دلایل رد صلاحیتها «بهطور خصوصی گفته میشود»
علیرضا اعرافی، مدیر حوزههای علمیه ایران که نامزد انتخابات میاندورهای مجلس خبرگان رهبری نیز هست، میگوید دلایل رد صلاحیت نامزدهای ریاست جمهوری «بهطور خصوصی» به آنها گفته میشود.
به گزارش خبرگزاری میزان، وی بدون اشاره به جزئیات، اضافه کرده: «دربارهٔ عدم اعلام عمومی این موضوع نیز مباحث متعددی وجود دارد که باید بیشتر بررسی شود.»
وی در حالی مدعی اعلام «خصوصی» دلایل ردصلاحیت به نامزدها شده که علی لاریجانی، رئیس پیشین مجلس که صلاحیت وی در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری رد شد، گفته شورای نگهبان دلایل خود در این زمینه را به وی ارائه نکرده است.
او در بیانیهای رسماً از شورای نگهبان خواسته دلایل رد صلاحیت او را «بدون هر گونه پردهپوشی به صورت رسمی و عمومی اعلام فرمایند».
مهدی کروبی: به عبدالناصر همتی رأی میدهم
حسین کروبی روز دوشنبه از پدرش مهدی کروبی، از رهبران جنبش سبز، نقل کرد که گفته است: «نظر به شناختی که از سالهای گذشته از آقای همتی در بخش اقتصادی و اجرایی دارم و توان ایشان را در اداره کشور میدانم رای من به آقای همتی خواهد بود و انشالله بعد از انتخابات دلایل خود را جهت شرکت در انتخابات خواهم گفت»
حسین کروبی در گفتوگو با اعتمادآنلاین همچنین تأکید کرد: «آقای کروبی از عملکرد آقای عبدالناصر همتی در جریان مناظرات انتخاباتی و دفاع ایشان از جمهوریت و نهاد ریاستجمهوری قدردانی و همچنین تأکید کرد که با توجه اهمیت صندوق رای به عنوان تنها محل تجلی اراده ملت برای تعیین سرنوشت کشور در شرایط کنونی، نباید صحنه انتخابات را ترک کرد.»
حسین کروبی افزود: «پدرم از همه آحاد ملت درخواست کرد تا روز جمعه برای دفاع از جمهوریت و نهاد ریاست جمهوری به عبدالناصر همتی رای بدهند.»
چه درصد از مردم مناظره سوم را دیدند؟
مرکز افکار سنجی ایسپا که در داخل ایران فعالیت میکند، گزارش داده است که صرفا ۳۴.۸ درصد از مردم مناظره سوم هفت کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۴۰۰ را دیدهاند.
همچنین بر اساس نتایج نظرسنجی این مرکز که روزهای ۲۳ و ۲۴ خرداد انجام شده است، ۴۱ درصد از مردم در انتخابات ریاست جمهوری شرکت میکنند.
در انتخابات ریاست جمهوری که قرار است ۲۸ خرداد برگزار شود، بیش از ۵۹ میلیون نفر حق رای دارند.
در نظرسنجیهای متعددی که تاکنون انجام شده است، میزان مشارکت از ۲۵ تا ۴۷ درصد گزارش شده است که در صورت تحقق هر کدام از این اعداد، کمترین میزان مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری پس از انقلاب ۵۷ خواهد بود.
کاهش بیاعتمادی به صندوقهای رای و حکومت جمهوری اسلامی، گسترش فقر و نارضایتی گسترده مردم از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، تداوم برخوردهای امنیتی، سرکوب گسترده و خونین اعتراضات مردمی به ویژه در آبان ۹۸، پنهانکاری درباره سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی به دست سپاه، سوءمدیریت همهگیری کرونا و رد صلاحیت گسترده نامزدها از جمله دلایلی است که برای کاهش اقبال مردم و دفاع از تحریم انتخابات مطرح شده است.
وعدههای ابراهیم رئیسی به اهل سنت
دفتر مولوی عبدالحمید، امام جمعه اهل سنت زاهدان، اعلام کرده است که «جمعبندی و بیانیه شورای هماندیشی» اهل سنت در حمایت از ابراهیم رئیسی را تایید میکند.
در اطلاعیه این دفتر که روز دوشنبه ۲۴ خرداد صادر شده همچنین تایید شده است که در روزهای گذشته مولوی عبدالحمید با ابراهیم رئیسی «گفتوگوی تلفنی» داشته و این کاندیدا وعدههایی درباره «اجرای عدالت و رفع مشکلات، تبعیض و نابرابری» داده است.
پیش از این «شورای هماندیشی اهلسنت ایران» با صدور اطلاعیهای اعلام کرده بود که از ابراهیم رئيسی «حمایت قاطع» میکند.
در انتخابات پیشین ریاستجمهوری ایران به طور معمول، چهرهها و گروههای فعال سیاسی اهل سنت از کاندیدای اصلاحطلبان حمایت کرده بودند.
وبسایت سنیآنلاین در گزارشی نوشته است که «عملکرد ضعیف اصلاحطلبان در رسیدگی به مشکلات اهلسنت و تحقق خواستههای آنها» به ویژه در دولت حسن روحانی، باعث شده است که اهل سنت به سمت اصولگرایان «چرخش سیاسی» کنند.
تهدید تعداد زیادی از دانشجویان
تشکل «دانشجویان متحد» خبر داده که در روزهای گذشته «بیش از ده فعال دانشجویی و تعداد زیادی از دانشجویان» از سوی نهادهای امنیتی احضار شدهاند و درباره «فعالیت در بازه انتخابات ریاستجمهوری» تهدید شدهاند.
این تشکل صنفی، سیاسی از «وادادگی مسئولین دانشگاهها و وزارت علوم» درباره این بازداشتها انتقاد کرده و احضار دانشجویان در شهرهای مختلف را نشاندهنده «رویهای سازمانیافته در سرکوب فضای سیاسی» ایران دانسته است.
گروه «دانشجویان متحد» از سال ۹۵ فعالیت خود را به صورت یک شبکه دانشجویی-رسانهای شروع کرد و بهار سال ۹۹ برخی اعضای این گروه توسط نهادهای امنیتی بازداشت و فعالیتهای این گروه محدود شد.
کروبی: اصلاحطلبان از «نابودیت جمهوریت» جلوگیری کنند
مهدی کروبی، از رهبران جنبش سبز، از اصلاحطلبان خواسته است که هر چه سریعتر، نامزدی را که «مقبولیت بیشتری دارد» معرفی کنند.
آقای کروبی از سال ۸۹ و پس از اعتراض به نتایج انتخابات ریاستجمهوری سال ۸۸، در حصر خانگی به سر میبرد و این خبر را روز دوشنبه ۲۴ خرداد حسین کروبی، فرزند وی، اعلام کرده است.
حسین کروبی به وبسایت «جماران» گفته است که جریانی به دنبال «نابودیت جمهوریت» هستند و گروههای اصلاحطلب باید با یکدیگر متحد شوند و از این موضوع جلوگیری کنند.
در انتخابات ریاستجمهوری سال ۱۴۰۰، برخی از اصلاحطلبان از محسن مهرعلیزاده و عبدالناصر همتی حمایت کردهاند و در نظرسنجیها، رای همتی بیشتر از مهرعلیزاده برآورد شده است.
بر اساس گزارشهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، احزاب اصلاحطلب قرار است امشب جلسهای برگزار کنند و درباره اینکه از کدام یک از این کاندیدا حمایت کنند، تصمیمگیری کنند.
در همین حال، خبرگزاری ایسنا به نقل از محسن مهرعلیزاده نوشته است که او قصد کنارهگیری از انتخابات ندارد.
پشتیبانی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از رئیسی
جامعه مدرسین حوزه علمیه قم که مهمترین تشکل روحانیون اصولگرا محسوب میشود، با صدور اطلاعیهای از ابراهیم رئيسی، کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری، حمایت کرده است.
در اطلاعیه جامعه مدرسین که روز دوشنبه ۲۴ خرداد صادر شد، از ابراهیم رئيسی به عنوان «کاندیدای اصلح» نام برده و اعلام شده است که «بیش از دو سوم اعضای جامعه» موافق این موضوع هستند.
این تشکل سیاسی، مذهبی که در حال حاضر ۴۱ روحانی عضو آن هستند، سال ۹۶ نیز از آقای رئيسی حمایت کرده بود.
حمایت جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از رئيسی در حالی اعلام میشود که هر شش روحانی عضو شورای نگهبان، عضو این تشکل سیاسی نیز هستند.
سخنرانی خامنهای در مورد انتخابات
در آستانه برگزاری سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، خبرگزاری ایلنا از سخنرانی تلویزیونی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در روز چهارشنبه ۲۶ خرداد ۱۴۰۰ خبر داد.
قرار است سخنرانی خامنهای ساعت ۱۹ به صورت زنده از صداوسیمای جمهوری اسلامی پخش شود.
قبلاً اعلام شده بود که قرار بود زمان این سخنرانی ساعت ۲۰ باشد.
رهبر جمهوری اسلامی پیش از این در ششم خرداد با حمایت از رویه شورای نگهبان در رد صلاحیت گسترده، از مردم خواسته بود به افرادی که تحریم انتخابات را «ترویج» میکنند، «اعتنا» نکنند.
آیتالله خامنهای در سخنان خود همچنین از نامزدهایی که رد صلاحیت شدند، اما به گفته او به تصمیم شورای نگهبان «احترام گذاشتند»، تشکر کرده بود.
جدل بر سر موضوع بدهکاران بزرگ بانکی
سخنگوی قوه قضائیه ایران در واکنش به مباحث مطرحشده دربارهٔ بدهکاران بانکی در مناظره سوم میگوید که اقدامات انجامشده در این باره بر اساس تدابیر قوه قضائیه است نه بانک مرکزی.
در مناظره سوم انتخابات ریاست جمهوری، عبدالناصر همتی، نامزد ریاست جمهوری و رئیس سابق بانک مرکزی در کاغذی نام ۱۱ بدهکار عمده بانکی را در اختیار ابراهیم رئیسی، دیگر نامزد ریاست جمهوری و رئیس فعلی قوه قضائیه قرار داد.
ساعتی بعد از این اقدام آقای همتی، تصویری این دستنوشته که در آن نام بدهکاران عمده بانکی نوشته شده بود، منتشر شد.
سخنگوی قوه قضائیه ایران، روز دوشنبه، ۲۳ خرداد ضمن دفاع از عملکرد قوه قضائیه در رسیدگی به پروندههای معوقات و بدهکاران بانکی گفته است که «در این پروندهها تاکنون نه تنها سیستم بانکی مدعی نبوده بلکه در برخی از موارد مانعتراشی هم داشته است».
در ارتباط با مسئله انتخابات، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران روز دوشنبه با انتشار ویدیویی ضمن اشاره به «سختیها و نارواییهای بسیاری که کام مردم را تلخ کرده»، گفت که به نظر او، «قهر با صندوق رأی قطعاً راهحل نیست و اگر به مشکلات نیافزاید از آنها نخواهد کاست».
در ماههای گذشته با شکلگیری کارزارهای متعدد دربارهٔ تحریم انتخابات پیشبینی میشود که مشارکت در این دوره به کمترین میزان در چهار دهه اخیر برسد.
واجدان شرایط رأی در خارج از کشور
سخنگوی وزارت خارجه ایران میگوید که بر اساس برآوردهای غیررسمی، سه میلیون و نیم نفر واجد شرایط رای در خارج از کشور وجود دارد.
به گفته سعید خطیبزاده همچنین ۱۳۳ نمایندگی ایران و ۲۳۴ شبعه اخذ رای در خارج از کشور کار اخذ رای انجام خواهند داد.
آقای خطیبزاده همچنین با اشاره به امتناع دولت کانادا از اجازه به برگزاری انتخابات ایران در آن کشور گفت که «نگاه دوگانه دولت کانادا، موجب سنگاندازی در راه حقوق شهروندان ایرانی میشود».
به گفته سخنگوی وزارت خارجه ایران، دولت تلاش کرده تا زمینه رای دادن ایرانیان مقیم کانادا در نقاط مرزی با آمریکا فراهم شود. روابط دیپلماتیک ایران و کانادا از شهریور ۱۳۹۱ قطع است.
به گفته معاون سیاسی وزیر کشور، بیش از ۵۹ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر در انتخابات ریاست جمهوری ایران که ۲۸ خرداد برگزار خواهد شد، واجد شرایط هستند.