جمهوری چک از تمدید وضعیت فوقالعاده در این کشور تا پایان ماه مه بهدلیل ورود شمار زیاد پناهجویان اوکراینی به این کشور خبر داد.
برآوردها نشان میدهد که از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، یعنی در مدت تقریباً یک ماه، حدود ۳۰۰ هزار پناهجو از اوکراین به جمهوری چک گریختهاند که حدود نیمی از آنها کودک هستند.
بنابر گزارشها، پناه دادن به این تعداد از پناهندگان باعث ایجاد مشکلات فزاینده در این کشور ۱۰ و نیم میلیون نفری شده است.
جمهوری چک در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به دلیل همهگیری کرونا به مدت ۲۸۴ روز در وضعیت اضطراری بوده است و اکنون، سیاستمداران احزاب مخالف دولت هشدار میدهند که وضعیت اضطراری در جمهوری چک «در حال تبدیل شدن به یک امر عادی است».
اعلام وضعیت فوقالعاده به دولتها اختیارات میدهد تا بدور از محدودیتهای قانونی تصمیمگیری کنند.
کییف ایندیپندنت روز چهارشنبه خبر داد که ارتش روسیه در دو شهر ایرپین و هوستومل از بمب فسفر سفید استفاده کرده است.
به گفته شهردار ایرپین، ارتش روسیه سهشنبه شب از بمب فسفری در حمله به این دو منطقه نزدیک به پایتخت استفاده کرده است.
کنوانسیون ژنو استفاده از این نوع تسلیحات علیه غیرنظامیان را منع کرده است.
دولت آمریکا در چند هشدار توسل روسیه به تسلیحات شیمیایی را محتمل دانسته است.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، روز چهارشنبه اعلام کرد که کشورش از این پس برای فروش گاز به کشورهای «غیردوست» فقط روبل، واحد پول روسیه، را قبول میکند.
آقای پوتین در یک نشست خبری اعلام کرد که این تصمیم جدید از همین هفته اجرایی خواهد شد.
روسیه بزرگترین ذخایر گاز دنیا را دارد و بسیاری از کشورها از جمله بخش اعظم کشورهای اروپایی برای تامین گاز خود بهویژه در فصل زمستان به این گاز نیاز دارند.
در نزدیک به یک ماهی که از تهاجم روسیه میگذرد، بسیاری از کشورهای اروپایی در تحریم گسترده روسیه مشارکت فعال داشتهاند.
با این حال هیچ کشوری تاکنون در مورد قطع کامل واردات گاز از روسیه تصمیم جدی و فوری نگرفته است.
ولادیمیر پوتین همچنین وعده داد که انتقال گاز به مشتریهای روسیه بر اساس قراردادهای پیشین ادامه یابد.
کرملین، مقر حکومت روسیه، روز چهارشنبه به ناتو درباره اعزام هر گونه نیروی حافظ صلح به خاک اوکراین هشدار داد.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، هشدار داد که اعزام نیرو به خاک اوکراین کاری «بسیار خطرناک» است و «عواقبی سخت» در پی خواهد داشت.
به گفته آقای پسکوف، هر گونه برخورد میان نیروهای روسی و نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، «میتواند عواقبی آشکار و ترمیمناپذیر داشته باشد».
واکنش این مقام کرملین به خواسته لهستان است که جمعه گذشته اعلام کرد در نشست آینده سازمان ناتو رسما پیشنهاد اعزام نیروهای حافظ صلح به اوکراین را ارائه خواهد کرد.
نشست اضطراری ناتو روز پنجشنبه در بروکسل، پایتخت بلژیک، با حضور جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، برگزار خواهد شد.
آقای بایدن پیشتر گفته است که ورود ناتو به درگیری میان روسیه و اوکراین به جنگ جهانی سوم خواهد انجامید.
سازمان ناتو ۲۸ عضو اروپایی دارد به علاوه آمریکا و کانادا.
به گفته نخست وزیر ایتالیا، به نظر نمی رسد که ولادیمیر پوتین علاقهای به آتشبس در اوکراین داشته باشد.
ماریو دراگی، نخست وزیر ایتالیا، روز چهارشنبه در گفتوگو با پارلمان کشورش گفت که در تماس با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، به این نتیجه نرسیده است که او علاقهای به آتشبس برای ادامه مذاکرات صلح دارد.
وزارت خارجه چین روز چهارشنبه از ماندن روسیه در گروه ۲۰ قدرت اقتصادی دنیا دفاع کرد.
روز سهشنبه اظهار نظر یک وزیر لهستانی که خواستار اخراج روسیه از گروه ۲۰ شده بود به موضعگیری جیک سالیوان، مشاور امنیتی کاخ سفید، ختم شد که از اخراج مسکو سخنی نگفت، اما تاکید کرد که با توجه به تهاجم این کشور به خاک اوکراین دیگر نمیتوان انتظار داشت که روسیه همان جایگاه سابق را در نهادها بینالمللی داشته باشد.
در واکنش به این اظهار نظرها، سخنگوی وزارت خارجه چین روز چهارشنبه ضمن دفاع از مسکو گفت: «گروه ۲۰ تریبون اصلی برای همکاریهای اقتصادی بینالمللی است و روسیه عضو مهم این تریبون است و هیچ عضوی حق ندارد عضو دیگر را اخراج کند.»
اجلاس سران گروه ۲۰ قرار است در پایان سال ۲۰۲۲ در بالی اندونزی برگزار شود.
بانک مرکزی اوکراین روز چهارشنبه از مدیریت سیستم سوئیفت درخواست کرد که بانک مرکزی روسیه را از بهرهگیری از این سامانه محروم کند.
رئیس بانک مرکزی اوکراین در بیانیهای رسمی نوشت: «امید ما به حمایت و کمک شما برای نجات دادن جان هزاران اوکراینی و حفظ تمامیت ارضی کشورمان است.»
سیستم سوئیفت یک سامانه پیامرسانی بینالمللی بین بانکهای سراسر جهان است و ارسال پول از نقطهای به نقطه دیگر را میسر میسازد.
تاکنون چندین بانک روسی ارتباط خود با این سیستم را از دست دادهاند، اما بانک مرکزی این کشور همچنان از آن بهره میبرد.
در ادامه سخنرانیهای رئیس جمهور اوکراین در سراسر جهان، ولودیمیر زلنسکی روز چهارشنبه برای نمایندگان مجلس در ژاپن سخن گفت.
آقای زلنسکی که از طریق تماس ویدئویی با نمایندگان مردم ژاپن سخن میگفت از این کشور بابت پیشقدم شدن در میان کشورهای آسیایی برای محکوم کردن تهاجم روسیه تشکر کرد.
او همچنین از آنها خواست که از راه تحریم واردات کالاهای روسی بر فشار تحریم بر روسیه بیفزایند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ولودیمیر زلنسکی قرار است روز پنجشنبه در پارلمان سوئد سخنرانی کند.
او پیش از این در مجالس آلمان و بریتانیا و همین طور کنگره آمریکا سخن گفته است.
برنده روس جایزه نوبل صلح روز سهشنبه اعلام کرد که جایزه خود را به نفع اوکراینیهایی که در پی تهاجم روسیه به خاک کشورشان آواره شدهاند به مزایده میگذارد.
دمیتری موراتوف، سردبیر روزنامه روسی نووایا گازِتا، در سال ۲۰۲۱ به همراه ماریا رِسا، روزنامهنگار فیلیپینی، به عنوان برنده جایزه معتبر نوبل صلح معرفی شد.
آقای موراتوف روز سهشنبه در مطلبی که در وبسایت روزنامهاش منتشر شد از تمام مزایدهگذاران دنیا خواست که قدم پیش بگذارند تا برای جایزه نوبل صلح که به شکل یک سکه منقوش به تصویر آلفرد نوبل است مشتری پیدا کنند.
پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، روز سهشنبه به نقل از یک مقام ارشد که به نامش اشاره نکرد ارزیابی کرد که قدرت نبرد روسیه نسبت به یک ماه پیش در آغاز تهاجم به خاک اوکراین «به زیر ۹۰ درصد» کاهش یافته است.
این مقام ارشد همچنین درباره توانایی روسیه برای تصرف اوکراین ابراز تردید میکند و از روحیه پایین سربازان، مشکلات فرماندهی، توسل به نیروهای وظیفه و ذخیره و همین طور توقف پیشروی به سوی کییف به عنوان دلایل این امر یاد میکند.
به گفته این مقام، سربازان روسی «انتظار چنین مقاومتی را نداشتند».