در ادامه وخیمتر شدن وضعیت همهگیری کرونا در ایران، روز دوشنبه ۲۳ فروردین اعلام شد که برای نخستین بار تمامی شهرهای استان تهران در وضعیت قرمز قرار گرفته و ظرفیت تختهای بیمارستانی در استان تهران نیز تکمیل شده است.
در همین روز، در حالی که سخنگوی ستاد مقابله با کرونا گفت در صورت عدم رعایت محدودیتهای جدید، «باید منتظر مرگهای چهار رقمی باشیم»، وزیر بهداشت ایران اعلام کرد که مراسم «احیاء شبهای قدر» میتواند در تمام شهرها اجرا شود.
در تازهترین آمار رسمی که وزارت بهداشت اعلام کرده، در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۲۷۴ بیمار دیگر قربانی کرونا شدهاند و ۲۳ هزار و ۳۱۱ بیمار جدید شناسایی شدهاند.
بر اساس این آمار، تاکنون ۶۴ هزار و ۷۶۴ نفر در ایران به علت کرونا جان باختهاند و تعداد کل مبتلایان به بیش از دو میلیون و ۹۰ هزار نفر رسیدهاست.
پیش از این برخی منابع رسمی داخلی مانند سازمان نظام پزشکی ایران، آمار واقعی قربانیان و مبتلایان کرونا در ایران را سه تا چهار برابر آمار رسمی وزارت بهداشت برآورد کردهاند.
مراسم احیاء «در همه شهرها برگزار میشود»
با وجود این خبرها و تأکید مکرر مسئولان در روزهای اخیر بر وخیمتر شدن سریع وضعیت شیوع کرونا در ایران، سعید نمکی، وزیر بهداشت، روز دوشنبه در نامهای به معاونت بهداشت نوشت که مراسم احیاء میتواند «همچون سال گذشته در کلیه شهرها» اجرا شود.
او درخواست کرد که این مراسم در شهرها «در فضای مناسب» و «حداکثر بهمدت دو ساعت» اجرا شود.
سعید نمکی اذعان کرد که در برگزاری نماز جمعههای گذشته و مراسم مذهبی سال پیش، از سوی «گروههای افراطی و خارج از دایره مدیریت ... اعمالی غیرمنطبق با شیوهنامهها صورت گرفت».
او در مورد عدم رعایت شیوهنامههای کرونا در مراسم مذهبی که خود به آنها اشاره کرده، افزود که این مسئله «خوراک تبلیغاتی گروهی در خارج از کشور شد تا بتوانند ناجوانمردانه بر احساسات پاک مردم متدین بتازند».
وزیر بهداشت ایران در حالی برگزاری مراسم «شبهای احیاء» را در همه شهرهای ایران مجاز اعلام کرده که خود در ادامه اظهارات روز دوشنبهاش گفت که «برگزاری مراسم عید فطر در بعضی از مناطق کشور در سال گذشته موجب شکلگیری موجی جدید در آن استانها شد که عدم پیشگیری از این پدیده در عید سعید فطر آتی میتواند ویروس جهشیافته ابعاد سنگینتری ایجاد کند».
«باید منتظر مرگهای چهار رقمی باشیم»
در همین حال روز دوشنبه علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا، گفت که آمار رسمی قربانیان کرونا که اکنون اعلام میشود، مربوط به «خریدهای نوروزی قبل از آغاز سال جدید است» و در صورت عدم رعایت محدودیتهای جدید، «باید منتظر مرگهای چهار رقمی باشیم».
این مقام مسئول همزمان با هشدار دربارهٔ افزایش قربانیان روزانه کرونا به چهار رقم یا هزار نفر در روز، گفت که محدودیتهای قانونی اعلامشده در برخی استانها خوب اِعمال نمیشود.
در روزهای گذشته نحوه مدیریت ستاد مقابله با کرونا دربارهٔ تعطیلات نوروزی با انتقادات گستردهای مواجه شد و برخی مقامهای وزارت بهداشت بدون ذکر نام اعضای ستاد میگویند مخالفت برخی افراد با اعمال محدودیت گسترده در تعطیلات نوروزی، موجب از کنترل خارج شدن شیوع کرونا در ایران شده است.
همزمان، علیرضا زالی، فرمانده عملیاتی ستاد مقابله با کرونای استان تهران، روز دوشنبه با اشاره به اینکه «گمانهزنیها نشان میدهد هفته آتی بسیار نگرانکننده است»، گفت که «برای نخستین بار تمامی شهرهای استان تهران در وضعیت قرمز قرار گرفته است».
او توضیح داد که «بیتردید تفاوت ویژهای میان خیز چهارم کرونا و خیز سوم و دوم وجود دارد. نرخ رشد افزایش امواج بیماری با سرعت بسیاری اتفاق افتاده که با خیز دوم و سوم قابل مقایسه نیست و چهار برابر شده است».
بیمارستانهای تهران دیگر جا ندارند
انوشیروان محسنی بندپی، استاندار تهران، عصر دوشنبه در دومین جلسه ستاد فرماندهی مقابله با کرونا استان تهران گفت: «ظرفیت بیماران کرونایی در بیمارستانهای استان تهران شش هزار و ۶۹۱ نفر است که این ظرفیت پر شده است».
او نیز شیوع ویروس کرونا در استان تهران را «بسیار پرشتاب» اعلام کرد و در مورد آمار جدید این استان گفت که «این آمار نسبت به اسفندماه بسیار نگرانکننده است».
محسنی بندپی در خصوص روند واکسیناسیون نیز گفت که به تناسب جمعیت، سهمیه استان تهران کم است و «نظام عادلانه این است که به تناسب جمعیت سهمیه واکسن داده شود».
«شخص وزیر بهداشت را عامل مرگ پرستاران میدانیم»
روز دوشنبه دبیرکل خانه پرستار ایران در مصاحبهای با سایت خبری «رکنا» با اشاره به مرگ هفت نفر از کادر پرستاری در کمتر از یک ماه گذشته در سطح کشور تأکید کرد که «ما شخص وزیر بهداشت را عامل مرگ این پرستاران میدانیم و معتقدیم حتی اگر این خانوادهها از وزیر شکایت نکنند، باز هم ایشان باید محاکمه شود».
محمدرضا شریفی مقدم توضیح داد: «چون اکنون که بیش از دو ماه است واکسیناسیون کادر درمان در ایران آغاز شده است، اما روند تأمین و توزیع این واکسنها آن چنان نامناسب بوده که هنوز بخش زیادی از کادر درمان در سراسر کشور واکسن کرونا دریافت نکردهاند».
دبیرکل خانه پرستار ایران از در اولویت قرار ندادن پرستاران برای واکسیناسیون، توزیع ناعادلانه «همین میزان اندک واکسنی که وارد کشور شده» و «تخلفات برخی بیمارستانهای خصوصی تهران در زمینه توزیع واکسن کرونا» خبر داد.
وزارت بهداشت ایران هنوز آمارهای جدید از تعداد دریافتکنندگان واکسن کرونا که فعلاً کادر نظام پزشکی هستند، نداده، اما آمارهای هفته گذشته نشان میدهد تنها ۱۶۱ هزار نفر در ایران واکسن دریافت کردهاند.
سایت خبری تجارتنیوز گزارش داده است که دلالان در تهران در ازای دریافت ۵۰ تا ۶۰ میلیون تومان، وعده تهیه واکسن کرونا میدهند.