لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۴۵

ظریف: دولت بایدن می‌خواهد از ایران امتیازات جدید بگیرد


محمدجواد ظریف می‌گوید بازگشت آمریکا به برجام «می‌تواند به همین آسانی باشد» که واشینگتن به اجرای تعهدات خود بازگردد.
محمدجواد ظریف می‌گوید بازگشت آمریکا به برجام «می‌تواند به همین آسانی باشد» که واشینگتن به اجرای تعهدات خود بازگردد.

وزیر امور خارجه ایران می‌گوید که دلیل گفت‌وگو نکردن کشورش با آمریکا این است که «چیزی برای گفت‌وگو وجود ندارد».

محمد جواد ظریف در مصاحبه با سایت «پولیتیکو» که روز چهارشنبه ۲۶ اسفند منتشر شد، افزود ایران توافق برجام را «با همین افرادی که امروز در کاخ سفید و وزارت خارجه پست و مقام دارند»، به‌دست آورد و «گفت‌وگوها بر سر برجام قبلا انجام شده و مسئله تازه‌ای برای گفت‌وگو باقی نمانده است».

آقای ظریف مدعی شده که دولت جو بایدن می‌خواهد با «فشار و زور» از ایران امتیازات جدید بگیرد.

او در همین حال گفته است که بازگشت آمریکا به برجام «می‌تواند به همین آسانی باشد» که واشینگتن به اجرای تعهدات خود بازگردد ولی آن‌ها «توافق جدید و گسترده‌تر، و اصولا چیز دیگری می‌خواهند».

به گفته وزیر خارجه ایران، آمریکا می‌خواهد درباره «بند غروب» برجام، توانمندی ایران در زمینه موشک و سایر مسائل صحبت کند اما «این یعنی دو سال دیگر بحث غیرضروری، که راه به جایی نخواهد برد و بنابراین، چیزی برای گفت‌وگو وجود ندارد».

اظهار ناامیدی محمد جواد ظریف در مصاحبه با پولیتیکو، یک روز پس از آن است که وزیر خارجه ایران در گفت‌وگوی دیگری با رسانه‌های آمریکا تاکید کرد که نظر به نزدیک بودن انتخابات ریاست‌جمهوری ایران، دولت جو بایدن باید گام‌های فوری برای احیای برجام بردارد.

رابرت مالی، نماینده ویژه امور ایران، گفته است که گام‌های آمریکا در ارتباط با بازگشت احتمالی به برجام، تنها بر اساس منافع ملی آمریکا برداشته خواهد شد و انتخابات ایران، سرعت این گام‌ها را کند یا تند نخواهد کرد.

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، به کنگره متعهد شده است که دولت جو بایدن برای دستیابی به توافقی متفاوت و قوی‌تر از برجام تلاش کند.

آقای بلینکن گفته که واقعیات میدانی نسبت به سال ۱۳۹۴ که توافق هسته‌ای میان دولت وقت باراک اوباما با ایران به‌دست آمد، تغییر کرده است.

ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، نیز روز ۲۵ اسفند در برابر سنای کشورش تاکید کرد که بازگشت به برجام «نقطه شروع گفت‌وگوهای گسترده‌تر در باره اوضاع منطقه و برنامه موشک‌های بالستیک ایران» خواهد بود.

وزیر خارجه فرانسه در همین حال گفته است که انتخابات ریاست جمهوری ایران در خرداد ۱۴۰۰ آغاز گفت‌وگوهای جدید با ایران را با تاخیر روبرو کرده است.

علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، در واکنش به این اظهارات گفته که این بن‌بست در مذاکرات، «تاکتیکی و یا یک مسئله داخلی ایران نیست بلکه به راهبرد مزورانه غرب مربوط است».

حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، که ظاهرا در انتظار تحولاتی سریع از سوی دولت جو بایدن پس از ورود او به کاخ سفید بود، گفته که سال ۱۳۹۹ در حالی برای ایرانیان به پایان می‌رسد که دو ماه از آغاز به کار رئیس‌جمهوری جدید در آمریکا سپری شده ولی این دولت، همان رویه دولت دونالد ترامپ را ادامه داده است.

با این حال، حسن روحانی روز چهارشنبه ۲۶ اسفند در آخرین نشست دولت خود پیش از سال نو خورشیدی گفت «همچنان منتظر عمل آمریکا هستیم».

در این میان، اسرائیل که مخالف سرسخت بازگشت آمریکا به برجام است، دو مقام ارشد خود را راهی اروپا کرده تا در دیدار با سران کشورهای اروپایی مانع از ادامه کوشش‌های آن‌ها برای احیای برجام شوند. همزمان، وزیر خارجه اسرائیل راهی مسکو شده است.

رئوون ریولین، رئیس‌جمهوری و آویو کوخاوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، روز سه‌شنبه در برلین با فرانک والتر اشتاینمایر، رئیس‌جمهوری آلمان، مذاکراتی انجام دادند و روز چهارشنبه نیز در وین با رئیس‌جمهوری و صدراعظم اتریش درباره ایران گفت‌وگو کردند.

رئیس‌جمهوری اسرائیل روز چهارشنبه به سباستین کورتز، صدراعظم اتریش، گفت که «جهان نباید هیچ نرمشی در برابر هسته‌ای شدن ایران نشان دهد».

بر اساس مصاحبه سایت پولیتیکو با وزیر خارجه ایران و سایت رادیو فردا/ف.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG