عملیات در ادلب هشدار داده است. ترکیه در حال حاضر میزبان بیش از ۳.۵ میلیون پناهجوی سوری است و نگران موج دیگری از حرکت پناهجویان به سمت این کشور است.
در طول جنگ داخلی سوریه بیش از ۴۰۰ هزار نفر کشته و تقریبا نیمی از جمعیت کشور آواره شدهاند.