آنتونی بلینکن، گزینه پیشنهادی جو بایدن برای وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه ۳۰ دیماه گفت، در صورتی که ایران تعهدات خود در چارچوب توافق هستهای موسوم به برجام را انجام دهد، ایالات متحده نیز به تعهدات خود در این توافق عمل خواهد کرد.
آنتونی بلینکن که در برابر اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا صحبت میکرد، اظهار داشت: جو بایدن معتقد است که اگر ایران به اجرای تعهداتش بازگردد، ما نیز این کار را خواهیم کرد. اما ما به همراه متحدان و شرکای خود، که یکبار دیگر در یک صف خواهیم بود، از این موضوع به عنوان زمینهای برای دستیابی به یک توافقی طولانیتر و مستحکمتر استفاده خواهیم کرد.
گزینه پیشنهادی جو بایدن تصریح کرد، یک توافق جدید میتواند به فعالیتهای بیثباتکننده ایران و همچنین برنامه موشکی این کشور بپردازد.
آنتونی بلینکن اضافه کرد، فکر میکنم تا این مرحله راه درازی در پیش داریم. با این حال گامهای بعدی ایران را زیر نظر داریم.
گزینه پیشنهادی جو بایدن این اظهارات را در آخرین روز کاری دولت دونالد ترامپ مطرح کرد.
دونالد ترامپ در آغاز ریاست جمهوری خود در چهارسال پیش با انتقاد از برجام آن را «بدترین توافق» آمریکا خواند و در سال ۲۰۱۷ خروج آمریکا از این توافق را اعلام کرد.
آنتونی بلینکن در ادامه تصریح کرد که توافق هستهای با ایران به رغم محدودیتهایش موفق عمل کرد و شدیدترین بازرسیها را علیه ایران به همراه دارد.
گزینه پیشنهادی جو بایدن اضافه کرد، ظرفیت گریز هستهای، یعنی مدت زمان لازم برای ایران جهت تهیه مواد کافی برای ساخت یک بمب هستهای از یک سال در چارچوب برجام، براساس گزارش رسمی، به سه تا چهار ماه رسیده است.
یکی از اهداف اصلی توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران، موسوم به برجام، در سال ۱۳۹۴، این بود فاصله ایران با تولید مواد مورد نیاز برای ساخت بمب اتمی به مدت حداقل یک سال برساند. در چارچوب این توافق ایران پذیرفت برخی فعالیتهای هستهای خود را متوقف کند و در مقابل تحریمهای علیه این کشور لغو شد.
دونالد ترامپ با خروج از برجام، خواستار توافق گستردهتری با ایران بود که بتواند علاوه بر اصلاح این توافق، فعالیتهای منطقهای و برنامه موشکی ایران را نیز در بر بگیرد. دولت دونالد ترامپ از سال ۲۰۱۷ و پس از خروج از برجام با سیاست«فشار حداکثری» در راستای بازگرداندن ایران به میز مذاکره٬ تحریمهای گستردهای را علیه تهران اعمال کرده است.
اما جمهوری اسلامی ایران از مذاکره با دولت ترامپ خودداری کرد و در مقابل از نیمه اردیبهشت ۹۸، همزمان با سالگرد خروج دولت دونالد ترامپ از برجام، طی مراحل گوناگون از تعهداتش در چارچوب برجام عدول کرده است.
از سوی دیگر، علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، دو هفته پیش گفت که حکومت او برای بازگشت آمریکا به برجام «عجلهای ندارد» و این بازگشت تنها زمانی مفهوم خواهد داشت که تحریمهای آمریکا علیه ایران برطرف شود.