یائیر لاپید وزیر خارجه اسرائیل روز یکشنبه چهارم اردیبهشت جنبش حماس را به سازماندهی خشونتهای جاری در اورشلیم متهم کرد.
به گزارش آسوشیتدپرس، آقای لاپید در پاسخ به انتقاداتی مبنی بر اینکه پلیس اسرائیل با سیاست مشت آهنین در رابطه با وقایع مسجدالاقصی برخورد کرده، گفت که حماس در پشت پرده تحریکات اورشلیم ایستاده و ناآرامیها را تحریک و هدایت میکند.
ادامه خشونتها جامعه جهانی را نسبت به وقوع عملیات نظامی بین اسرائیل و سازمانهای مسلح فلسطینی نگران کرده است.
جو بایدن رئیس جمهور آمریکا شامگاه یکشنبه در گفتوگوی تلفنی با نفتالی بنت نخست وزیر اسرائیل در باره شرایط حاد امنیتی حاکم بر شرق اورشلیم گفتوگو کرد.
درگیری میان فلسطینیان و نیروهای امنیتی اسرائیل در حرم شریف، از آغاز ماه رمضان گسترش یافته است. خشونتها در روزهای جمعه شدیدتر از ایام دیگر در ماه روزه مسلمانان بوده است.
عامه فلسطینیان و رهبران آنها اسرائیل را متهم میکنند که با اجازه دادن به شمار زیادی از یهودیان برای بازدید از الاقصی، جرقه خشونتها را زده است.
در برخی از روزهای عید مذهبی یهودی پسح، پلیس اسرائیل روزانه به صدها تن از زائران یهودی اجازه داده بود وارد الاقصی شوند زیرا برای یهودیان «معبد مقدس» جایی است که الاقصی قرنها بعد به روی آن بنا شد.
بر اساس تفاهمهای پیشین میان دولتهای اسرائیل با سازمان اوقاف اسلامی که ادارهکننده الاقصی است، یهودیان در صورت ورود به الاقصی تنها میتوانند از محوطه آن عبور کرده و حق نیایش ندارند.
محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی و سایر رهبران فلسطینی در روزهای گذشته به سختی ابراز نگرانی کردهاند که ورود فزاینده یهودیان به الاقصی، «بخشی از توطئه اسرائیل برای تسلط یا تقسیم» این مکان باشد.
اما یائیر لاپید روز یکشنبه این اتهامات را قاطعانه رد کرد و گفت اسرائیل متعهد به حفظ وضعیت موجود در این مکان است و «هیچ تغییری در آن رخ نداده و در آینده نیز تغییری در آن داده نخواهد شد».
وزیر خارجه اسرائیل از رهبران کشورهای اسلامی که به دوستی با اسرائیل روی آوردهاند، خواست که در برابر «اخبار کذب» موضع گرفته و افکار مسلمانان را آرام کنند.
این درخواست آقای لاپید در حالی است که اردن و ترکیه، کشورهای مسلمانی که دهها سال زودتر از امارات، بحرین و مراکش با اسرائیل رابطه کامل سیاسی دارند، به اسرائیل شدیدا نسبت به عواقب بحران جاری هشدار دادهاند.
امارات نیز که تنها یک سال است با اسرائیل رابطه برقرار کرده، سفیر اسرائیل در ابوظبی را احضار کرده است.
وزیر خارجه اسرائیل گفت که «با وجود تحریکات سازمانهای تروریستی که در صدد دامن زدن به خشونت هستند، اسرائیل از هیچ تلاشی فروگذار نکرده تا صدها هزار مسلمان بتوانند نیایش ماه رمضان را در این مکان انجام دهند».
با وجود درگیریهای گسترده پلیس اسرائیل با فلسطینیانی که سنگ و بطری آتشزا به سوی نیروهای امنیتی اسرائیلی پرتاب میکردند، هر بار آرامش به این مکان بازگشته و نماز جمعه در آن برگزار شده است. در آخرین نماز در روز دوم اردیبهشت ۱۵۰ هزار فلسطینی شرکت کردند.
از سوی دیگر، جنبش حماس روز یکشنبه به اسرائیل هشدار داد که اگر بخواهد با «مجازات جمعی» مانع از درآمد کارگران فلسطینی در اسرائیل شود، حماس واکنش نشان خواهد داد.
به دستور دولت اسرائیل، گذرگاههای غزه با خاک اسرائیل روز چهارم اردیبهشت بسته شد تا حدود ۱۲ هزار کارگر اهل غزه که مجوز روزانه ورود به اسرائیل برای کارگری دارند، از کار کردن باز بمانند.
دولت اسرائیل این تصمیم را پس از آن گرفت که شامگاه جمعه و بامداد شنبه سه فروند راکت از غزه به سوی جنوب اسرائیل شلیک شد که دو فروند آن در فضای باز در نزدیکی مرز غزه و دیگری در خود باریکه غزه فرود آمد.
رسانههای اسرائیل گزارش دادند که بنی گانتز، وزیر دفاع، تصمیم گرفته که به جای حمله هوایی محدود به اهداف شبهنظامیان در غزه، گذرگاهها را به روی کارگران فلسطینی ببندد زیرا این امر، مجازات «موثرتری» خواهد بود.
بیش از نیمی از مردم در غزه بیکار هستند و فقر شدید بسیاری از آنها را به کارگری در اسرائیل سوق میدهد اما دولت اسرائیل با مقررات سختگیرانه تنها روزانه به چند هزار تن از ساکنین غزه برای ورود به اسرائیل مجوز میدهد.
پیش از شروع درگیریهای حرم شریف، ۱۴ اسرائیلی در حملات فلسطینیان در شهرهای مختلف اسرائیلی کشته شدند. به گزارش خبرگزاری فرانسه از آغاز ماه رمضان تا روز جمعه گذشته نیز ۲۴ فلسطینی، شامل سه دختر و زن در کرانه باختری کشته شدند.