لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۱

ایران «در نامه‌ای کتبی به دولت آمریکا» تلاش برای کشتن ترامپ را انکار کرده است


عکس آرشیوی از تیراندازی به دونالد ترامپ در یکی از کارزارهای تبلیغات انتخاباتی، ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۴
عکس آرشیوی از تیراندازی به دونالد ترامپ در یکی از کارزارهای تبلیغات انتخاباتی، ۱۳ ژوئیه ۲۰۲۴

روزنامه آمریکایی «وال‌استریت جورنال» می‌گوید جمهوری اسلامی ایران در نامه‌ای کتبی که برای دولت آمریکا ارسال کرده، تلاش برای کشتن دونالد ترامپ را انکار کرده است.

براساس گزارش این روزنامه که جمعه ۲۵ آبان منتشر شد، نامهٔ کتبی ایران روز ۱۴ اکتبر (۲۳ مهر) به دست دولت آمریکا رسیده که سه هفته پیش از روز انتخابات آمریکا بوده است.

به‌نوشتهٔ وال استریت جورنال، هم‌زمان با بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در هفته‌های آتی، مقامات رسمی آمریکا ارسال نامهٔ محرمانهٔ ایران را به‌منزلهٔ کوششی از سوی جمهوری اسلامی برای کاهش تنش در مناسبات بحرانی‌اش با ایالات متحده تلقی کرده‌اند.

مقامات آمریکایی همچنین این نامه را واکنش تهران در پی هشدار خصوصی کتبی ارسالی آمریکا به ایران برای خودداری از ترور دونالد ترامپ یا کشتن سایر مقامات ارشد آمریکایی ارزیابی کرده‌اند.

تهران یا واشینگتن رسماً به ارسال چنین نامه‌ای اشاره نکرده‌اند، اما دفتر نمایندگی جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل پیش‌تر گزارش‌ها در خصوص دخالت ایران در طراحی توطئه برای کشتن دونالد ترامپ را رد کرده بود.

دولت جو بایدن، وزارت دادگستری در دولت او و همچنین نهادهای اطلاعاتی و امنیتی آمریکا در بیانیه‌های علنی نیز تأکید کرده بودند که تهدیدهای تهران علیه دونالد ترامپ در صدر موضوع‌های امنیت ملی آمریکا قرار دارد و هر تلاشی برای آسیب رساندن به جان آقای ترامپ «اقدام جنگی» محسوب خواهد شد.

با وجود آن‌که تهران «نامهٔ کتبی انکار تلاش برای کشتن دونالد ترامپ را در اختیار آمریکا گذاشته»، وزارت دادگستری آمریکا هفتهٔ گذشته اعلام کرد سپاه پاسداران از طریق به کار گرفتن مهره‌ای به نام فرهاد شاکری در حال سامان دادن به تلاش دیگری برای ترور آقای ترامپ بوده است.

فرهاد شاکری، ۵۱ ساله و زادهٔ افغانستان که حدس زده می‌شود اکنون ساکن ایران است، قبلاً حدود دو دهه در آمریکا زندگی کرده بود اما به‌دلیل جرایم سنگین ۱۴ سال در آمریکا زندانی بود و ۱۶ سال پیش در پایان دوران حبس، از ایالات متحده اخراج شده بود.

وزارت دادگستری آمریکا هفتهٔ گذشته اعلام کرد فرهاد شاکری به درخواست یک فرمانده سپاه پاسداران، دو شهروند آمریکایی را که با او در زندان آمریکا آشنا شدند، به استخدام خود درآورد و از آن‌ها خواست برای کشتن دونالد ترامپ و همچنین مسیح علی‌نژاد، فعال سیاسی آمریکایی-ایرانی، دو شخصیت یهودی آمریکایی در نیویورک و ترور گردشگران اسرائیلی در سریلانکا برنامه‌ریزی کنند.

نهادهای امنیتی آمریکا بر اساس «اعترافات» شاکری، که از راه بازجویی پلیس فدرال آمریکا از او از راه دور انجام دادند، بلافاصله دو آمریکایی به اسامی کرلایل ریورا ۴۹ ساله و جاناتان لودولت ۳۶ ساله، هر دو از نیویورک، را بازداشت و علیه آن‌ها کیفرخواست به دادگاه فدرال منهتن نیویورک ارائه کردند.

در کیفرخواست آمده بود که یک فرمانده سپاه ماه سپتامبر (در آخرین هفته‌های کارزار انتخاباتی آمریکا) از فرهاد شاکری خواسته بود برنامه‌ای را طی یک هفته برای کشتن ترامپ ارائه کند.

آمریکا ظنین است به این‌که جمهوری اسلامی ایران قصد خود برای تلافی کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس سپاه، را که به دستور دونالد ترامپ انجام شد، رها نکرده باشد.

مقامات ارشد نظامی و سیاسی جمهوری اسلامی ایران پیاپی از لزوم انتقام گرفتن از آمرین مرگ سلیمانی سخن گفته‌اند.

با وجود انکار حکومت ایران در مورد تلاش برای قتل آقای ترامپ، هنوز یک کلیپ در سایت رسمی علی خامنه‌ای در تحریک به قتل دونالد ترامپ وجود دارد که مشابه رویدادی است که در آخرین هفته‌های کارزار انتخاباتی او در نزدیکی زمین‌های گلف خصوصی‌اش در فلوریدا رخ داد.

در آن سوءقصد نافرجام، رایان راوث، آمریکایی ۵۸ ساله که قبلاً نیز در کتاب و نوشته‌های خود ایران را به کشتن ترامپ تشویق کرده بود، پس از قرار دادن اسلحه در کنار زمین گلف آقای ترامپ در روزی که او مشغول ورزش بود، بازداشت شد.

پیش از آن نیز توماس متیو کروکس، یک آمریکایی ۲۰ ساله، با شلیک هشت گلوله آقای ترامپ را در سخنرانی در کارزار انتخاباتی در پنسیلوانیا زخمی کرد و خود کشته شد.

دونالد ترامپ پیش از بیانیه‌های اخیر وزارت دادگستری آمریکا، چند بار بدون اعلام جزئیات گفته بود هر دو سوءقصد به جانش ظاهراً با ایران ارتباط داشته است.

غیر از آقای ترامپ، تهران به تلاش برای برنامه‌ریزی جهت کشتن مایک پمپئو، وزیر خارجه در دولت نخست ترامپ، و جان بولتون، مشاور وقت امنیت ملی او، متهم است.

نشریهٔ آمریکایی نیوزویک روز ۲۴ آبان پس از دیدار جو بایدن و دونالد ترامپ، که یک روز قبل از آن در کاخ سفید انجام شد، نوشت آقای بایدن با ارائهٔ گزارش امنیتی از تهدیدهای امنیتی در سطح جهان، به دونالد ترامپ گفت ایران «فوری‌ترین تهدید» است.

با این حال، نیویورک تایمز روز پنج‌شنبه به‌نقل از برخی مقامات ایرانی خبر داد که ایلان ماسک، مشاور ارشد آقای ترامپ، روز دوشنبه‌ای که گذشت، یعنی شش روز پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات، با امیرسعید ایروانی، نمایندهٔ جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل متحد، «دیدار محرمانه داشته» و راه‌های کاهش تنش در روابط دولت پیش‌روی رئیس‌جمهور منتخب با حکومت ایران را بررسی کرده است.

ایلان ماسک و دیگر اعضای تیم آقای ترامپ هنوز به این گزارش نیویورک تایمز واکنش نشان نداده‌اند، اما روزنامهٔ واشینگتن پست نوشت قطعی شدن بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید به بحث‌های شدید در جمهوری اسلامی ایران دامن زده که آیا باید با دولت او مذاکره کنند یا با گام‌های احتمالی مانند رفتن به سوی بمب هسته‌ای، موضع سرسختانه‌تری در قبال واشینگتن در پیش بگیرند.

آقای ترامپ در دورهٔ نخست ریاست‌جمهوری‌اش با خروج از برجام آن را «بدترین توافقی که در عمرش دیده» توصیف کرد و سیاست «فشار حداکثری» علیه تهران را در پیش گرفت و سرانجام نیز فرمان کشتن قاسم سلیمانی را صادر کرد.

علی خامنه‌ای در واکنش گفته بود با هر نوع مذاکره با آمریکا، مخصوصاً در دولت ترامپ، به شدت مخالف است.

مواضع سرسخت علی خامنه‌ای علیه دونالد ترامپ در سه برداشت
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

دونالد ترامپ اما به‌تازگی تأکید کرد که می‌خواهد ایران را «بسیار موفق» ببیند، اما نباید بمب هسته‌ای داشته باشد.

به گفتهٔ الکس وطنخواه، مدیر برنامهٔ ایران در اندیشکدهٔ خاورمیانه در واشینگتن، هم‌زمان با مباحثات شدید داخلی کنونی ایران در خصوص شیوه‌ای که تهران باید در قبال بازگشت ترامپ به قدرت در پیش بگیرد، یک موضوع کلیدی این است که ایران در دورهٔ قبلی ریاست‌جمهوری آقای ترامپ با داشتن گروه‌های نیابتی ظاهراً پرقدرت محسوب می‌شد، اما اکنون نسبت به هشت سال پیش تضعیف شده، رهبرانش پیرتر، اقتصادش در حال مرگ و راهبرد دفاعی‌اش هم در حال نابودی است.

از سوی دیگر، اسرائیل، متحد مهم آمریکا در خاورمیانه که بیش از ۱۳ ماه است درگیر جنگ ویرانگر و مرگبار با گروه‌های نیابتی تهران است و کارش در میانهٔ این جنگ به حملات مستقیم به خود ایران هم کشیده شد، انتظارات خود علیه ایران را از رئیس‌جمهور منتخب و دولت پیش‌روی آمریکا با صراحت بیشتری مطرح کرده است.

الی کوهن، وزیر انرژی و هم‌حزبی ارشد بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز ۲۴ آبان در گفت‌وگو با خبرگزاری رویترز گفت کشورش «انتظار دارد دولت آتی رئیس‌جمهور ترامپ موضع سختی علیه ایران و جاه‌طلبی‌های هسته‌ای تهران اتخاذ کند» که به گفتهٔ او «فرصتی برای توافق‌های صلح بیشتر میان اسرائیل با همسایگان عرب ایجاد خواهد کرد».

آقای کوهن گفت دونالد ترامپ تاکنون مقاماتی را برای خدمت در دولتش منصوب کرده که «مطمئناً از یک اقدام مصمم علیه ایران حمایت می‌کنند» و از نظر اسرائیل، «محوری‌ترین موضوع» در دولت آقای ترامپ «اقدام قاطع علیه ایران است».

XS
SM
MD
LG