امیر حاتمی، وزیر دفاع ایران گفته است رهبر جمهوری اسلامی به نیروهای مسلح ایران دستور داده در زمینه مقابله با کرونا مثل «یک رزمایش» عمل کنند، چون ممکن است «دشمن یک روزی در صحنه نبرد» بخواهد «از این سلاح علیه ما» استفاده کند.
او که صبح امروز در مراسم رونمایی از «واکسن کرونا ساخت وزارت دفاع» سخن میگفت، وعده داده است که در سه ماه آینده این «واکسن» که «فخرا» نام گرفته است، به تولید نهایی برسد.
چنین اظهارنظرهایی درباره ویروس کرونا و همچنین واکسن کرونا از سوی رهبر جمهوری اسلامی سابقهدار است.
علی خامنهای، روز سوم فروردین در سخنرانی نوروزیاش دولت آمریکا را به «ساخت ویروس کرونا» متهم کرد و گفت: «گفته شده که یک بخش [ویروس کرونا] برای ایران بالخصوص تولید شده است. با استفاده از آشناییهای ژنتیک ایرانی که از وسایل مختلفی به دست آوردهاند، این بخش را برای ایران درست کردهاند».
حکومت ایران شواهد و مدارکی از این امر ارائه نکرده است و کارشناسان چنین ادعایی را از اساس رد کردهاند.
رهبر جمهوری اسلامی در یک واکنش دیگر، اواسط دیماه امسال اعلام کرد که ورود واکسن آمریکایی و بریتانیایی کرونا به ایران «ممنوع» است و به دولت فرانسه نیز اعتماد ندارد.
او دلیل علمی خاصی برای این موضوع ذکر نکرد ولی دو روز پس از دستور رهبر جمهوری اسلامی، نمایندگان مجلس ایران با حمایت از سخنان خامنهای، واکسن فایزر را «مشکوک» و تهدید برای امنیت ملی خواندند و گفتند احتمالا واکسنهای خارجی «آثار ژنتیکی» داشته باشد.
سخنان رهبر جمهوری اسلامی با واکنشهای گسترده منفی زیادی در داخل و خارج از کشور مواجه شد و مقامهای سازمان جهانی بهداشت از حکومت ایران خواستند که موضوع واکسن سیاسی نشود.
مقامهای جمهوری اسلامی در هفتههای اخیر بارها اعلام کردهاند که کماکان روی تولید واکسن داخلی سرمایهگذاری کرده و وعده دادهاند که از خردادماه سال آینده، واکسیناسیون عمومی را با واکسن تولید داخل شروع کنند.
تولید واکسن داخلی کرونا به طور عمده در انحصار «ستاد اجرایی فرمان امام» قرار دارد که از نهادهای اقتصادی تحت کنترل دفتر رهبر جمهوری اسلامی است.
بر اساس برآوردهای اولیه برای واکسیناسیون عمومی در ایران نیاز به ۱۰۰ میلیون دوز واکسن است ولی وزارت بهداشت میگوید تاکنون فقط یک میلیون و دویست هزار دوز واکسن وارد کرده است.
وعده شروع واکسیناسیون عمومی در خرداد سال آینده در حالی مطرح شده است که کماکان مرگ و میر ناشی از کرونا در ایران سیر صعودی دارد و ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت ایران روز گذشته گفته است که ممکن است مرگ و میر ناشی از کرونا در خرداد سال آینده به ۲۰۰ نفر در روز یعنی دو برابر آمار فعلی برسد.
آمارهایی که وزارت بهداشت درباره مرگ و میر کرونا در ایران اعلام میکند، همواره محل تردید بوده و مقامهای سازمان نظام پزشکی ایران، آمار واقعی مرگ و میر کرونا در ایران را سه تا چهار برابر آمار رسمی برآورد کردهاند.