مقامات ایران در حالی از اتخاذ «تمهیدات لازم» برای انتقال ایرانیان مقیم اوکراین خبر میدهند که بسیاری از این شهروندان از اقدام دیرهنگام دولت و سفارت ایران برای نجات آنها از شرایط جنگی انتقاد میکنند.
در همین حال شماری از دانشجویان پسر از نگرانی خود برای بازگشت به ایران خبر داده و گفتهاند که سفارت ایران به آنها اعلام کرده که در صورت برگشت به کشور مجبور به اعزام به سربازی هستند.
بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا، روز جمعه، ششم اسفند، ضمن اشاره به تمایل دولت این کشور به بستن سوئیفت به روی مسکو گفت لندن به متحدان خود فشار میآورد تا دسترسی بانکهای روسیه به سامانه نقل و انتقال بینالمللی پول (سوئیفت) را قطع کنند.
وزیر دفاع بریتانیا تصریح کرد که لندن خواهان برداشتن گامهای فراتر و اقدامات گستردهتر بهویژه در زمینه مسدودسازی نقل و انتقالات مالی بینالمللی در مورد بانکهای روسیه است.
به گزارش رویترز، آقای والاس در عین حال تاکید کرد که عملی شدن این گام نیازمند همکاری و عزم سایر کشورها از جمله متحدان غربی است، در غیر این صورت، «کار دشوار خواهد شد».
خبرگزاری رویترز از قول یک مقام ارشد دفاعی اوکراین گزارش داد که نیروهای روسی اواخر روز جمعه، ششم اسفند، وارد مناطقی در حومه کییف خواهند شد.
ارتش اوکراین روز جمعه اعلام کرد که دامنه نبرد با نیروهای نظامی روسیه به دو منطقه دیمر و ایوانکیف در ۴۵ و ۸۰ کیلومتری شمال پایتخت رسیده است.
شبکه سیانان همزمان از تصرف فرودگاه آنتونوف در ۲۴ کیلومتری کییف به دست نیروهای هوابرد روسیه خبر داده است.
به گفته مقامات دفاعی اوکراین، تحولات با شتاب فزایندهای در تمامی ابعاد در جریان است.
یوفا، اتحادیه فوتبال اروپا، روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد که فرصت برگزاری فینال لیگ قهرمانان را در پی تهاجم روسیه به اوکراین از روسیه گرفته است.
طبق اعلام یوفا، بازی فینال لیگ قهرمانان در سال ۲۰۲۲ به جای شهر سن پترزبورگ در پاریس، پایتخت فرانسه، برگزار خواهد شد.
در این بیانیه همچنین آمده است که بازیهای تیمهای باشگاهی و ملی دو کشور اوکراین و روسیه که در مسابقات یوفا شرکت دارند «تا اطلاع ثانوی» در مکانهای بیطرف برگزار خواهد شد.
یوفا روز پنجشنبه تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین را محکوم کرده بود.
یک روز پس از تهاجم مرگبار و مخرب روسیه به خاک اوکراین، احمد خاتمی، امام جمعه تهران، چنین نظر داد که «فضولیهای آمریکا در کل دنیا ادامه دارد».
امام جمعه تهران روز ششم اسفندماه به پیروی از واکنش کلی در حکومت جمهوری اسلامی به بحران اوکراین، ناتو و آمریکا را به «مداخله» و «تحریک» در منطقه متهم کرد.
آقای خاتمی گفت: «در این حادثه مداخلات و اقدامات تحریکآمیز ناتو با محوریت آمریکا شرایط را در منطقه پیچیده کرده و شاید وضعیت پیچیدهتر شود.»
او ادامه داد: «فضولیهای آمریکا در کل دنیا ادامه دارد و خود را به ناحق ابرقدرت میداند، در صورتی که این گونه نیست.»
آژانس نظارتی انرژی هستهای اوکراین روز جمعه گزارش داد که میزان تشعشعات گاما در منطقه نزدیک به نیروگاه هستهای چرنوبیل به بالاتر از حد معمول رسیده است.
در گزارش این سازمان آمده است که درگیری اخیر در منطقه ممنوعه چرنوبیل از جمله تحرکات تجهیزات سنگین نظامی به تغییر سطح خاک و انتشار گرد و غبار آلوده به رادیواکتیو در هوا منجر شده است.
به نوشته خبرگزاری آسوشیتدپرس، تاکنون جزئیات بیشتری در این باره منتشر نشده است.
نیروهای نظامی روسیه این نیروگاه هستهای از کار افتاده و منطقه ممنوعه اطراف آن را در روز پنجشنبه تصرف کردند.
این نیروگاه اتمی در ۱۳۰ کیلومتری شمال کییف، پایتخت اوکراین، قرار دارد.
گزارشها حاکی است که بر اثر چند انفجار ناشی از درگیریهای اخیر، مخزن پسماندهای هستهای آسیب دیده است.
کارشناسان هشدار دادهاند که اگر تاسیسات چرنوبیل آسیب بیشتری ببیند ممکن است فاجعه اتمی سال ۱۹۸۶ دوباره تکرار شود.
وزیر خارجه مجارستان روز جمعه گفت که این کشور یک کریدور بشردوستانه را برای شهروندان کشورهای ثالث مانند ایران یا هند که قصد دارند از اوکراین خارج شوند، باز میکند و به آنها اجازه ورود بدون روادید (ویزا) میدهد تا فورا به کشورهای خود بازگردند.
به گزارش رویترز، دولت مجارستان طبق وعده قبلی پذیرفته است که شهروندان این کشورهای ثالث از جمله ایران را بلافاصله به نزدیکترین فرودگاه که دِبرِتسن است، منتقل کند.
مجارستان به همراه اسلوواکی و لهستان از شرق با اوکراین مرز مشترک دارد.
پیشتر حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، با پیتر سیارتو، همتای مجارستانی خود، تلفنی گفتوگو کرده و از دولت این کشور خواسته بود که شهروندان ایرانی از جمله دانشجویان، خانواده دیپلماتها و سایر ایرانیان مقیم اوکراین، امکان ورود به مرزهای مجارستان برای بازگشت به ایران را پیدا کنند.
وزیر خارجه روسیه روز جمعه در یک نشست خبری اعلام کرد به شرط آن که سربازان اوکراینی سلاح بر زمین بگذارند، مسکو آماده مذاکره است.
سرگی لاوروف، به گزارش خبرگزاری رویترز، اصرار داشته است که روسیه برای نجات دادن اوکراین از «ستم و سرکوب» به این کشور حمله کرده است.
به گفته آقای لاوروف، تنها در صورت تسلیم شدن ارتش اوکراین است که ولادیمیر پوتین حاضر به مذاکره خواهد بود.
این پاسخی غیرمستقیم به درخواست مذاکره از طرف ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، است که ولادیمیر پوتین تاکنون آن را بیپاسخ گذاشته است.
کرملین روز جمعه تایید کرد که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، برای مذاکره بر سر «تعهد بیطرفی» کییف ابراز تمایل کرده است.
کییف در سال ۲۰۱۰ تحت فشار مسکو که نمیخواست اوکراين به عضویت پیمانهای نظامی با کشورهای غربی (ناتو) درآید، اعلام وضعيت بیطرفی یا عدم تعهد کرده بود، اما بعدتر و در پی بالا گرفتن تنش بین دو کشور، پارلمان اوکراین به لغو وضعیت بیطرفی رای داد.
کرملین اما روز جمعه از اظهار نظر درباره مذاکرات «احتمالی» بین ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه و همتای اوکراینی او خودداری کرد.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، با تاکید بر این که «انتظارات مسکو از کییف بدون تغییر باقی مانده است» افزود مسکو این پیشنهاد را بررسی خواهد کرد.
مسکو مدتهاست که بر خواستههای امنیتی خود از کییف پافشاری میکند، از جمله اینکه اوکراین هرگز به عضویت ناتو در نیاید و یا به این بلوک اجازه ندهد نیروها و تسلیحات خود را در خاک اوکراین مستقر کند.
حکومت طالبان در افغانستان در واکنش به تهاجم روسیه به اوکراین ضمن ابراز «نگرانی» از احتمال جان باختن غیرنظامیان در اوکراین، رهبران مسکو و کییف را به رعایت «خویشتنداری» دعوت کرد.
وزارت خارجه حکومت طالبان در بیانیهای اعلام کرد که در راستای سیاست خارجی خود در رابطه با این درگیری، «بیطرف» خواهد ماند.
طالبان همچنین از طرفهای درگیری خواست که به حفظ جان دانشجویان و مهاجران افغان در اوکراین توجه کنند.