وزارت خارجه آمریکا تصریح کرد که دولت جو بایدن کرانه باختری را «سرزمین اشغال شده» به دست اسرائیل میداند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، روز چهارشنبه، یازدهم فروردین، به خبرنگاران گفت: «این یک واقعیت تاریخی است که اسرائیل کرانه باختری، نوار غزه و ارتفاعات جولان را از بعد از جنگ سال ۱۹۶۷ اشغال کرده است.»
تصریح سخنگوی وزارت خارجه آمریکا پس از آن بود که در گزارش سالانه این وزارتخانه در خصوص حقوق بشر، اصطلاح «اراضی اشغالی» برای کرانه باختری به کار نرفته بود.
در گزارش سالانه حقوق بشری وزارت خارجه آمریکا که روز سهشنبه، دهم فروردین، منتشر شد و اولین گزارش از این نوع در بیش از دو ماه آغاز به کار دولت جو بایدن بود، مانند دولت دونالد ترامپ، به وضعیت حقوق انسانی در کرانه باختری و شرق بیتالمقدس/ اورشلیم ذیل «اسرائیل و اراضی فلسطینی» پرداخته شده بود.
تا پایان کار دولت باراک اوباما، که جو بایدن معاون او بود، در فصل «اسرائیل و اراضی اشغالی» به رعایت حقوق بشر یا نقض آن پرداخته میشد.
دونالد ترامپ مدتی پس از آن که در پاییز چهار سال پیش اورشلیم را به عنوان «پایتخت اسرائیل» به رسمیت شناخت و پس از شش ماه نیز ساختمان سفارت خود را به آن شهر منتقل کرد، از سال ۲۰۱۸، عملا «کرانه باختری اشغالی» را از عبارات سیاسی و گزارشهای خود حذف کرد.
دولت ترامپ همچنین در سال ۲۰۱۹ برای نخستین بار تصریح کرد که شهرکهای اسرائیلینشین در کرانه باختری «غیرقانونی» نیستند.
دولت دونالد ترامپ دو سال پیش نیز در آستانه یک انتخابات پارلمانی اسرائیل، بلندیهای جولان را به عنوان «بخشی از خاک اسرائیل» به رسمیت شناخت و آن را از ذیل «اراضی اشغالی» خارج کرد.
ند پرایس روز چهارشنبه گفت از نظر دولت جو بایدن، کرانه باختری، شرق اورشلیم و جولان، «مناطق اشغالی» محسوب میشوند، همان گونه که در تمامی دولتهای آمریکا که نماینده هر دو حزب (جمهوریخواه و دموکرات) بودند، این اراضی «اشغالی» نامیده میشدند.
با این حال، در گزارش جدید سالانه وزارت خارجه آمریکا تصریح شده که زبان به کار رفته در گزارش، به مفهوم تعیین موضع نهایی آمریکا در خصوص نزاع اسرائیلی- فلسطینی بر سر وضعیت اورشلیم یا مرزهای کشور آتی فلسطینی در کرانه باختری نیست.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت بایدن، گفته است که این دولت نیز سفارت آمریکا را در اورشلیم باقی نگاه خواهد داشت و سیاست به رسمیت شناخته شدن اورشلیم به عنوان «پایتخت اسرائیل» را تغییر نخواهد داد، اما وی از تایید حاکمیت اسرائیل بر جولان خودداری کرده و تنها گفته است که این منطقه بهویژه برای امنیت اسرائیل اهمیت دارد.
در همین حال، وزیر خارجه آمریکا بر تعهد دولت بایدن به راهکار دو کشوری (لزوم برپایی کشور مستقل فلسطین در جوار اسرائیل)، تاکید کرده و طرح صلح ارائه شده در زمان دونالد ترامپ، موسوم به «معاهده قرن» را «سبکسرانه» نامیده است.
فلسطینیان آن طرح را «خیانت قرن» نامیده و رد کرده بودند.
تازهترین گزارش مرکز حقوق بشری اسرائیلی- فلسطینی «بتسلم» در روزهای گذشته گفته است که سیاست میدانی دولتهای اسرائیل در گسترش شهرکسازیها در کرانه باختری، تاکنون به احداث حدود ۲۰۰ شهرک انجامیده است.
مرکز «بتسلم» مدعی شده که سیاست کوچاندن اجباری فلسطینیان در سال ۲۰۲۰ تشدید شد و اسرائیل برنامههای مشابه دیگری در دست اجرا دارد.
مرکز ملی دادههای فلسطینی به مناسبت «روز زمین» که با روز سهشنبه این هفته مصادف بود، ادعا کرد که بیش از ۸۵ درصد از اراضی فلسطینی اکنون عملا در دست اسرائیل است و زمین چندانی برای ایجاد کشور فلسطین باقی نمانده است.
مرکز ملی آمار فلسطینی آخرین شمار اسرائیلیهای ساکن در «اراضی اشغالی» را ۶۸۸ هزار تن و مرکز «بتسلم» این افراد را «بیش از ۶۲۰ هزار تن» برآورد کردهاند.