رسانهها در ایران از دیدار حسن روحانی با ابراهیم رئیسی خبر میدهند.
این خبر ساعتی پس از آن منتشر شد که وزارت کشور از پیشتازی آقای رئیسی در شمارس آرای انتخابات خبر داد.
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، نوشت: «رئیس جمهوری دقایقی قبل در دفتر حجتالاسلام والمسلمین رئیسی برای تبریک پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری و دیدار و گفتوگو با وی حاضر شد.»
وزارت کشور هنوز رسما ابراهیم رئیسی را به عنوان پیروز انتخابات معرفی نکرده است.
هلال احمر استان خوزستان روز شنبه از کشته شدن یک نفر و زخمی شدن ۹ نفر در فرود اضطراری یک فروند بالگرد حاوی صندوق رأی در دزفول خبر داد.
به گزارش ایلنا، علی خدادادی، مدیرعامل هلال احمر خوزستان، به زمان دقیق وقوع این حادثه اشاره نکرد و تنها گفت که این بالگرد قرار بوده از منطقه صعبالعبور احمد فداله دزفول، عازم این شهرستان شود.
علی خامنهای روز شنبه در پیامی به مناسبت پایان انتخابات بدون اشاره به نام برنده این رقابت، «پیروز بزرگ انتخابات دیروز را ملت ایران» دانست.
او در این پیام میگوید: «نه گلایه از دشواری معیشت، نه مخالفخوانیها با انگیزه دلسرد کردن مردم و نه عواملی مانند تهدید بیماری فراگیر و برخی اختلالها در آغاز ساعات اخذ رأی نتوانست بر عزم ملت فائق بیاید.»
وزارت کشور هنوز به طور رسمی پایان شمارش آرا و نتیجه آن را اعلام نکرده، ولی ساعتی پیشتر از پیشتازی ابراهیم رئیسی خبر داده بود.
وزارت خارجه ایران روز شنبه از احضار سفیر بریتانیا در تهران به دلیل مسائل انتخاباتی خبر داد.
سعید خطیبزاده، سخنگوی این وزارتخانه، گفت که راب مکایر در پی «اخلال در برگزاری انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران در برخی شهرهای این کشور از جمله لندن و بیرمنگام که با توهین به رایدهندگان و عوامل اجرایی و ضرب و شتم یکی از رایدهندگان همراه بود» احضار شده است.
روز جمعه همزمان با برگزاری انتخابات ویدئویی از شهر بیرمنگام منتشر شد که زد و خورد عدهای را در این شهر نشان میداد. گفته میشود که مخالفان حکومت ایران یکی از حامیان آن را به باد کتک گرفته بودند.
به گفته آقای خطیبزاده، در دیدار با سفیر بریتانیا از «عملکرد شیطنتآمیز و نفاقافکنانه رسانههای فارسیزبان مستقر در بریتانیا از جمله بیبیسی فارسی و ایران اینترنشنال» نیز انتقاد شده است.
معاون پلیس فتا میگوید که سه نفر به دلیل «اقدام سازمانیافته و کاملا هماهنگ جهت تخریب چهره برخی کاندیداها و ایجاد شک و شبهه در برگزاری صحیح انتخابات» بازداشت شدهاند.
به گزارش ایسنا، رامین پاشایی روز شنبه، ۲۹ خرداد، گفت که بازداشت این افراد به دنبال «رصد فضای مجازی» و «دریافت شکوائیههای قضائی از سوی چند کاندیدای میاندورهای مجلس و انتخابات شوراهای شهر و روستا» انجام شده است.
آقای پاشایی بدون اشاره به هویت این بازداشتشدگان گفت: «این افراد اقدام به انتشار مطالب خلاف واقع، شایعه علیه کاندیداها و خانوادههایشان، همچنین انتشار تصاویر شخصی و کاملا خصوصی و تقطیع تصاویر آنها کردهاند.»
بر اساس گزارش رسانههای داخلی، در روزهای گذشته دهها نفر در شهرهای مختلف ایران به دلیل «تخلفات انتخاباتی» بازداشت شدهاند.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، روز شنبه به ابراهیم رئیسی به عنوان پیروز انتخابات تبریک گفت.
این خبر به نقل از سفارت روسیه در تهران منتشر شده است.
آقای پوتین همچنین برای «توسعه بیشتر همکاریهای سازنده دوجانبه» ابراز امیدواری کرده است.
وزارت کشور ایران هنوز رسما ابراهیم رئیسی را به عنوان پیروز معرفی نکرده است.
بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، روز شنبه ۲۹ خرداد انتخاب ابراهیم رئیسی به ریاست جمهوری ایران را تبریک گفت.
به گزارش خبرگزاری رویترز، آقای اسد در بیانیهای ابراز امیدواری کرده است که با روی کار آمدن رئیس جمهوری جدید ایران روابط میان دو کشور تقویت شود.
بشار اسد بهتازگی توانست در انتخابات ریاست جمهوری این کشور که پنجم خرداد امسال برگزار شد، با کسب بیش از «۹۵ درصد آرا» بار دیگر به عنوان رئیس جمهور انتخاب شود، انتخاباتی که گروههای مدافع حقوق بشر و بسیاری کشورهای جهان آن را «ناعادلانه» و «از پیش تعیینشده» دانستهاند.
تبریک رهبران چهار کشور همسایه ایران به رئیسی
رهبران چهار کشور همسایه ایران پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران را تبریک گفتند.
به گزارش سایت ریاست جمهوری ترکیه، رجب طیب اردوغان رئیسجمهور کشور روز شنبه ۲۹ خرداد با تبریک آقای رئیسی گفت امیدوار است نتایج انتخابات مایه خیر و برکت مردم ایران و توسعه روابط دو کشور باشد.
عمران خان نخست وزیر پاکستان نیز با انتشار توئیتی با تریک به آقای رئیسی گفته است: «منتظر همکاری با سیزدهمین رئیسجمهور ایران برای محکمتر کردن روابط دوستانه، صلح منطقه، پیشرفت و موفقیت هستیم.»
همچنین الهام علییف رئیسجمهور آذربایجان با ارسال پیام تبریک به رئیسی گفته است روابط با تهران برای باکو بسیار مهم است و اظهار امیدواری کرده است که این روابط در سایه احترام متقابل توسعه یابد.
خبرگزاری رسمی عراق نیز گزارش داده است که مصطفی الکاظمی، نخست وزیر این کشور طی تماسی تلفنی با رئیسی، پیروزی وی را تبریک گفته است.
بر اساس این گزارش، آقای الکاظمی خواستار تقویت روابط دوجانبه، خصوصا در مسائل امنیتی و اقتصادی شده است.
اولین رهبر خارجی که پیروزی رئیسی را تبریک گفت، ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه بود و سپس بشار اسد، رئیس جمهور سوریه به او پیوست.
وزیر کشور عصر شنبه ۲۹ خرداد ابراهیم رئیسی را با کسب ۱۷ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۳۴۵ رأی را بهطور رسمی پیروز انتخابات ریاست جمهوری اعلام کرد. بر این اساس، میزان مشارکت در رأیگیری روز جمعه ۴۸.۸ درصد برآورد شده که پایینترین میزان در حیات جمهوری اسلامی است.
عبدالرضا رحمانی فضلی در نشست خبری با رسانهها تصریح کرد که ۵۹ میلیون و ۳۱۰ هزار و ۳۰۷ نفر واجد شرایط شرکت در سیزدهمین انتخابات ریاست جمهوری بودند و از این میان، ۲۸ میلیون و ۹۳۳ هزار و ۴ نفر در رأیگیری مشارکت کردند.
بنابر اعلام وزیر کشور، محسن رضایی میرقائد ۳ میلیون و ۴۱۲ هزار و ۷۱۲ رأی کسب کرده و عبدالناصر همتی ۲ میلیون و ۴۲۷ هزار و۲۰۱ رأی بدست آورده است.
آرای باطله اما ۳۷۲۶۸۷۰ رأی را شامل میشود که از آرای محسن رضایی و ناصر همتی بیشتر است.
آقای رحمانی فضلی در پایان افزود که امیرحسین قاضی زاده هاشمی نیز ۹۹۹۷۱۸ رأی کسب کرده است.
با این همه، آمار اعلامشده در مورد مشارکت یا درصد اختصاص آرا به نامزدها، به این دلیل که انتخابات تحت نظارت شورای نگهبان و بدون مشارکت و نظارت نهادهای مستقل برگزار میشود، به طور مستقل قابل راستیآزمایی نیست.
انتخابات ریاست جمهوری ۲۸ خرداد ماه در شرایطی برگزار شد که در طول ماههای گذشته و بهویژه در چند هفته اخیر، برخی احزاب و نهادها و نیز مخالفان و منتقدان جمهوری اسلامی در داخل و خارج از ایران در بیانیههای مختلف خواستار تحریم مشارکت در انتخابات شده بودند.
کاهش بیاعتمادی به صندوقهای رأی و حکومت جمهوری اسلامی، گسترش فقر و نارضایتی گسترده مردم از وضعیت اقتصادی، سیاسی و اجتماعی، تداوم برخوردهای امنیتی، سرکوب گسترده و خونین اعتراضات مردمی به ویژه در آبان ۹۸، پنهانکاری درباره سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی به دست سپاه، سوءمدیریت همهگیری کرونا و رد صلاحیت گسترده نامزدها از جمله دلایلی است که برای کاهش اقبال مردم و دفاع از تحریم انتخابات مطرح شده است.
پیام تبریک حماس، جهاد اسلامی و حزب الله به ابراهیم رئیسی
حازم قاسم سخنگوی حماس در نوار غزه با تبریک پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری، آن را «موفقیت روند دموکراتیک» نامیده است.
وی با آرزوی پیشرفت و موفقیت برای ایران، جمهوری اسلامی را «حامی همیشگی، واقعی و اساسی» جنبش و مقاومت فلسطین عنوان کرده است.
همزمان یوسف الحساینه عضو دفتر سیاسی جنبش جهاد اسلامی، دیگر گروه نظامی در غزه نیز با انتشار بیانیهای گفته است «بار دیگر مردم ایران بر تعهد خود به راه انقلاب و رژیم آن تاکید کردند».
وی به خاطر «این دستاورد بزرگ» جمهوری اسلامی و مردم ایران را تبریک گفت.
همچنین صفحه توئیتر سیدحسن نصرالله رهبر حزبالله لبنان با انتشار چندین تصویر از دیدار وی با رئیسی، نوشته است «سَلَامٌ عَلَىٰ إِبْرَاهِيمَ» (سلام بر ابراهیم) که آیه ۱۰۹ سوره الصافات در قرآن است.
بر اساس گزارش وزارت کشور ایران، در این انتخابات تنها ۴۸.۸ درصدواجدین شرایط شرکت کردهاند که پایینترین میزان مشارکت در تمام انتخابات ریاست جمهوری ایران از آغاز حیات جمهوری اسلامی محسوب میشود.