لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، میگوید علیرغم تمرکز جدی دولت بایدن بر چالشهای خود با چین، آمریکا به تامین امنیت منطقه خاورمیانه و بهویژه مقابله با تهدیدهای ایران متعهد است.
او که روز شنبه، ۲۹ آبان در نشست سالانه «گفتوگوی منامه» در بحرین سخنرانی میکرد، از برنامه هستهای ایران به عنوان چالشی مهم نام برد و با تاکید بر این که اقدامات ایران در ماههای اخیر در گسترش برنامه هستهایاش دلگرمکننده نبوده گفت اگر ایران مایل به تعامل نباشد، آمریکا تمام گزینههای لازم را برای مقابله با ایران در نظر خواهد گرفت.
او همچنین به حکومت ایران درباره «استفاده خطرناک» از پهپادها در منطقه هشدار داد و گفت حکومت ایران نباید توهم داشته باشد که میتواند روابط ایالات متحده و کشورهای منطقه را مختل کند.
رابرت مالی، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، نیز روز جمعه، ۲۸ آبان، در بحریان هشدار داده بود با توجه پیشرفتهایی که برنامه هستهای ایران اخیرا داشته است، تهران به نقطه بیبازگشت برای احیای توافق هستهای موسوم به برجام نزدیک میشود.
آمریکا و کشورهای متحد عربش در حوزه خلیج فارس همچنین روز چهارشنبه، ۲۶ آبان، در بیانیه مشترکی ایران را به ایجاد بحران هستهای متهم کردند.
در بیانیه مشترک این کشورها از دولت جدید ایران خواسته شده بود که از فرصت دیپلماتیک برای از سرگیری مذاکرات احیای برجام استفاده کند و مانع بروز «مناقشه و بحران» شود.
در بیانیه نمایندگان آمریکا، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، قطر، بحرین، عمان و کویت آمده بود: ایران گامهایی (در برنامه هستهای خود) برداشته است که کاربرد غیرنظامی ندارند، اما برای برنامه تولید تسلیحات هستهای مهم هستند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره سخنرانی آقای لوید آستین در کنفرانس منامه نوشته است که کشورهای منطقه پس از خروج آمریکا از افغانستان درباره تمرکز دولت بایدن بر منطقه ابراز تردید کردهاند و مشخص نیست که سخنرانی وزیر دفاع آمریکا تا چه اندازه باعث قوت قلب آنها خواهد بود.
کشورهای حاشیه خلیج فارس پیش از این بارها خواستار دستیابی به یک توافق جامع با ایران شدهاند که علاوه بر برنامه هستهای این کشور، دخالتهای ایران در منطقه و برنامه موشکی این کشور را هم شامل شود. این درخواست با مخالفت تهران مواجه شده است.
حکومت ایران میگوید درباره برنامه موشکی خود مذاکره نمیکند و اتهام کشورهای عربی مبنی بر دخالتهای منجر به بیثباتی در کشورهای منطقه را رد میکند.
یک مقام ارشد دفاعی دولت بایدن به خبرگزاری رویترز گفته است انتظار نمیرود وزیر دفاع آمریکا در سفر اخیر خود به منطقه، تعهدات جدیدی بدهد.
با این حال، شاهزاده ترکی الفیصل، رئیس سابق اطلاعات عربستان سعودی، که در نشست سالانه «گفتوگوی منامه» در بحرین شرکت کرده است، از تضمینهای شفاهی آمریکا استقبال کرده و بر لزوم مقابله با شبهنظامیان حوثی تاکید کرده است.
جنگ یمن که از آن به عنوان جنگ نیابتی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی یاد میشود، در طول شش سال گذشته به یکی از پیچیدهترین بحرانها در منطقه و در عرصه بینالمللی تبدیل شده است.
دولت بایدن در ماههای گذشته به عربستان فشار آورده است که به جنگ با حوثیها پایان دهد. عربستان همچنین چند دور گفتوگوی محرمانه به میزبانی عراق با ایران داشته است که هنوز گزارشی از نتایج آن منتشر نشده است.