وزارت خارجه آمریکا در گزارشی اعلام کرده است که جمهوری اسلامی در طول چهار دهه گذشته، در اقدامات و حملات تروریستی در بیش از «۴۰ کشور» جهان نقش داشته است.
در این گزارش که روز جمعه، دوم خرداد منتشر شده، آمده است که جمهوری اسلامی در مجموعه اقدامات تروریستی بینالمللی خود در کشورهای مختلف،«۳۶۰ مورد ترور هدفمند» انجام داده است.
وزارت خارجه آمریکا با اشاره به اینکه این اقدامات منجر به کشتهشدن یا آسیب دائمی به صدها تن شده، نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، وزارت اطلاعات و گروههای دیگری از جمله حزبالله لبنان و سایر گروههای نیابتی وابسته به ایران را مسئول این حملات دانسته است.
نقش دیپلماتهای ایرانی در گسترش تروریسم
وزارت خارجه آمریکا در بخش دیگری از این گزارش به «نقش» اعضای تیم دیپلماتیک ایران در خارج از کشور در این ترورها اشاره کرده است.
بر اساس این گزارش، شواهد فعالیت کادر سفارتخانههای ایران و دیپلماتهای ایرانی خارج از کشور در این نوع اقدامات تروریستی، بر اساس تحقیقات قضایی و پلیسی و اطلاعات سرویسهای امنیتی و دستورهایی که برای بازداشت این افراد صادر شده، حاصل شده است.
در این گزارش به نام محسن ربانی، وابسته فرهنگی سفارت ایران و حمیدرضا اصغری، دیپلمات ایرانی که سابقه عضویت در سپاه دارد در ماجرای بمبگذاری در مرکز یهودیان این شهر اشاره شده است.
در انفجار ژوئیه ۱۹۹۴، در ساختمان «آمیا»، ۸۵ تن کشته و بیش از ۳۰۰ تن زخمی و ساختمان هفتطبقه ویران شد.
عباس اسدی، دیپلمات ایرانی در اتریش که از سال ۲۰۱۸ در بلژیک زندانی است، از دیگر دیپلماتهایی است که نامش در این گزارش آمده است.
آقای اسدی ۱۰ تیر ۱۳۹۷ در پیوند با تحقیقات مشترک در آلمان، بلژیک و فرانسه درباره پرونده توطئه برای «بمبگذاری» در نشست سازمان مجاهدین خلق در پاریس، در ایالت بایرن آلمان بازداشت شد. ایران دست داشتن آقای اسدی در این توطئه را رد کرده بود.
قتل مسعود مولوی وردجانی در استانبول ترکیه در ماه مارس سال جاری میلادی نیز از دیگر مصادیق مورد اشاره در این گزارش است که چندین مقام ارشد ترک، دیپلماتهای ایرانی را به هدایت این عملایت متهم کردهاند.
پیش از این یک مقام ارشد دولت آمریکا گفته بود که ایالات متحده معتقد است که وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی مستقیماً در قتل یک «مخالف» حکومت در نوامبر گذشته در ترکیه دخیل بوده است.
از دیگر نکات مورد اشاره در این گزارش، تغییر رویه ایران در استفاده از «باندهای خلافکار، قاچاقچیان مواد مخدر و دیگر اشخاص ثالث» در ترورها به جای فعالیت دیپلماتهای خود است.
وزارت خارجه آمریکا معتقد است تغییر رویه ایران از آن رو صورت گرفته که حساسیتهای جهانی نسبت فعالیت تروریستهای ایرانی که در پوشش دیپلمات فعالیت میکند، افزایش یافته است.
پرونده ویژه علی فلاحیان
در بخشی از این گزارش، فعالیتهای علی فلاحیان، وزیر اطلاعات پیشین جمهوری اسلامی به طور مفصل مورد بررسی قرار گرفته است.
بر اساس گزارش وزارت خارجه آمریکا، آقای فلاحیان در دوران فعالیت خود، ترور مخالفان در خارج از کشور را «هدایت» میکرده و در ترور چندین چهره ایرانی سیاسی در اروپا نقش داشته و پروندههایی نیز در همین رابطه برای بازداشت وی در آلمان و سوئیس تشکیل شده است.
نقض حقوق بشر، دست داشتن در قتل آلیسا میشل فلاتو، دانشجوی ۲۰ساله آمریکایی در اسرائیل که در سال ۱۹۹۵در یک حمله انتحاری در نوار غزه کشته شد و بمبگذاری مرکز یهودیان بوینسآیرس که منجر به کشتهشدن ۸۵نفر و زخمیشدن صدها نفر شد نیز از دیگر اقدامات تروریستی فلاحیان در خارج از ایران عنوان شده است.
علی فلاحیان، وزیر اطلاعات به همراه علیاکبر ولایتی، وزیر امور خارجه و محسن رضایی، فرمانده وقت سپاه پاسداران، از جمله هشت مقام ایرانی هستند که حکم جلبشان از سوی پلیس بینالملل و در رابطه با پرونده بمبگذاری مرکز یهودیان بوینسآیرس صادر شده است.
تهدیدات سپاه علیه روزنامهنگاران خارج از کشور
تهدید روزنامهنگاران خارج از کشور از جمله شماری از روزنامهنگاران شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال در لندن به ربودن و انتقال به ایران، تهدید به قتل شمار دیگری از روزنامهنگاران خارج از کشور از جمله روزنامهنگاران بیبی سی فارسی، تهدید فعالان مدنی، روزنامهنگاران، معترضان سیاسی و رهبران فعالان قومی و اقلیتهای مذهبی از دیگر فعالیتهای تروریستی جمهوری اسلامی در خارج از کشور اعلام شده است.
روز ۱۱ اردیبهشت نیز سازمان گزارشگران بدون مرز با اشاره به سوابقی از «ربودن و کشتن پناهجویان» توسط جمهوری اسلامی، درباره وضعیت دشوار اقامت و زندگی ۱۲ روزنامهنگار و شهروند خبرنگار ایرانی ساکن ترکیه هشدار داد.
وزارت خارجه آمریکا در گزارش خود به صراحت اعلام کرده که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به صورت فزایندهای، فعالان مدنی و روزنامهنگاران خارج از کشور را تهدید میکند و تلاش دارد جامعه مدنی را وادار به سکوت کند.