لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۲۵

روحانی: خدا نگذرد از آنان که احمقانه به مراکز دیپلماتیک عربستان حمله بردند


حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز پنج‌شنبه ۲۰ خرداد با اشاره به حمله گروهی از هواداران جمهوری اسلامی به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران که در سال ۱۳۹۴ رخ داد، گفت: «خدا نگذرد از آنان که نگذاشتند روابط ما با برخی همسایگان بهبود یابد. کارهای کودکانه و احمقانه کردند و به مراکز دیپلماتیک حمله بردند.»

به گزارش خبرگزاری ایسنا، او که در یک آیین بهره‌برداری سخن می‌گفت، اضافه کرد که «اگر این کارها نبود ما امروز شرایط بهتری داشتیم.»

این سخنان حسن روحانی در حالی بیان می‌شود که آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، پس از حادثه حمله به اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی، شدیداً از «متهم» کردن افراد «حزب‌اللهی» به تندروی انتقاد کرده و گفته بود که «به صرف این که قضیه‌ای مثل سفارت عربستان و سفارت انگلیس پیش بیاید که کاری بسیار بد و به ضرر کشور و اسلام است، این را بهانه نکنند که جوانان مؤمن را مورد تهاجم قرار دهند».

با این حال، عبدالناصر همتی، از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۰ نیز در روزهای اخیر در مناظره، نامزدهای اصول‌گرا را به حمایت از حمله به سفارت عربستان سعودی متهم کرد.

سفارت عربستان سعودی در تهران در دی‌ماه سال ۱۳۹۴، پس از اعدام شیخ نمر، از روحانیون شیعی‌مذهب مخالف حکومت عربستان سعودی، از سوی معترضان به آتش کشیده شد.

پیش از آن معترضانی که آنها را نیروهای بسیجی یا جوانان اصولگرا توصیف می‌کردند به ساختمان کنسولگری عربستان سعودی در مشهد، حمله کرده بودند و ضمن پایین کشیدن پرچم عربستان سعودی، خسارات و آسیب‌هایی به اموال آن وارد آوردند.

پس از حمله به ساختمان سفارت عربستان سعودی در تهران و ساختمان کنسولگری این کشور در شهر مشهد، روابط سیاسی و دیپلماتیک ایران و عربستان سعودی که به سردی گراییده بود، به کلی قطع شد.

به دنبال حمله به این اماکن دیپلماتیک، چندین نفر از جمله یک روحانی به نام حسن کردمیهن بازداشت شدند و دادستانی تهران اعلام کرد که برای ۲۲ تن در این پرونده، کیفرخواست صادر شده است.

در جلسات دادرسی تعدادی از متهمان خود را نیروهای «حزب‌اللهی» معرفی کردند و تعدادی دیگر نیز اعلام کردند که در اعتراض‌ها به انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ با معترضان برخورد کرده‌اند.

پس از دوره‌ای طولانی از تنش شدید در روابط، نخستین‌بار روزنامه «فایننشال تایمز» روز ۲۹ فروردین گزارش داد که مقامات ارشد جمهوری اسلامی و عربستان سعودی، شش سال پس از قطع روابط دیپلماتیک بین دو کشور، اوایل ماه آوریل در بغداد مذاکرات «مستقیم» انجام دادند. گزارش‌های بعدی حاکی است که این گفت‌وگو از آن زمان همچنان جریان داشته است.

ایران همچنین با قدرت‌های بزرگ در مورد احیای توافق هسته‌ای در حال مذاکره است و حسن روحانی روز پنج‌شنبه در پایان سخنانش گفت که «مردم بدانند که در قدم‌های آخر شکست تحریم هستیم و آمریکا ناچار است تحریم‌ها را بردارد.»

این در حالی است که وندی شرمن، معاون وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۱۹ خرداد گفته بود که انتخابات ریاست جمهوری ایران می‌تواند مذاکرات برجام را پیچیده کند و ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، نیز در همان روز از عدم پاسخگویی ایران به پرسش‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره مواد هسته‌ای اعلام‌نشده، ابراز نگرانی کرد.

با استفاده از ایسنا و رادیو فردا / پ.پ
XS
SM
MD
LG