در پی کنارهگیری محمد یزدی از عضویت در شورای نگهبان بهدلیل «کهولت و عوارض جسمی»، احمد خاتمی، امامجمعه تهران، روز یکشنبه ۱۱ آبان با حکم رهبر جمهوری اسلامی جایگزین او شد.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در حکم خود حضور محمد یزدی را «ارزنده» توصیف کرده و دلیل کنارهگیری او را کهولت و عوارض جسمی عنوان کرده است. این در حالی است که سن احمد جنتی، رئیس شورای نگهبان، پنج سال از سن محمد یزدی بیشتر است.
محمد یزدی متولد ۱۳۱۰ است که در پی استعفای آقای صافی گلپایگانی در سال ۱۳۶۷، با حکم آیتالله خمینی به عضویت شورای نگهبان درآمد، اما یک سال بعد به عنوان رئیس قوه قضائیه منصوب شد و مجدداً از سال ۱۳۷۸ به شورای نگهبان بازگشت.
آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، خود در حال حاضر ۸۱ سال دارد و ۳۲ سال است که حکومت جمهوری اسلامی را رهبری میکند.
احمد خاتمی که جایگزین محمد یزدی شده، متولد ۱۳۳۹ سمنان است که در حال حاضر عضو هیئت رئیسه مجلس خبرگان رهبری، جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، شورای عالی مجمع جهانی اهل بیت و نیز امام جمعه تهران است.
آقای خاتمی که بهدلیل اظهارنظرهای تند در حمایت از رهبر جمهوری اسلامی و انتقاد از مخالفان نظام، بهعنوان یک روحانی «تندرو» شناخته میشود، هیچگونه سابقه فعالیت سیاسی در سالهای پیش از انقلاب ۵۷ و سالهای ابتدایی پس از انقلاب ندارد.
احمد خاتمی تیرماه ۱۳۹۲ اعلام کرد که معتقد است «ولایت فقیه تنها جریان حاکم بر نظام» است و «هیچکس، حتی رئیس جمهور منتخب، حق موضعگیری در برابر ولایت فقیه را ندارد» و کسانی که در مقابل «ولایت فقیه» موضعگیری میکنند، باید «منتظر عواقب و پیامد» مواضع خود باشند.
شورای نگهبان ۱۲ عضو دارد که برای یک دوره شش ساله انتخاب میشوند. شش نفر از آنان باید «فقهای عادل و آگاه به مقتضیات زمان و مسائل روز» باشند که مستقیماً توسط رهبر جمهوری اسلامی انتخاب میشوند.
شش نفر دیگر باید «حقوقدانان مسلمانی» باشند که در هر دوره رئیس قوه قضاییه به مجلس شورای اسلامی معرفی میکند و با رأی مجلس وارد شورای نگهبان میشوند.
یکی از وظایف شورای نگهبان که این شورا در زمینه نظارت بر انتخابات مجلس برای خود تعریف کرده، «احراز صلاحیت نامزدهای نمایندگی مجلس» است.