وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی میگوید تحریمها هزینه مبادلات خارجی ایران را ۲۰ درصد افزایش داده است.
محمد شریعتمداری در گفتوگو با روزنامه دولتی «ایران» گفته است سرپیچی ایران از پیوستن به گروه ویژه اقدام مالی (افایتیاف) که یک نهاد کنترل تخلفهای مالی بینالمللی است، نیز تبعاتی مشابه تحریم دارد.
حکومت ایران با این استدلال که پیوستن به افایتیاف مانع کمکهای مالی ایران به گروههای شبهنظامی در خارج، از جمله حزبالله لبنان را خواهد گرفت، تاکنون شروط و مقررات لازم برای پیوستن به آن را اجرا نکرده است و در فهرست سیاه گروه ویژه اقدام مالی قرار دارد.
مجمع تشخیص مصلحت نظام طی چند سال گذشته تصویب لوایح افایتیاف در زمینه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم را به تاخیر انداخته است و برخی اعضای مجمع به شدت مخالف آن هستند.
آقای شریعتمداری روز دوشنبه ۲۳ فروردین در ادامه گفت همانهایی (کشورهای خارجی) که امروز به خاطر تحریم با ما کار نمیکنند، به ما میگویند اگر تحریم را هم بردارند و شما هنوز به «افایتیاف» نپیوسته باشید، ما نمیتوانیم با شما همکاری کنیم.
بهگفته وی، همین حالا ما را تهدید میکنند که در صورت نپیوستن به این قواعد و افایتیاف با شما کار نخواهیم کرد؛ اما چون ما همچنان مهلت تصویب لوایح را داریم، هنوز «آثار واقعی» قرار گرفتن در فهرست سیاه افایتیاف به طور کامل برای ما ظاهر نشده است.
گزارش اخیر مرکز آمار ایران نشان میدهد افزایش قیمت کالاهای وارداتی (تورم وارد کننده) در ایران بسیار بیشتر از آنچه آقای شریعتمداری اعلام کرده، بوده است.
بخشی از این افزایش قیمت مربوط به افت ارزش ریال و بخش دیگر به خاطر افزایش هزینه خرید و انتقال کالا به خاطر تحریمهای آمریکا و لزوم استفاده از دلالها و واسطهها، همچنین تهاتر نفت با کالاست؛ اگرچه مرکز آمار مشخص نکرده است هر کدام از این عوامل چه سهمی در افزایش قیمت کالاهای وارداتی داشته است.
طبق برآورد مرکز آمار، تغییرات شاخص قیمت كالاهای وارداتی بر اساس ریال در فصل پاییز ١٣٩٩ نسبت به فصل مشابه سال قبل ۵٨٨,٨ درصد شده؛ به عبارتی قیمت و هزینه کالاهای وارداتی تقریبا شش برابر شده است.
نرخ دلار در پاییز ۹۸ حدود ۱۱ هزار تومان بود و پاییز پارسال به ۳۲ هزار تومان هم اوج گرفت، اما این موضوع تنها میتواند سبب سه برابر شدن قیمت کالاهای وارداتی شود، نه شش برابر. بدین ترتیب عوامل دیگر، از جمله هزینه واردات کالا، نقش چشمگیری در افزایش قیمت کالاهای وارداتی دارد.
با اینحال، آقای شریعتمداری میگوید هزینه واردات کالا به خاطر تحریمها ۲۰ درصد افزایش یافته است.
او در توضیح این موضوع گفت کسانی که در کشورهای مختلف دنیا به ما کالا میفروشند، از آنجا که میدانند ما امکان پرداخت نقد و از طریق نظام بانکی به آنان نداریم، چیزی به نام «شیوه فروش ویژه به ایران» مطرح میکنند که مطابق آن قیمت کالای خود را نسبت به یک معامله معمولی، به مراتب افزایش میدهند.
بهگفته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران، همچنین در کنار فروشندهها، کسانی که میخواهند کالایی را برای ما حمل کنند نیز به همین ترتیب، میگویند ایرانیان نمیتوانند پول خود را به شیوه مطمئن پرداخت کنند، لذا هزینه نقل و انتقال بار و کالا را نیز برای ما افزایش میدهند.
آقای شریعتمداری در ادامه گفته است گاهی خرید کالا، خرید خدمات یا نقل و انتقال کالا اساساً غیرممکن میشود، یعنی در برخی خریدها که منابع خرید ما سنگین است، اگر نتوانیم از طریق سیستم بانکهای جهان اقدام کنیم، عملاً آن خرید غیرممکن میشود.