عبدالناصر همتی، رئيس کل بانک مرکزی ایران گفته است به زودی چند صرافی مشخص میشوند تا «بتوانند برای واردات از طریق رمز ارزها، تأمین ارز کنند».
او در مصاحبهای که شب گذشته از تلویزیون ایران پخش شد، گفت یک کارگروه دولتی، مصوبه قبلی هیات وزیران مبنی بر «غیرمجاز بودن مبادلات رمز ارزها» را اصلاح کرده است و «قرار شد کسانی که رسمی رمز ارز استخراج میکنند، بتوانند برای واردات از آن استفاده کنند».
او تاکید کرده است که خرید و فروش رمز ارزها فقط برای واردات است و «مبادله رمز ارزها بین یکدیگر مجاز نیست».
بانک مرکزی ایران اردیبهشت سال ۹۷ با انتشار بخشنامهای اعلام کرده بود که به کارگیری ابزار بیتکوین و سایر ارزهای مجازی در تمام مراکز پولی و مالی ایران ممنوع است.
بیت کوین، مشهورترین ارز دیجیتال یا ارز رمزنگاری شده در میان ارزهای دیجیتال پرشمار معرفی شده در جهان است.
قیمت بیتکوین در ماههای اخیر تا مرز ۶۰ هزار دلار نیز رسید ولی در روزهای اخیر با افت قیمت در محدوده ۴۹ هزار دلار مبادله میشود.
بانک مرکزی ایران قبلا دلایل ممنوعیت استفاده از ارزهای مجازی را قابلیت این ارزها برای تبدیل شدن به «ابزاری برای پولشویی و تأمین مالی تروریسم» اعلام کرده بود که میتوانند به طور کلی به ابزار«جابهجایی منابع پولی مجرمان بدل شوند».
با این حال اظهارات تازه مقامهای بانک مرکزی ایران نشان میدهد که دولت ایران قصد دارد با کنترل این بازار، از تولید ارزمرزها برای تامین ارز استفاده کند.
فناوری بلاکچین که در ارزهای دیجیتال به کار برده میشود بدون نیاز به خدمات بانکی میتواند نقل و انتقال ارز را خیلی سریع و امن انجام دهد.
محمدرضا پورابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس نیز در برنامه دیشب تلویزیون ایران گفته است با توجه به «محدودیتهای تحریمی و ارز آوری»، استفاده از ظرفیت رمز ارزها میتواند به کشور کمک کند.
۱۵ تیرماه امسال نیز سعید زرندی، معاون وزیر صنعت ایران اعلام کرده بود که استخراج ارزهای دیجیتال «ابزاری برای دور زدن تحریمها به شمار میآید».
در هفتههای اخیر گزارشهای متعددی درباره افزایش توجه عمومی سرمایهگذاران در بورس به خرید و فروش رمز ارزها در ایران منتشر شده است.
حسین خسروپور، کارشناس ارزهای دیجیتال نیز به تلویزیون ایران گفته است «از فروردین سال ۹۸ تا فروردین سال ۹۹، سی و هفت هزار میلیارد ریال مبادله رمز ارزها در کشور اتفاق افتاده است».
در هفتههای گذشته، بحث استخراج بیتکوین و ارتباط آن با خاموشیهای گسترده در ایران نیز بحثبرانگیز شده بود.
در دو هفته آخر دیماه، پس از بروز خاموشیها گسترده در چند کلانشهر ایران، مدیرعامل شهرکهای صنعتی تهران روز سهشنبه استخراج رمزارز و بهویژه بیتکوین را دلیل قطع برق عنوان کرد.
استخراج (ماینینگ) بیتکوین توسط کامپیوترهای خاصی انجام میشود که مصرف برق آنها بسیار بالا است. اعضای شبکه، تراکنش بیتکوین را پردازش کرده و با حل مسائل ریاضی بیتکوینهای جدید استخراج میکنند.
دولت ایران در حالی مبادله رمز ارزهایی مثل بیتکوین را ممنوع اعلام کرده است ولی استخراج آنها را ممنوع نمیداند.
با توجه به ارزان بودن برق در ایران، در سالهای اخیر توجه شرکتهای مختلف از جمله شرکتهای چینی برای استخراج بیتکوین در ایران جلب شده است.
بنا بر گزارشهای رسمی، بزرگترین محوطه استخراج رمزارز ایران توسط چینیها در رفسنجان ساخته شده است.