لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۳۰

واکسن کرونای شرکت فایزر کی به دست همگان می‌رسد؟


شرکت آمریکایی داروسازی فایزر و شریک آلمانی آن، بایواِن‌تِک، روز دوشنبه اعلام کردند که واکسن آنها علیه ویروس کرونا در مرحله آخر آزمایش‌های بالینی نیز موفق عمل کرده و در بیش از ۹۰ درصد از موارد، در پیشگیری از سرایت کووید-۱۹ کارساز بوده است.

این شرکت‌ها می‌گویند در رابطه با ایمنی این واکسن هیچ مسئله نگران‌کننده‌ای مشاهده نکرده‌اند و برای شروع استفاده از این واکسن منتظر صدور مجوز دولت ایالات متحده هستند.

بنابر گزارش‌ها، جو بایدن، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده که اکنون یک کارگروه با ۱۳ عضو برای مهار ویروس کرونا تشکیل داده از این موفقیت استقبال کرده است.

بنابر گزارش‌ها، فناوری کلیدی برای این پیشرفت ناشی از تجربه درازمدت دو ایمنی‌شناس ترک‌تبار آلمانی به نام‌های اغور شاهین، ۵۵ ساله، و همسر او اوزلم تورَجی ۵۳ ساله است که مؤسسان شرکت بایواِن‌تک در آلمان هستند.

به نوشته هفته‌نامه آلمانی «ولت آم زونتاگ»، اُغور شاهین، مدیر اجرایی شرکت بایواِن‌تک که از نسل کارگران مهاجر از ترکیه به آلمان است اکنون با جهش سهام شرکتش تبدیل به یکی از ۱۰۰ آلمانی بسیار ثروتمند شده است.

اما تا رسیدن این واکسن به دست مردم جهان چه مراحلی باقی مانده و جدول زمانی این مراحل چیست؟

رسانه‌ها زمان‌بندی تهیه و به‌کارگیری این واکسن را به قرار زیر بازتاب داده‌اند:

فایزر پیش از ادامه کار، به اطلاعات باز هم بیشتری در مورد ایمنی این واکسن نیاز دارد. این شرکت می‌گوید این داده‌ها طی هفته بعد، یعنی در هفته‌ای که با روز دوشنبه ۲۶ آبان/۱۶ نوامبر آغاز می‌شود، در دسترس خواهد بود.

سپس سازمان غذا و داروی ایالات متحده باید در مورد تصویب اضطراری مجاز بودن استفاده از این واکسن تصمیم بگیرد. مشخص نیست که این کار چه مدت ممکن است طول بکشد، اما این سازمان گفته است در این امر شتاب به‌خرج خواهد داد.

نکته مهم دیگر این‌که این مجوز در ابتدا ممکن است فقط برای گروه‌های در معرض خطر مانند افراد سالمند و کادر درمانی صادر شود.

فایزر گفته است دوزهایی از این واکسن را می‌تواند طی سال جاری میلادی، یعنی در خلال دو ماه آینده تحویل دهد - اما فقط ۵۰ میلیون برای کل جهان.

هر فرد دو دوز از این دارو را نیاز خواهد داشت بنابراین ۵۰ میلیون دوز فقط برای ۲۵ میلیون نفر مفید است. بیماران همچنین باید بین زدن واکسن اول و دوم سه هفته صبر کنند.

سال آینده میلادی، ۲۰۲۱، زمانی است که محموله عمده‌ای از دوزها می‌رسد - حداکثر ۱.۳ میلیارد. این زمانی است که افرادی که خطر بالایی برای آنها در نظر گرفته نمی‌شود هم به واکسن دسترسی پیدا خواهند کرد.

واکسن باید در دمای بسیار پایین جابه‌جا شود - پایین‌تر از منفی ۷۰ درجه سانتی‌گراد - امری که می‌تواند رساندن سریع آن به بعضی نقاط را دشوار کند.

سایر مشکلات تدارکاتی مانند کمبود لوله‌های شیشه‌ای و آمپول می‌تواند سرعت توزیع واکسن را در جهان پایین بیاورد.

شماری از کشورها، از آن جمله ایالات متحده، بریتانیا، کانادا، ژاپن و کشورهای اتحادیه اروپا در حال حاضر میلیون‌ها دوز از این واکسن را سفارش داده‌اند.

شرکت‌های دیگری نیز در سراسر جهان در حال تولید واکسن ویروس کرونا هستند که انتظار می‌رود نتایج آنها نیز به‌زودی اعلام شود.

منابع: بیزینس اینسایدر، ساینس الرت، گاردین، دیلی صباح و رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی / پ.پ

XS
SM
MD
LG