وزیر خارجه عربستان سعودی روز شنبه ۳۰ بهمن گفت که این کشور در پی برنامهریزی برای دور پنجم مذاکرات مستقیم با ایران علیرغم «عدم پیشرفت واقعی» در مذاکرات پیشین است و از تهران خواست که رفتار خود در منطقه را تغییر دهد.
ایران و عربستان سعودی که از دی ماه ۱۳۹۴ روابط خود با یکدیگر را قطع کردهاند، طی ماههای اخیر و همزمان با تلاشهای قدرتهای جهانی برای احیای توافق هستهای با تهران، مذاکراتی را با میانجیگری عراق آغاز کردهاند.
فیصل بن فرحان آل سعود، وزیر خارجه عربستان سعودی، گفت که اگر توافق هستهای با ایران از سرگرفته شود، باید آن را «یک نقطه آغاز» برای رفع نگرانیهای منطقهای تلقی کرد و «نه یک نقطه پایان» و ریاض همچنان علاقهمند به گفتوگو با ایران است.
وی که در کنفرانس امنیتی مونیخ حضور یافته بود، اظهار داشت: «این امر در واقع ایجاب میکند که همسایگانمان در ایران تمایلی جدی برای حل و فصل مسائل اساسی داشته باشند...ما امیدواریم که تمایلی جدی برای پیدا کردن یک روش جدید انجام کار وجود داشته باشد.»
وزیر خارجه عربستان سعودی افزود: «اگر ما شاهد پیشرفتهای اساسی در رابطه با این موارد باشیم، آن وقت بله، ایجاد روابط حسنه نیز ممکن است. اما تاکنون چنین چیزی را ندیدهایم.»
عربستان سعودی سنی مذهب و ایران شیعه مذهب برای نفوذ در منطقه با یکدیگر رقابت میکنند و این رقابت را میتوان در رخدادهایی نظیر جنگ یمن و لبنان دید، جایی که قدرتگیری حزب الله با پشتیبانی ایران، روابط بیروت با کشورهای حاشیه خلیج فارس را متشنج کرده است.
به تازگی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، گفته بود که تهران آماده است تا به مذاکرات با عربستان ادامه دهد، به شرط آنکه سعودیها هم در فضای «تفاهم و احترام متقابل» حاضر به ادامه مذاکرات باشند.
تنشها میان دو کشور در شهریور ۱۳۹۸ به دنبال حمله حوثیها به تاسیسات نفتی عربستان سعودی اوج دوبارهای گرفت. ریاض تهران را متهم به دست داشتن در این حمله کرده، اما ایران چنین اتهامی را رد میکند.
وزیر خارجه عربستان سعودی گفت که ایران همچنان به حوثیها موشکهای بالستیک و قطعات پهپاد و همچنین سلاحهای متعارف میدهد.
وی با اشاره به توقف تلاشهای عربستان سعودی برای ایجاد آتشبس در یمن اظهار داشت: «این اتفاق کمکی به کسی نمیکند که راهحلی برای این درگیری پیدا بشود، اما با این حال ما خود را متعهد میدانیم و از نماینده سازمان ملل متحد حمایت میکنیم.»
عربستان سعودی رهبری ائتلافی نظامی متشکل از برخی کشورهای عربی در جنگ با حوثیهای یمن را که از پشتیبانی ایران برخوردارند، بر عهده دارد.
با استفاده از گزارش خبرگزاری رویترز؛ س.ن