در ادامه دور جدید تنش در روابط اسرائیل و فلسطینیان، پلیس اسرائیل روز یکشنبه ۲۸ فروردین با ورود دوباره به صحن مسجدالاقصی در شرق اورشلیم، بیتالمقدس، گروهی از فلسطینیان را بازداشت کرد.
پلیس اسرائیل اعلام کرد که نیروهای آن روز یکشنبه پس از آن وارد الاقصی شدند که صدها فلسطینی به سوی یهودیان در «دیوار ندبه»، سنگپرانی کرده و «جان آنها را به خطر انداختند».
شاهدان عینی اسرائیلی نیز به شبکه تلویزیونی «کان» گفتند فلسطینیان از بامداد یکشنبه به سوی شماری از اتوبوسهای شهری اسرائیل نیز که از نزدیکی شرق اورشلیم عبور میکردند، سنگ پرتاب کرده و همچنین شماری از یهودیان را که در راه نیایش در «دیوار ندبه» برای آیین عید پسح بودند، مورد ضرب و شتم قرار دادند.
اما فلسطینیان گفتند که پلیس اسرائیل روز یکشنبه به یک گروه ۳۰ نفره از یهودیان اجازه داده بود وارد صحن الاقصی شوند و این امر «موجب تحریک فلسطینیان شد».
هلال احمر فلسطینی اعلام کرد که در درگیریهای این روز دستکم به ۱۷ فلسطینی زخمی رسیدگی و پنج تن از آنها را به بیمارستانهای شرق بیتالمقدس منتقل کرد.
پلیس اسرائیل روز شنبه بیش از نیمی از ۵۰۰ فلسطینی را که در درگیریهای شدید روز جمعه در صحن الاقصی دستگیر کرده بود، آزاد کرد اما نیمی دیگر را به اتهام دخالت در خشونتهای شدید با قرار تمدید حبس، راهی بازداشتگاه کرد.
شبکه کان اسرائیل اعلام کرد که پلیس اسرائیل روز ۲۶ فروردین بر اساس یک برنامه از پیش تنظیم شده از ساعات بامدادی وارد صحن الاقصی شد تا بتواند هرچه بیشتر فلسطینیانی را که ممکن است در ادامه ماه رمضان دست به خشونت بزنند، بازداشت کند.
در رویدادهای روز جمعه بیش از ۱۵۰ فلسطینی نیز زخمی شدند.
تنش جاری در حالی از پنجشنبه شب گذشته تشدید شده که ماه رمضان به نیمه خود نزدیک میشود، یهودیان عید پسح را آغاز کرده و مسیحیان در اماکن مقدسه شرق اورشلیم آیینهای عید پاک را برگزار میکنند.
به نوشته تایمز اسرائیل، نفتالی بنت، نخستوزیر، روز یکشنبه تاکید کرد که دست پلیس و همه نیروهای کشورش «برای تامین امنیت باز است» اما دولت او «تلاش خواهد کرد تا اوضاع را آرام کند».
بنی گانتز، وزیر دفاع اسرائیل، نیز اعلام کرد که مقررات منع تردد فلسطینیانِ دارای مجوز ورود به اسرائیل که روزهای جمعه و شنبه، همزمان با عید یهودیان پسح، برقرار شد، لغو میشود.
رسانههای اسرائیل این تصمیم وزیر دفاع را غیرمنتظره نامیده و گفتند نظر به نگرانیهای امنیتی مردم اسرائیل و چهار مورد حمله مسلحانه یک ماه اخیر در شهرهای مختلف که ۱۴ اسرائیلی را کشت، انتظار میرفت منع ورود فلسطینیان به اسرائیل در طول عید هشت روزه پسح ادامه یابد.
حکومت اردن هاشمی که متولی اماکن مقدسه اسلامی در شرق اورشلیم است، روز یکشنبه در بیانیههایی ادامه تحرکات نظامیان اسرائیلی را در قبال مسجدالاقصی، تحریکآمیز نامید و تاکید کرد که همه کوششهای پیشین برای حفظ آرامش بوده است اما اسرائیل آن را زیر پا میگذارد.
وزارت خارجه اردن با نکوهش نظامیان اسرائیلی در «هتک حرمت اماکن مقدسه اسلامی»، تاکید کرد که اسرائیل مسئول عواقب وخیم شدن اوضاع خواهد بود.
همزمان، رئیسجمهوری مصر پسر خود را برای میانجیگری میان اسرائیل و فلسطینیان با ماموریت آرام کردن اوضاع راهی منطقه کرد.
به نوشته روزنامه العربی الجدیده، مصر امیدوار است که این پادرمیانی دستکم از تبدیل شدن تنش جاری به یک بحران جنگی جدید جلوگیری کند.
به نوشته وای.نت، محمود السیسی، پسر ارشد عبدالفتاح السیسی، در صدر یک هیات مصری، در غزه و رامالله با سران سازمانهای فلسطینی و تشکیلات خودگردانی دیدار میکند و قرار است در ادامه برای دیدار با مقامات اسرائیل به تلآویو برود.
این اولین بار است که پسر آقای سیسی در این امور میانجیگری میکند. تا پیش از این، معمولا رئیس سازمان اطلاعات و امنیت مصر ماموریت پادرمیانی در بحرانهای اسرائیل و فلسطینیان را برعهده داشت.
به نوشته روزنامه اسرائیلی معاریو، اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، خواهان امتیازاتی برای فلسطینیان، بهویژه در باریکه محصور غزه شده تا او در برابر آن، اقداماتی در راستای جلوگیری از وخیم شدن تنش انجام دهد.
در این میان، محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی، روز یکشنبه در تازهترین اظهارات خود در باره اوضاع، آمریکا را نظر به نفوذی که بر اسرائیل دارد، به دخالت فوری فرا خواند.
آقای عباس در رامالله گفت که آمریکا باید «سکوت خود را در برابر خشونت اسرائیل که تهدیدی برای خاورمیانه است، بشکند».
محمود عباس ابراز نگرانی کرد که ادامه این وضعیت «تمامی منطقه را به آتش بکشد». وی لزوم میانجیگری جامعه بینالمللی را نیز برای دفاع از فلسطینیان درخواست کرد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، فلسطینیان گزارش کردهاند که در دو هفته اول ماه آوریل، ۲۹ فلسطینی بهدست نیروهای اسرائیلی کشته شدهاند.
یک گزارش اروپایی نیز اعلام کرده که اسرائیل در صد روز نخست سال ۲۰۲۲، ۴۷ فلسطینی را از پای درآورده که این رقم پنج برابر شمار فلسطینیانی است که در صد روز اول سال ۲۰۲۱ کشته شده بودند.