آژانس پزشکی اتحادیه اروپا ابراز امیدواری کردهاست که واکسن مقابله با ویروس کرونای جدید در یک حالت خوشبینانه زمانی اوایل سال ۲۰۲۱ آماده شود. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، گفته بهنظر او واکسن تا پایان سال ۲۰۲۰ آماده خواهد شد.
تهیه واکسن تا پایان سال جاری میلادی، پیشتر با تردیدهای مختلفی از سوی جامعه علمی روبهرو شده بود؛ به این خاطر که کارآزمایی واکسن زمانبر است و نمیتوان فازهای مهم آن را نادیده گرفت.
از سوی دیگر اما بسیاری از ناظران میگویند بهدلیل همهگیری جهانی ویروس، تلاشهای بیسابقهای در مسیر تهیه واکسن و البته داروی کووید-۱۹ در کشورهای مختلف پی گرفته شدهاست.
سازوکار اتحادیه اروپا که وظیفه تائید داروها را برعهده دارد گفته در یک سناریوی «خوشبینانه» تائید واکسن تا یک سال دیگر ممکن خواهد بود.
مارکو کاوالری، مدیر «آژانس دارویی اروپا» به خبرنگاران گفته «واکسنها، از آنجایی که باید از ابتدا رویشان کار شود… در یک حال خوشبینانه طی یک سال از هماکنون آماده خواهد شد؛ در نتیجه اوایل ۲۰۲۱».
کاوالری همچنین گمانهزنیها در مورد کنار گذاشتن فاز سوم کارآزمایی بالینی واکسن را رد کرده است، چراکه برای کسب اطمینان به ایمنی آن ضروریست.
این آژانس در حال حاضر در حال بررسی ۱۱۵ روش و داروی درمانی نیز هست: «بعضی از آن داروها همین تابستان احتمالا تائید خواهند شد».
در ایالات متحده اما دونالد ترامپ، رئیسجمهوری، بهمراتب خوشبینتر از آژانس اروپاییست.
او روز ۲۵ اردیبهشت به خبرنگاران گفته اطمینان دارد واکسن تا آخر سال جاری تولید خواهد شد: «فکر میکنم ارائه آن نیز همزمان انجام خواهد شد، چون ما ارتش را [برای این کار] آماده کردهایم».
این اظهارات اما برخلاف گفتههای دکتر ریچارد برایت، رئیس برکنارشده مرکز پیشگیری از اپیدمیهای آمریکاست. دکتر برایت ریاست اداره مسئول تحقیق و ساخت واکسن را برعهده داشت، و اکنون یک «شکوایه افشاگرانه» علیه اقدامات دولت در روند مقابله با کرونا مطرح کرده است. او میگوید برنامهای برای تولید و ارائه انبوه واکسن «وجود ندارد».
دکتر برایت که در کنگره کشورش شهادت میداد، اظهار کرده میشود به تولید واکسن تا ۱۲ یا ۱۸ ماه دیگر امیدوار بود، «اگر همه چیز بی کم و کاست و عالی پیش برود».
آقای ترامپ در پاسخ به پرسش خبرنگاران پیرامون دکتر برایت گفته او را نمیشناسد «ولی به نظر من او یک کارمند ناراضیست. اگر کسی از شرکتش راضی نیست نباید در آن کار کند. برو دنبال چیز دیگری!».
مدیرکل سازمان جهانی بهداشت این هفته گفته بود بین هفت تا هشت نامزد اصلی در روند آزمایشها و پژوهشها برای تولید واکسن مقابله با ویروس کرونای جدید وجود دارد.
تدروس آدانوم گبریسوس گفته «گزینههای اصلی هفت تا هشت مورد هستند. ولی بیش از صد نامزد (پیشنهاد شده) است».
در میانه اردیبهشت ماه رهبران و مقامهای ارشد شماری از کشورها به تأمین حدود هشت میلیارد دلار برای تولید تستهای دقیق، واکسن و داروهای کرونا، تعهد کردند. سازمان جهانی بهداشت در مورد کافیبودن این رقم ابراز تردید کردهاست.