مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا در دیدار روز سه شنبه ۳۱ تیر با بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا بر دیدگاه واشینگتن در مورد تمدید تحریم تسلیحاتی ایران تاکید کرد.
به گزارش رویترز، دفتر نخست وزیری بریتانیا اعلام کرده است که بوریس جانسون و مایک پومپئو در خصوص مسائلی مانند چین، وضعیت ایران و روند صلح در خاور میانه گفتوگو کردهاند.
به گزارش وب سایت وزارت خارجه آمریکا، مایک پومپئو در نشست خبری مشترک با دومینیک رب، وزیر خارجه بریتانیا گفت که با همتای بریتانیایی خود در خصوص تمدید تحریم تسلیحاتی ایران که در ماه اکتبر منقضی خواهد شد، گفتوگو کردهاند.
وزیر امور خارجه آمریکا در این زمینه اظهار داشت: من در دیدار با (بوریس جانسون) نخست وزیر و همچنین وزیر امور خارجه (بریتانیا) بر اهمیت تمدید تحریم تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی ایران تاکید کردم.
مایک پومپئو گفت:«ما از بیانیه مشترک بریتانیا، فرانسه و آلمان که اعلام کردند پایان تحریم های تسلیحاتی ایران برای امنیت و ثبات منطقه پیامدهایی خواهد داشت، استقبال میکنیم.»
اقدامات دیپلماتیک در پشت صحنه قبل از تصمیمگیری شورای امنیت در مورد تحریم تسلیحاتی ۱۳ ساله ایران ادامه دارد.
تحریم تسلیحاتی علیه ایران از سال ۲۰۰۷ تاکنون برقرار است، اما مطابق قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که برجام ضمیمه آن بود، این تحریمها قرار است ۱۸ اکتبر، ۲۷ مهر سال جاری، منقضی شود.
آمریکا بر خطرناک بودن انقضای تحریم تسلیحاتی ایران تأکید کرده و از ماهها پیش کارزاری را برای جلوگیری از برداشته شدن این تحریم به راه انداخته است. پیشنویس قطعنامه پیشنهادی آمریکا در این باره نیز در اختیار اعضای شورای امنیت قرار گرفته است.
دولت آمریکا در چارچوب سیاست موسوم به فشار حداکثری بر ایران دو سال پیش از توافق هستهای موسوم برجام خارج شد و تحریمهای هستهای یکجانبه علیه ایران را از سر گرفت. تحت تاثیر خروج آمریکا از برجام این توافق متزلزل شده ولی سایر امضا کنندگان از جمله بریتانیا هنوز به آن متعهد هستند.
در چنین شرایطی دولت آمریکا فشارهای دیپلماتیک خود را روی تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران متمرکز کرده است. شماری از کارشناسان معتقدند که تمدید تحریم تسلیحاتی ایران به برجام که بریتانیا و سایر قدرتهای اروپایی خواهان حفظ آن هستند ضربه شدیدی خواهد زد.
بریتانیا بر موقعیت ویژه خود به عنوان یک میانجی بین اروپا و آمریکا تکیه خواهد کرد و در مقابل دولت آمریکا لندن را یکی از متحدان بالقوه خود برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران قلمداد میکند.
فرانسه، بریتانیا و آلمان حدود یک ماه پیش در بیانیه مشترکی ضمن انتقاد از ایران به دلیل نقض برخی از تعهدات خود در چارچوب برجام ملاحظات و نگرانی های خود در مورد پایان تحریم های تسلیحاتی ایران را ابراز کردند. ولی این سه قدرت اروپایی درعین حال از خروج آمریکا از برجام انتقاد کرده و گفتند در همکاری با چین و روسیه تلاش خواهند کرد این توافق را حفظ کنند.
پیشتر کارشناسان به خبرگزاری رویترز گفته بودند، مواضع دولت بریتانیا در سالهای اخیر نشان میدهد که این کشور بعید است به سیاست فشار حداکثری آمریکا بپیوندد.