۱۴۰ عضو مجلس نمایندگان آمریکا با انتشار نامهای خواستار اتخاذ «رویکردی جامع» از سوی دولت جو بایدن در مقابل تهدیدهای ایران در کنار تلاشها برای احیای برجام شدند.
این نامه توسط آنتونی براون و تیم والتز از اعضای مجلس نمایندگان آمریکا تهیه شده و به امضای ۷۰ نماینده دمکرات و ۷۰ نماینده جمهوریخواه رسیده است.
بر اساس متن این نامهکه روز سهشنبه ۱۹ اسفند در سایت اینترنتی آقای براون منتشر شد، ۱۴۰ نماینده مجلس نمایندگان از آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا خواستهاند در حالی که واشینگتن برای مذاکرات هستهای با ایران آماده میشود، در این مذاکرات باید برای طیف کاملی از تهدیدهایی که توسط ایران متوجه منطقه است، توافقهایی جامع و فراگیر صورت گیرد.
این نمایندگان با اشاره به اینکه از امضاکنندگان نامه از هر دو حزب جمهوریخواه و دمکرات هستند، تصریح کردهاند دیدگاه مشترک آنها این است که در کنار جلوگیری از برنامه تولید سلاح هستهای توسط ایران، باید طیف گستردهای از «رفتارهای غیرمشروع ایران» نیز مهار شود.
قانونگذاران آمریکایی در ادامه گفتهاند پس از توافق هستهای سال ۲۰۱۵، ایران به آزمایش موشکهای بالستیک که بالقوه میتواند در برنامه سلاح هستهای نیز کاربرد داشته باشد، ادامه داده و همچنین حمایت از تروریسم در خاورمیانه و حملات سایبری را تداوم بخشیده است.
این نامه به عدول ایران از تعهدات هستهای خود نیز اشاره کرده و میگوید دولت آمریکا در مذاکرات هستهای با جمهوری اسلامی باید امنیت همه کشورهای منطقه را تضمین کند.
بهگفته نمایندگان یاد شده، دولت بایدن باید همراه با متحدین خود ترکیبی از ابزارهای دیپلماسی و تحریم علیه ایران را بهکار گیرد تا جمهوری اسلامی وادار به اجرای کامل تعهدات بینالمللی و توقف رفتار «بدخواهانه» خود شود.
این نمایندهها گفتهاند توافق جدید باید شامل سه موضوع شود: برنامه هستهای، حمایت از تروریسم و برنامه موشکی جمهوری اسلامی.
این نامه همچنین میگوید مادامی که ایران با قطعیت نشان نداده که دنبال سلاح اتمی نیست، محدودیتها بر برنامه هستهای ایران ادامه یابد: «همچنین نه تنها باید از تولید بمب هستهای ایران ممانعت کرد، بلکه باید جلوی توسعه موشکهای بالستیک ایران که قابلیت حمل سلاح هستهای را دارند نیز گرفته شود».
امضاءکنندگان این نامه در ادامه گفتهاند مذاکرات باید رفتار «شرورانه» ایران در منطقه، از به آشوب کشاندن سوریه و یمن تا ادامه مسلح کردن حزبالله لبنان و گروههای تروریستی و حملات آنها به نظامیان و ساختمانهای دیپلماتیک آمریکا در عراق را مهار کند.
در این نامه همچنین خواسته شده است موضوع بازداشت شهروندان آمریکایی و نقض حقوق آنها نیز در مذاکرات گنجانده شود و این افراد از زندانهای ایران آزاد شوند.
دولت سابق آمریکا به رهبری دونالد ترامپ اردیبهشت ۹۷ از برجام خارج شد و تحریمهای سختی علیه ایران اعمال کرد، اما دولت بایدن میگوید اگر ایران به تعهدات هستهای خود بازگردد، واشینگتن آماده بازگشت به برجام و لغو تحریمهاست.
ایران میگوید باید اول آمریکا تحریمها را لغو کند و از طرفی زیر بار هیچ مذاکرهای برای توافق جدید نخواهد رفت.
با اینحال، شرکای اروپایی برجام نیز همراه با آمریکا اعلام کردهاند که برای احیای برجام نیاز به مذاکرات و توافقهای جدید است.