علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی با اشاره به برگزاری انتخابات آمریکا گفته است «فرقی ندارد» چه کسی رئیسجمهور آینده آمریکا میشود و سیاست جمهوری اسلامی در این زمینه «مشخص» است.
او که صبح روز سهشنبه ۱۳ آبان از طریق یک برنامه تلویزیونی سخنرانی میکرد، گفت: «حتماً با آمدن افراد تغییراتی ایجاد میشود اما این تغییرات به ما ربطی ندارد و کاری به آن نداریم».
علی خامنهای با حمایت از اشغال سفارت آمریکا در سال ۵۸ که نقطه شروع تنش چهار دهه گذشته بین دو کشور است، پیشبینی کرد که آمریکا «چندان عمر طولانی نخواهد داشت» و «نابود» میشود.
در سالهای گذشته رهبر جمهوری اسلامی بارها به نابودی و فروپاشی آمریکا و اسرائیل در آینده اشاره کرده و کتابها و مقالههای بسیاری در این زمینه نیز از سوی حامیان او تالیف و ترجمه شدهاند؛ مواضعی که انتقادهای گستردهای را در پی داشته است.
روابط میان ایران و ایالات متحده در پی اقدام دونالد ترامپ در خروج از توافق هستهای که در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما حاصل آمده بود، به شدت تیره شده است.
رئیس جمهوری آمریکا بارها از سیاستهای جمهوری اسلامی در منطقه، حمایت آن از شبهنظامیان شیعی در کشورهای دیگر خاورمیانه برنامههای موشکی انتقاد و این عملکرد را ناقض روح برجام توصیف کرده است.
دونالد ترامپ برجام را بدترین توافق ممکن دانسته است و با خروج از آن، سیاست «فشار حداکثری» را با وضع تحریمهای سنگین علیه حکومت ایران در پیش گرفته تا آن را به مذاکره وادار کند.
آقای ترامپ به دفعات تاکید کرده که حاضر به مذاکره بدون پیششرط با جمهوری اسلامی است، اما مقامات ایرانی این پیشنهاد رارد کردهاند.
دولت دونالد ترامپ در کنار این سیاست حمایت خود را از «مردم ایران» در برابر حکومت ابراز کرده و خود را پشتیبان «صدای ایرانیان» دانسته است.
در ماههای اخیر گمانهزنیها حاکی از تمایل جمهوری اسلامی به پیروزی جو بایدن در انتخابات بوده است.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران نیز روز دوشنبه ۱۲ آبان در گفتوگو با شبکه خبری سیبیاس تاکید کرد که: «اظهارات اردوگاه بایدن بیشتر امیدوارکننده است. با این حال باید صبر کرد و دید».
او در عین حال گفت: «ایران در صورت پیروزی آقای بایدن نیز حاضر به مذاکره مجدد بر سر برجام نیست».
رهبر جمهوری اسلامی در بخش دیگری از سخنان امروز خود با انتقاد شدید از امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه گفت او نباید از کشیدن کاریکاتور پیامبر اسلام «حمایت» میکرد.
رئيسجمهور فرانسه پیش از این توضیح داده است که او از حق نمایش کاریکاتورها بر اساس سنت آزادی بیان در کشورش دفاع کرده است.
رهبر جمهوری اسلامی همچنین بدون واکنش صریح درباره قتل یک معلم در فرانسه به خاطر نمایش کاریکاتور پیامبر اسلام، انتشار این کاریکاتور را «جنایت»، «غلط» و «کار تشکیلاتی» دانست.
چندی پیش ساموئل پتی، معلم ۴۷ ساله تاریخ، چند روز پس از نشان دادن کاریکاتورهای پیامبر اسلام، خارج از مدرسه توسط یک مهاجم ۱۸ ساله چچنیتبار به نام «عبدالله انزروف» سر بریده شد.
پس از این واقعه، در یک حمله دیگر در شهر نیس فرانسه نیز سه شهروند در کلیسای نوتردام این شهر توسط یک مهاجم تونسی که «الله اکبر» میگفت کشته شدند.
شامگاه دوشنبه ۱۲ آبان نیز در یک رشته حملات در شهر وین که مرتبط با حوادث فرانسه دانسته میشود، سه نفر کشته شدند.
رهبر جمهوری اسلامی در سخنرانی امروز خود اشارهای در محکومیت این حملات خونبار نداشت.