سازمان جهانی هواشناسی روز سهشنبه ۲۸ تیر اعلام کرد دستکم تا چهار دهه آینده بسامد وقوع موج گرما، نظیر آنچه این روزها در اروپا شاهدیم، افزایش خواهد یافت و گرمای شدید این هفته زنگ خطری در مورد پیامدهای خطرناک افزایش دیاکسید کربن در جو زمین است.
پتری تالاس، دبیرکل این سازمان، در یک نشست خبری گفت: «فارغ از میزان موفقیت در مهار تغییرات اقلیمی، موارد وقوع امواج هوای گرم حداقل تا چهار دهه دیگر رو به افزایش خواهد بود. به دلیل تغییرات اقلیمی امواج هوای گرم در آینده به یک پدیده عادی بدل میشود و حتی شدیدتر خواهد شد.»
دبیرکل سازمان جهانی هواشناسی همچنین هشدار داد که تحتتأثیر افزایش انتشار گازهای آلاینده و دیاکسید کربن در اکثر کشورهای جهان و بهخصوص اقتصادهای بزرگ آسیایی، دوران اوجگیری امواج هوای گرم حتی ممکن است بعد از سال ۲۰۶۰ میلادی نیز ادامه یابد.
در این نشست خبری مشترک در شهر ژنو، کارشناسان سازمان بهداشت جهانی هم ارزیابی خود را از پیامدهای هوای گرم روزهای اخیر بر سلامت شهروندان کشورهای اروپای غربی تشریح کردند.
تحتتأثیر موج هوای گرم که اوایل هفته گذشته بخش اعظم خاک پرتغال و قسمتهای غربی اسپانیا را درنوردید، آتشسوزیهای گستردهای در این دو کشور روی داد که بسیاری از آنها هنوز بهطور کامل مهار نشدهاند.
جنوب غربی فرانسه نیز از روز دوشنبه ۲۷ تیر شاهد آتشسوزی پوشش گیاهی و جنگلها بوده و مقامات مسئول هشدار دادهاند که این آتشسوزیها ممکن است گسترش یابد.
موج سوزان گرمایی که اروپای غربی را در برگرفته، روز سهشنبه، ۲۸ تیر، به اوج خود رسید. برای اولین بار دمای نواحی جنوبی جزیره بریتانیا به ۴۰ درجه سانتیگراد رسید و اداره هواشناسی این کشور از چند روز پیش وضعیت قرمز را اعلام کرده که بالاترین سطح هشدار در این مورد است.
آخرین بار سه سال پیش دمای ۳۸.۷ درجه در این کشور ثبت شده بود.
شبکه حمل و نقل بریتانیا هم تأکید کرده که خطوط ریلی توان مقابله با اثرات ناشی از گرمای هوا را ندارد و بسیاری از خطوط کار خود را متوقف کردهاند؛ امری که بر ارائه سایر خدمات اثر منفی خواهد داشت.
رابرت استفانسکی، مسئول بخش اقلیمی سازمان جهانی هواشناسی، هم درباره وضعیت در آینده گفت: «سؤالی که همه میپرسند این است که تا چه زمانی ادامه خواهد داشت. متأسفانه پیشبینی ما نشان میدهد که تا اواسط هفته آینده ادامه خواهد داشت.»
تابستان سال گذشته درجه حرارت در سیسیلی واقع در جنوب ایتالیا به ۴۸ درجه رسید و رکورد گرما در قاره اروپا را شکست.
رابرت استفانسکی افزود: «نگرانی اصلی ما این است که تناوب وقوع امواج گرما در اروپا افزایش یابد و در فواصل کمتری به رکورد سال گذشته نزدیک میشویم.»
به گفته او در تابستان گذشته یونان هم شاهد گرمایی بود که دستکم در پنجاه سال گذشته بیسابقه بود و امسال نیز درجه حرارت در آن کشور به همین رکورد بسیار نزدیک شده است.
ماریا نیرا، مسئول بخش تغییرات اقلیمی در سازمان بهداشت جهانی، هم یادآوری کرد که در موج گرمای شدید سال ۲۰۰۳ در اروپا بیش از هفتاد هزار نفر جان خود را از دست دادند.
او هشدار داد که گرمایی با این شدت روی تنظیم دمای داخلی بدن تأثیر میگذارد و علاوه بر گرمازدگی ممکن است باعث عارضههای خطرناکی نظیر سکته مغزی و ایست قلبی هم بشود.
زمستان سال گذشته هیئت بین دولتی تغییرات اقلیمی در گزارش خود تأکید کرده بود که اگر انتشار دیاکسید کربن و سایر گازهای آلاینده بهسرعت کاهش نیابد، پیامدهای تغییرات اقلیمی شتاب بیشتری پیدا میکند.
کارشناسان مستقل تأکید میکنند که هرچند ساکنان کشورهای فقیر و در حال توسعه بیشتر از سایرین از پیامدهای مخرب گرمایش زمین رنج میبرند، ولی وقوع پدیدههای جوی شدید و مخرب در کشورهای توسعهیافته و ثروتمند از جمله اروپا و آمریکای شمالی نیز افزایش یافته است.