لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۱۵

پوشش همزمان انتخابات ۱۴۰۰؛ سانسور اعدام‌های ۶۷ در گزارش رسانه‌های داخلی از زندگی‌نامه رئیسی

انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ ایران روز جمعه، ۲۸ خرداد همزمان با انتخابات شوراهای شهر و روستا برگزار شد.

  • انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ ایران روز جمعه، ۲۸ خرداد، همزمان با انتخابات شوراهای شهر و روستا نیز برگزار شد. همچنین بعضی حوزه‌های انتخاباتی شاهد برگزاری انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری بودند.
  • محسن رضایی میرقائد، ابراهیم رئیسی، امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی و عبدالناصر همتی چهار نامزد سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران بودند که از این میان آقای رئیسی با ۱۷ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۳۴۵ رأی به پیروزی رسید.
  • به گفته وزیر کشور ایران در این انتخابات ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار واجد شرایط رای دادن بودند که از این تعداد یک میلیون و ۳۹۲ هزار نفر رای اولی محسوب می‌شدند.
  • در حالی سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران برگزار شد که گروه‌های سیاسی در داخل و خارج از ایران خواستار تحریم «فعال و هدفمند» این انتخابات شده بودند.
۱۱:۲۷ ۲۴.۳.۱۴۰۰

لغو سفر رئیسی به تبریز

رئیس ستاد مرکزی ابراهیم رئیسی، کاندیدای ریاست جمهوری، از لغو سفر او به تبریز بر اساس اعلام ستاد کرونا خبر داد.

به گزارش ایسنا، رضا صدیقی روز دوشنبه، ۲۳ خرداد گفت که این سفر آقای رئیسی با وجود «پیش‌بینی پروتکل‌های بهداشتی» و «تمهیدات حفاظتی ویژه» لغو شده است.

حسن روحانی، رئیس‌جمهور روز پنج شنبه، ۲۰ خرداد خواستار برخورد «قاطع» و «جدی» با آن دسته از نامزدهای انتخابات شد که پروتکل‌های بهداشتی مربوط به کرونا در برنامه‌های تبلیغاتی آنها رعایت نمی‌شود.

این اظهارات آقای روحانی یک روز پس از برگزاری گردهمایی انتخاباتی ابراهیم رئیسی، نامزد انتخابات ریاست جمهوری و رئیس وقت قوه قضائیه در اهواز مطرح شد.

گردهمایی تبلیغاتی آقای رئیسی در اهواز با حضور هزاران نفر از اهالی این شهر در ورزشگاه تختی در حالی برگزار شده بود که بر اساس گزارش‌ها و عکس‌های منتشرشده از این گردهمایی، برخی حاضران بدون استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی دیده می‌شدند.

در همین حال عکس‌هایی هم از گردهم‌آیی این نامزد ریاست جمهوری در شهر یاسوج با حضور سعید محمد منتشر شده بود که در این عکس‌ها هم ازدحام مردم قابل توجه بود.

ستاد کرونا اوایل خرداد اعلام کرده بود که برگزاری هرگونه «تجمع انتخاباتی در فضای بسته» و «راه‌اندازی کارناوال‌های تبلیغاتی» از سوی نامزهای انتخابات ممنوع است.

۰۸:۴۶ ۲۴.۳.۱۴۰۰

جمال عرف، معاون سیاسی وزیر کشور ایران، می‌گوید در نظرسنجی‌ها میزان مشارکت مردم در انتخابات ریاست جمهوری آینده بین ۳۷ تا ۴۷ درصد برآورد شده است.

او تعداد کل واجدان شرایط را بیش از ۵۹ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر اعلام کرد و گفت در صورتی که انتخابات به دور دوم کشیده شود، وزارت کشور آماده برگزاری «دور دوم در جمعه بعد از ۲۸ خرداد» است.

کاهش میزان مشارکت یکی از مهم‌ترین بحث‌های مربوط به انتخابات ریاست جمهوری در ایران بوده است.

در حال حاضر بر اساس نظرسنجی‌ها میزان مشارکت بین ۲۵ تا ۴۱ درصد برآورد شده است و مشارکت ۴۷ درصدی بالاترین عددی است که اکنون توسط معاون سیاسی وزارت کشور اعلام شده است.

در صورت تحقق این اعداد، کمترین میزان مشارکت در انتخابات در سال‌های پس از انقلاب ۵۷ رقم خواهد خورد.

کاهش بی‌اعتمادی به صندوق‌های رای و حکومت جمهوری اسلامی، گسترش فقر و نارضایتی گسترده مردم از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، تداوم برخوردهای امنیتی، سرکوب گسترده و خونین اعتراضات مردمی به ویژه در آبان ۹۸، پنهان‌کاری درباره سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی به دست سپاه، سوءمدیریت همه‌گیری کرونا و رد صلاحیت گسترده نامزدها از جمله دلایلی است که برای کاهش اقبال مردم و دفاع از تحریم انتخابات مطرح شده است.

۱۳:۱۳ ۲۳.۳.۱۴۰۰

ستادهای انتخاباتی علیرضا زاکانی و امیرحسین قاضی‌زاده، اخبار مربوط به انصراف این دو کاندیدا از انتخابات ریاست جمهوری را تکذیب کردند.

پیش از این گزارش‌هایی درباره انصراف این دو کاندیدا به نفع ابراهیم رئیسی منتشر شده بود.

آقای قاضی‌زاده که با شعار «دولت سلام» در انتخابات حضور یافته است، در توییتی با اشاره به این اخبار نوشته است که خودش را «اصلح» می‌داند و «تا آخر ایستاده» است.

بر اساس نتایج نظرسنجی ایسپا که روز ۲۰ خرداد منتشر شد، آرای احتمالی علیرضا زاکانی و امیرحسین قاضی‌زاده بین ۲ تا ۳ درصد برآورد شده بود.

عبدالناصر همتی، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در مناظره‌های انتخاباتی از این دو کاندیدا و سعید جلیلی و محسن رضایی به عنوان «کاندیداهای پوششی» نام برده بودند که در حال کمک به ابراهیم رئيسی هستند.

آقای زاکانی با رد این موضوع از آقای همتی به عنوان «کاندیدای روکشی» نام برد و گفت او به عنوان نماینده دولت روحانی و برای توجیه عملکرد این دولت در مناظره‌ها حضور دارد.

۱۲:۴۴ ۲۳.۳.۱۴۰۰

جمهوری اسلامی و نظارت بین‌المللی بر انتخابات؛ گفت‌وگو با تورج اتابکی

مشروعیت انتخابات در جمهوری اسلامی در تمامی دوره‌ها، از سوی منتقدان و مخالفان در داخل و خارج از کشور، به طور جدی رد شده است. یکی از انتقادات اصلی، نظارت استصوابی و وجودِ ردِّ صلاحیت‌های گسترده بوده و هست. به گونه‌ای که منتقدان، این فرایند را به کلی صوری و نمایشی توصیف و صرفاً «رأی‌گیری» می‌خوانند و نه انتخابات.

اما تفاوت‌های انتخابات واقعی در جهان امروز با انچه که در جمهوری اسلامی برگزار می‌شود دقیقاً چیست؟ آیا در سایر کشورهای جهان نیز نظارت استصوابی وجود دارد؟ و چرا جمهوری اسلامی، به نظارت‌های بین‌المللی بر انتخابات خود تن نمی‌دهد؟

جمهوری اسلامی و نظارت بین‌المللی بر انتخابات؛ گفت‌وگو با تورج اتابکی
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:22 0:00
لینک مستقیم


۱۲:۳۱ ۲۳.۳.۱۴۰۰

سفر انتخاباتی امیرحسین قاضی‌زاده به شیراز و سفر ابراهیم رئيسی به اصفهان لغو شد. ستاد آقای قاضی‌زاده گفته است سفر به علت تداخل برنامه‌ها لغو شده است ولی ستاد آقای رئیسی اعلام کرده است که «حساسیت بیش از پیش نسبت به سلامت مردم» باعث لغو سفر شده است.

پیش از این برگزاری تجمع حامیان ابراهیم رئیسی در اهواز باعث طرح انتقاداتی علیه او شد. در مناظره کاندیداها که روز شنبه، ۲۲ خرداد، برگزار شد، محسن مهرعلیزاده با انتقاد از تجمع انتخاباتی حامیان ابراهیم رئيسی در اهواز گفت روزانه بیش از ۱۰۰ نفر بر اثر ابتلا به ویروس کرونا می‌میرند ولی آقای رئیسی تجمع انتخاباتی با حضور چند هزار نفر برگزار کرده است.

او با کنایه به ابراهیم رئيسی گفت که او می‌خواست «سید محرومان» باشد ولی با این وضع موجود ممکن است «سید مرحومان» بشود.

دبیرخانه ستاد ملی مقابله با کرونا نیز امروز در اطلاعیه‌ای با رد اظهارات آقای رئيسی مبنی بر رعایت پروتکل‌های بهداشتی، اعلام کرده است که در این تجمع، «دستورالعمل های مورد تاکید ستاد ملی مقابله با کرونا، رعایت نشده است».

ستاد آقای رئيسی در واکنش به این اطلاعیه، اعلام کرده است که دبیرخانه ستاد ملی مقابله با کرونا «دستور مقام‌های سیاسی‌شان برای تولید بیانیه‌های زنجیره‌ای» را اجرایی کرده و به خاطر «تجمع بزرگ» حامیان رئيسی در اهواز «سراسیمه» شده‌اند.

۱۹:۳۶ ۲۲.۳.۱۴۰۰

سومین و آخرین مناظره انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ ایران به پایان رسید. تحریم، تصویب لوایح پولشویی، گران‌شدن بنزین و اعتراض‌های آبان ۹۸ از محوری‌ترین مسائل طرح شده در این مناظره بودند.

۱۹:۳۴ ۲۲.۳.۱۴۰۰

عبدالناصر همتی در سخنان پایانی خود در سومین مناظره از مردم خواست که رای بدهند تا ۲۸ خرداد به ۲۸ مرداد تبدیل نشود و یک گروه خاص به پیروزی نرسند.

اشاره آقای همتی متوجه «کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲» است که سلسله وقایعی منجر به سقوط دولت محمد مصدق شد.

آقای همتی همچنین با اشاره به برخی از چهره‌های سیاسی مانند محمدجواد ظریف، مصطفی تاج‌زاده، مسعود پزشکیان، علی دایی، عادل فردوسی‌پور و ... گفت این افراد می‌توانند در دولت او حضور داشته باشند.

او همچنین با انتقاد از سیاست‌های انتخاباتی موجود گفت مردم ایران در ۱۲ سال گذشته از شعار «رای من کو» به شعار «رای بی رای» رسیده‌اند.

شعار «رای من کو» در روزهای پس از انتخابات سال ۸۸ توسط معترضان به نتایج انتخابات در خیابان‌ها مطرح شد و شعار «رای بی‌ رای» در ماه‌های اخیر در شبکه‌های اجتماعی توسط مخالفان شرکت در انتخابات برجسته شده است.

۱۹:۱۵ ۲۲.۳.۱۴۰۰

ابراهیم رئیسی در پاسخ به درخواست به عفو افراد بازداشت شده در اعتراض‌های آبان ۹۸ گفت قبلا اسامی این افراد را به رهبر جمهوری اسلامی داده و عفو گرفته است.

او بدون ارائه آمار مشخص گفت افرادی که در جریان اعتراض‌های آبان بازداشت شده و پرونده‌شان را رسیدگی شده، «ارتباط با خارج» و «مسائل خاصی» داشته‌اند.

ابراهیم رئيسی همچنین نقش خود در تصویب گران شدن بنزین را انکار کرد و گفت مسئولیت مسائل مربوط به آبان ۹۸ متوجه حسن روحانی است.

در مناظره امروز، محسن مهرعلیزاده از ابراهیم رئيسی خواست که از رهبر جمهوری اسلامی برای افرادی که در جریان اعتراض‌های آبان ۹۸ بازداشت شده‌اند، عفو بگیرد.

او گفت تعداد افراد بازداشت شده مشخص نیست و خانواده این افراد نگران هستند و آقای رئيسی که این روزها با مردم مهربان شده است، باید در عمل حرفش را ثابت کند.

در جریان اعتراض‌های آبان ۹۸ که ابتدا متوجه گرانی بنزین بود و سپس به شعار و اعتراض علیه سیاست‌های حکومت تبدیل شد، بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، سرکوب گسترده معترضان توسط ماموران حکومت منجر به کشته شدن ۱۵۰۰ نفر شد.

مقام‌های حکومت ایران تاکنون از اعلام آمار دقیق افراد بازداشت شده خودداری کرده‌اند و در ماه‌های اخیر برخی از بازداشت‌شدگان با ارسال نامه‌هایی از زندان نسبت به شرایط بسیار بد زندان‌ها و رسیدگی غیرشفاف و غیرعادلانه به پرونده آنها اعتراض کرده‌اند.

۱۹:۰۴ ۲۲.۳.۱۴۰۰

علیرضا زاکانی، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در اکانت توییتر خود تصویری از نامه عبدالناصر همتی را منتشر کرده است که نشان می‌دهد در تاریخ سوم شهریور ۹۸، آقای همتی در مقام رئيس بانک مرکزی ایران خواستار افزایش قیمت بنزین به ۵ هزار تومان شده بود.

آقای زاکانی می‌گوید عبدالناصر همتی قبلا گفته مخالف افزایش قیمت بنزین بوده و این نامه را نشان‌دهنده دروغ‌گویی همتی دانسته است.

موضوع افزایش قیمت بنزین در آبان ۹۸ که منجر به اعتراض مردم و سرکوب گسترده معترضان توسط حکومت شد، از جمله موضوعاتی است که چند بار در سومین مناظره انتخابات ریاست جمهوری ایران مطرح شد.

۱۸:۵۱ ۲۲.۳.۱۴۰۰

محسن مهرعلیزاده، کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری، از ابراهیم رئيسی خواست که از رهبر جمهوری اسلامی برای افرادی که در جریان اعتراض‌های آبان ۹۸ بازداشت شده‌اند، عفو بگیرد.

او گفت تعداد افراد بازداشت شده مشخص نیست و خانواده این افراد نگران هستند و آقای رئيسی که این روزها با مردم مهربان شده است، باید در عمل حرفش را ثابت کند.

در ماجرای گران شدن بنزین در آبان ۹۸ که با تصمیم سران قوا و حمایت رهبر جمهوری اسلامی صورت گرفت، اعتراض‌های مردم که ابتدا متوجه گرانی بنزین بود و سپس به مخالفت با سیاست‌های کلان جمهوری اسلامی تسری یافت، با سرکوب گسترده حکومت مواجه شد و بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز ۱۵۰۰ نفر در این اعتراض‌ها کشته شدند.

مقام‌های حکومت ایران تاکنون آمار رسمی درباره تعداد افراد بازداشت شده در این اعتراضات را اعلام نکرده‌اند و دادگاه رسیدگی به اتهامات برخی افراد بازداشت شده کماکان در حال برگزاری است.

بیشتر

XS
SM
MD
LG