لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۶ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۵۵

اولین پرواز مستقیم تجاری بین اسرائیل و مراکش انجام شد


جرد کوشنر، داماد و مشاور دونالد ترامپ (سمت چپ) در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل
جرد کوشنر، داماد و مشاور دونالد ترامپ (سمت چپ) در دیدار با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل

اولین پرواز مستقیم تجاری بین اسرائیل و مراکش روز سه‌شنبه دوم دی در پی عادی‌سازی اخیر روابط دو کشور انجام شد.

همراه این پرواز جرد کوشنر، داماد و مشاور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، نیز از تل‌آویو به رَباط می‌رود.

خبرگزاری‌ها انجام این پرواز را «نمادین» و با هدف نشان دادن دستاوردهای دولت ترامپ در دیپلماسی خاورمیانه، چند هفته قبل از پایان دوره ریاست‌جمهوری او می‌دانند.

مراکش که روز ۲۰ آذر (۱۰ دسامبر)، از سرگیری روابط خود با اسرائیل را اعلام کرد، پس از امارات متحده عربی و بحرین سومین کشور عربی است که با میانجی‌گری دولت ترامپ روابط خود را با اسرائیل عادی می‌کند. سودان نیز متعهد شده است که از این الگو پیروی کند.

در ازای این تصمیم مراکش، رئیس‌جمهوری آمریکا با حمایت از حاکمیت مورد مناقشه مراکش بر منطقه صحرای غربی، به یک هدف ده ساله مراکش تحقق بخشیده است.

این اقدام خشم جبهه پولیساریو، گروه استقلال‌طلب صحرای غربی را برانگیخته است. این گروه مورد حمایت الجزایر، تقریباً یک پنجم قلمرو صحرای غربی را که زمانی مستعمره اسپانیا بود، کنترل می‌کند.

به گفته مقامات، جرد کوشنر در سفر خود به پایتخت مراکش، در رأس یک هیئت آمریکایی قرار دارد و در این سفر مجموعه‌ای از توافق‌نامه‌ها بین مراکش و اسرائیل به امضا خواهد رسید.

هدایت هیئت اسرائیلی نیز با مئیر بن شبات، مشاور امنیت ملی اسرائیل است که او خود فرزند یک یهودی مراکشی است.

آقای کوشنر روز دوشنبه در مراسمی در بیت‌المقدس/اورشلیم در کنار بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفت که عادی‌سازی روابط با مراکش «یک فرصت کاملاً جدید را برای شمال آفریقا و کل خاورمیانه ایجاد می‌کند.»

کوشنر گفت: «تلاش‌های جمعی ما منجر به تولد خاورمیانه جدیدی شده است، جایی که اولین‌ها و پیشرفت‌های مهم تقریباً هر روزه در حال وقوع است.»

از سرگیری روابط مراکش با اسرائیل شامل افتتاح کنسولگری ایالات متحده در صحرای غربی و سرمایه‌گذاری‌ آن در مراکش خواهد بود؛ سرمایه‌گذاری‌هایی که رسانه‌های مراکش آن را «عظیم» توصیف می‌کنند.

مراکش در سال ۲۰۰۰، همزمان با آغاز انتفاضه دوم فلسطین، دفتر ارتباطی خود را در تل‌آویو تعطیل کرد.

پادشاه مراکش، محمد ششم، گفته است که کشورش همچنان مدافع فلسطینیان باقی خواهد ماند، اما فلسطینیان به تصمیم جدید مراکش واکنشی خشمگین نشان داده و آن را محکوم کرده‌اند.

با استفاده از خبرگزاری فرانسه و رادیوفردا / پ.پ /ک.ر
XS
SM
MD
LG