لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۲۹

کاوشگر چینی پس از نمونه‌برداری از سطح ماه در راه بازگشت به زمین است


رسانه‌های چین روز پنجشنبه ۱۳ آذر گزارش دادند کاوشگر «چانگ‌ای ۵» که روز سه‌شنبه بر سطح ماه فرود آمده بود کار نمونه‌برداری از سطح این سیاره را با موفقیت به پایان رسانده و کپسول پرواز آن در اولین مرحله از بازگشت به سوی زمین قرار دارد.

این سومین کاوشگر چینی است که بر سطح کره ماه فرود می‌آید و اولین موردی است که کپسول پرواز آن به زمین باز می‌گردد.چانگ‌ای ۵ تازه‌ترین مورد از طرح‌های فضایی بلندپروازنه چین است که اخیرا فضاپیمایی حامل یک روبات کاوشگر را به مریخ هم فرستاده است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، اولین بار یک فضاپیمای روسی در سال ۱۹۷۶ نمونه‌هایی از سنگ‌های سطح کره ماه را به زمین منتقل کرد و کاوشگر چینی دومین فضاپیمایی است که توانسته این ماموریت را انجام دهد.

کپسول پرواز این کاوشگر که حامل نمونه‌های جمع‌آوری شده است ساعت سه بعداز ظهر به وقت گرینویچ از سطح کره ماه بلند شد و قرار است در مدار این سیاره به فضاپیمای حامل خود متصل شود.

سایر قسمت‌های این کاوشگر که به دستگاه‌های حفاری تا عمق دو متری مجهز است در سطح کره ماه باقی خواهد ماند و به نمونه‌برداری و اکتشاف ادامه خواهد داد. بررسی این مواد و نتايج آزمايش‌ها می‌تواند به شناخت بیشتر از تاریخ و نحوه شکل‌گیری کره ماه، زمین و سایر سیارات منظومه خورشیدی کمک کند.

ماموریت اصلی این کاوشگر نمونه‌برداری از لایه‌های سطح ماه است ولی در عین حال به تجهیزات دقیقی برای عکس‌برداری از محیط اطراف خود و رادارهای اکتشافی برای تجسس و نقشه‌برداری از لایه‌های عمقی‌تر و جستجو برای آب و مواد معدنی مجهز است.

فضاپیمای حامل این کاوشگر قرار است در دشت‌های مغولستان چین به زمین بنشیند.

چین در سال ۲۰۰۳ برای اولین بار یک فضاپیمای حامل سرنشین را به فضا پرتاب کرد و پس از روسیه و آمریکا تنها کشور جهان است که تاکنون توانسته چنین ماموریتی را انجام دهد.

اعزام کاوشگر «چانگ‌ای ۵» بار دیگر این احتمال را مطرح کرده که چین به زودی یک فضاپیمای با سرنشین را برای احداث یک مرکز پژوهش فضایی به کره ماه خواهد فرستاد ولی زمان اجرای این طرح هنوز مشخص نیست.

در سال‌های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۶ چین اولین فضاپیماهای پژوهشی خود را به مدار کره ماه فرستاد و احتمال دارد که تا سال ۲۰۲۲ مرکز فضایی خود را در سطح کره ماه احداث کند و از آن پس برای رفت‌وآمد به این سیاره از موشک‌های فضاپیمایی که قابلیت پرواز مجدد دارند، استفاده کند.

چین در سال‌های اخیر همکاری خود با آژانس فضایی اروپایی را گسترش داده ولی به دلیل نگرانی و سوءظن آمریکا به پنهانکاری چین و احتمال پیوند برنامه‌های فضایی این کشور با طرح‌های نظامی، همکاری‌های ناسا و چین بسیار محدود است.

XS
SM
MD
LG