لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۵۴

حمایت اردن از را‌ه‌حل یک کشور واحد برای اسرائیلی‌ها- فلسطینی‌ها


اجرای تصمیم دولت بنیامین نتانیاهو برای گسترش خاک اسرائیل از طریق الحاق حدود ۳۰ درصد از کرانه باختری اندکی به تعویق افتاده اما او تاکید کرده که از این برنامه عدول نکرده است.(عکس از آرشیو)
اجرای تصمیم دولت بنیامین نتانیاهو برای گسترش خاک اسرائیل از طریق الحاق حدود ۳۰ درصد از کرانه باختری اندکی به تعویق افتاده اما او تاکید کرده که از این برنامه عدول نکرده است.(عکس از آرشیو)

اردن می‌گوید، برای حل قضیه فلسطین، می‌توان به راه حل یک کشور «نگاه مثبت» داشت اما مشروط به این‌که فلسطینیان در چنین کشوری، از حقوق مساوی با اسرائیلی‌ها برخوردار باشند.

این دیدگاه اردن در گفت‌وگوی عمر رزاز، نخست وزیر این کشور، با روزنامه بریتانیایی گاردین در شماره روز سه شنبه ۳۱ تیر بیان شده است.

آقای رزاز در خصوص عواقب طرح دولت بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، برای الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری گفت، اگر شما در را به روی راهکار دو کشوری می‌بندید، یعنی به صراحت در را برای راه حل وجود یک کشور باز می‌کنید.

وی افزود به دلیل اصرار اسرائیل در طرحی که راه حل دو کشوری را تضعیف می‌کند، اردن می‌تواند با راه حل تشکیل یک کشور دمکراتیک تعاملی مثبت داشته باشد.

این نخستین بار است که اردن برای عبور از راهکار موسوم به دو کشوری و پذیرش احتمال وجود تنها یک کشور برای هر دو مردم اسرائیل و فلسطینیان آمادگی‌ نشان می‌دهد.

راهکار دو کشوری بر لزوم استقلال کشور فلسطین در کنار اسرائیل در مرزهای مشخص پیش از جنگ سال ۱۹۶۷ تاکید کرد.

اما به گفته نخست وزیر اردن، در کشور واحد دمکراتیک، همه ساکنین باید متساوی‎‌الحقوق باشند.

عمر رزاز افزود که اقدام اسرائیل در عملی کردن طرح الحاق می‌تواند به آپارتاید در خاورمیانه، مانند آفریقای جنوبی منجر شده و برای جهان معضل ایجاد کند.

نخست وزیر اردن اظهار نظر کرد که اسرائیل در اصرار به طرح الحاق، «به معنای واقعی کلمه از آپارتاید صحبت می‌کند».

آقای رزاز این را نیز گفت که اردن «بر خلاف خواسته راست افراطی در اسرائیل» هرگز اخراج فلسطینیان به خاک اردن را به عنوان وطن جایگزین فلسطین قبول نخواهد کرد و «اردن، فلسطین نخواهد شد».

نخست وزیر اردن به گاردین گفت، کشورش به اسرائیل هشدار داده که عملی کردن طرح الحاق، خاورمیانه را به دامن بحران و خشونت خواهد غلتاند و موج تازه‌ای از افراط گرایی را در منطقه به راه خواهد افتاد.

دولت اردن سه شنبه با انتشار بیانیه‌ای در خصوص گفت‌وگوی عمر رزاز با گاردین تاکید کرد که این کشور همچنان از راهکار تشکیل دو کشور به عنوان «تنها گزینه» برای حل نزاعی اسرائیل و فلسطینیان حمایت می‌کند.

ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، در هفته‌های اخیر هشدار داده که طرح الحاق، بر مناسبات کشورش با اسرائیل «اثرات سخت» خواهد داشت اما توضیح بیشتری نداده است.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، بنیامین نتانیاهو ماه گذشته یوسی کوهن، رییس موساد، را با این پیام به اردن فرستاد که از ملک عبدالله دوم بخواهد در صورت الحاق از سوی اسرائیل، اردن اقدامی در راستای قطع مناسبات سیاسی با اسرائیل انجام ندهد.

ایده وجود تنها یک کشور برای ساکنین اسرائیل و اراضی فلسطینی سه دهه پیش از سوی معمر قذافی، حاکم وقت لیبی، در نشست‌های متعدد بین‌المللی مورد تاکید قرار می‌گرفت.

معمر قذافی تاکید داشت، مساحت بسیار اندک سرزمین مورد نزاع یهودیان و فلسطینیان امکان تشکیل دو کشور را نمی‌دهد.

حاکم وقت لیبی که پشتیبان سازمان‌های مسلح فلسطینی بود، نام کشور واحد اسرائیلی و فلسطینی را «اسراتین» نام نهاده بود.

فلسطینیان با تکیه به قطعنامه‌های سازمان ملل و حمایت بخش بزرگی از جامعه جهانی، با طرح اخیر آمریکا موسوم به «معامله قرن» مخالفت کرده و تاکید دارند که الحاق بخش دیگری از این اراضی، تشکیل کشور مستقل فلسطینی را غیرممکن خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری شینهوا و رسانه‌های فلسطین، رییس جمهوری چین، ۳۱ تیر در تماس تلفنی با محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردانی، گفت چین کماکان به راهکار دو کشوری و حقوق حقه فلسطینیان پایبند است.

شی‌جین پینگ افزود که پکن حامی پییشنهادی است که محمود عباس به تازگی به سازمان ملل ارائه کرده است. آقای عباس خواهان برگزاری یک کنفرانس بین‌المللی با هدف ازسرگیری مذاکرات سیاسی اسرائیل و فلسطینیان است.

شی جی پینگ به آقای عباس گفت، قضیه فلسطین همچنان یک موضوع مهم و اساسی در سیاست چین است و این کشور با هرگونه نقض قوانین بین‌المللی و گام‌های یکجانبه مخالف است.

اشاره رییس جمهوری چین به «نقض قوانین بین‌المللی و گام‌های یکجانبه» ظاهرا به طرح دولت اسرائیل برای الحاق بخش‌هایی از کرانه باختری رود اردن است.

اجرای تصمیم دولت بنیامین نتانیاهو برای گسترش خاک اسرائیل از طریق الحاق حدود ۳۰ درصد از کرانه باختری اندکی به تعویق افتاده اما او تاکید کرده که از این برنامه عدول نکرده است.

دیوید شنکر، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک، هفته گذشته برای نخستین بار در سخنانی علنی گفت واشینگتن امیدوار است که اسرائیل کاری نکند که چشم انداز صلح را از بین ببرد.

اما آقای شنکر افزود احساس می‌کند که نخست وزیر اسرائیل خواهان انجام اقدامی در خصوص الحاق است. اسرائیل به این سخنان مقام ارشد آمریکایی واکنش نشان نداد.

یازده وزیر خارجه کشورهای اروپایی، این هفته در نامه‌ای از اتحادیه اروپا خواستند گزینه‌های احتمالی در صورت عملی شدن طرح الحاق را برای پاسخ به اسرائیل آماده کند.

دوستان نزدیک اسرائیل در اتحادیه اروپا مانند فرانسه و ایتالیا در میان امضاکنندگان این نامه هستند.

XS
SM
MD
LG