لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۵۷

با قهرمانی فیروزجا خواب از سر ورزش جهان پرید


رویدادهای ورزشی در جهان تعطیل است اما در یک شگفتی بزرگ، عیرضا فیروزجا موفق شد مرد شماره یک شطرنج جهان را تسلیم کند.

در رقابت‌های آنلاین بنتربلیتس که سایت جهانی chess24 برگزار می‌کند، فیروزجا ضمن علبه بر ماگنوس کارلسن توانست به عنوان قهرمانی برسد و جایزه ۱۴ هزار دلاری را از آن خود کند.

نزدیک به ۳۰ هزار نفر به صورت زنده تماشاگر مسابقه بودند که با مات شدن ستاره نروژی، به برتری فیروزجا انجامید.


فینال در ۱۶ دور برگزار شد. جالب این که رقابت نفس‌گیر این دو در امتیاز ۷.۵ برابر بود و بازی به نبرد شانزدهم کشید.

کارلسن ۲۹ ساله نفر اول رده‌بندی جهانی است و از ۲۰۱۳ قهرمان شطرنج دنیاست. در حالی که فیروزجا شانزده ساله نفر ۲۱ جهان و نفر اول رده‌بندی جوانان جهان است.

دیدار قبلی این دو شطرنج‌باز، چهار ماه قبل در مسابقات سریع و برق‌آسای جهان بود. اولین رویدادی که فیروزجا خارج از پرچم ایران مبارزه کرد.

در آن مسابقه جنجالی و پرماجرا، علیرضا در وضعیت برنده بود اما وقتش تمام شد، چون لحظه‌ای که می‌خواست ساعت بزند دستش به مهره شاه خودش خورد و افتاد.

با این حال علیرضا اعتراض کرد چون به باور او کارلسن طبق مقررات، مهره کافی برای برد نداشت و داوران می‌توانستند مساوی اعلام کنند.

آرابل فرناندو از مفسرین شطرنج نوشت: «علیرضا قطعاً برنده شد و امیدوارم ژوری عدالت را اجرا کند». اما نتیجه پس از بررسی ژوری تغییر نکرد.

آلمیرا اسکریپچنکو تحلیلگر تلویزیونی این بازی نیز معتقد بود باید مساوی شود. او اتفاقات پایانی را «واقعاً غم‌انگیز» خواند. پیتر لکو دیگر گزارشگر بازی نیز در برنده نامیدن کارلسن مردد بود.

حالا در مسابقات بنتربلیتس، فیروزجا توانسته نتیجه مسابقات جهانی در روسیه را جبران کند، اتفاقی شگرف در ورزش جهان که هفته‌هایی تعطیل و بی رویداد را سپری می‌کند.

این رقابت‌ها رویدادی حذفی با مجموع جایزه پنجاه هزار دلار و با حضور ۱۲۸ بازیکن است که نفرات برتر جهان از دوره‌های بالاتر به جدول اضافه می‌شوند.

کارلسن پس از ناکامی در فینال درباره فیروزجا گفت که «او به طرز اعجاب‌انگیزی قدرتمند است».

تارجی اسونسن روزنامه‌نگار نروژی پس از شکست هموطنش، با اعلام قهرمانی فیروزجا، این مبارزه را حماسی نامید.

او پیشتر در توییت دیگری به نقل از کارلسن نوشته بود: «بزرگترین چالش برای من علیرضاست و تحت تاثیر نحوه پیشرفت، کیفیت، شجاعت، نگرش تاکتیکی و روحیه مبارز او قرار گرفته‌ام.»

جان هارتمن این پیروزی را لحظه‌ای تاریخی نامید. سوزان پولگار از نخبگان شطرنج جهان هم از قهرمانی «پدیده» تمجید کرد.

رابین فان کامپن استاد بزرگ شطرنج از هلند، فیروزجا را استعدادی باور نکردنی نامید.

راس داوسون کارآفرین سرشناس استرالیایی نوشت: «مدعی جوان در برابر پادشاه. پناهجوی بدون تابعیت از سد مرد شماره یک جهان گذشت.»

فیروزجا چهار ماه قبل در نخستین مسابقه‌ای که بدون پرچم جمهوری اسلامی ایران شرکت کرد، به عنوان نایب قهرمانی شطرنج سریع جهان دست یافت. او در آن مسابقات با پرچم FIDE (فدراسیون جهانی) رقابت کرد.

نابغه مازندرانی پس از اینکه وزارت ورزش از اعزام تیم ملی شطرنج به مسابقات جهانی در روسیه جلوگیری کرد، از تغییر تابعیت خود خبر داد.

۲۶ آذر پارسال در مسابقات شطرنج سریع اسپانیا، پرهام مقصودلو و محمدامین طباطبایی حاضر به انصراف در برابر حریف اسرائیلی نشدند و پشت میز بازی نشستند و هر دو نیز به برتری رسیدند.

مسئولان فدارسیون شطرنج ایران برای جلوگیری از تکرار چنین رویدادی، تصمیم گرفتند تیم ملی را به مسابقات جهانی مسکو نفرستند.

با وجودی که شطرنج رشته‌ای غیر المپیکی است، مسئولان ایرانی این احتمال را می‌دادند که رویارو نشدن با نمایندگان اسرائیل، اعزام کاروان ایران به المپیک را به مخاطره خواهد انداخت.

پرهام مقصودلو به خبرگزاری ایسنا گفت: «گفتند اگر بروید روسیه، اعزام کاروان به المپیک به خطر می‌افتد.»

حالا دیگر علیرضا فیروزجا با خروج از ذیل پرچم جمهوری اسلامی ایران، برای پشت سر گذاشتن رقیب بلند‌آوازه نروژی‌اش نگران موانع سیاسی نیست.

XS
SM
MD
LG