لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۴ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۲۸

«توافق» بر سر آتش‌بس؛ لاپید می‌گوید اهداف اسرائیل از عملیات غزه حاصل شد


دود ناشی از حملات راکتی نیروهای جهاد اسلامی به خاک اسرائیل
دود ناشی از حملات راکتی نیروهای جهاد اسلامی به خاک اسرائیل

در سومین روز از حملات هوایی سنگین اسرائیل در باریکه غزه، یائیر لاپید، نخست‌وزیر دولت انتقالی، شامگاه یکشنبه ۱۶ مرداد گفت که اهداف کشورش از عملیات غزه «حاصل شد».

به گزارش تایمز اسرائیل و یدیعوت آحرونوت، یائیر لاپید در پی بازدید از مناطق مرزی جنوب اسرائیل در نزدیکی غزه، در نشست شهرداران شهرک‌های این نواحی، گفت «ما به مرحله آخر (عملیات) رسیدیم».

او افزود که طولانی‌تر کردن عملیات زیان دارد تا فایده.

پیش از آن، شبکه کان اسرائیل گزارش داد که دولت با میانجی‌گری مصر برای پایان دادن به عملیات «موافقت کرد» و اسرائیل به مصر قول داده است که از ساعت ۲۰ (به وقت محلی) به غزه حمله نکند.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، برخی نهادهای اسرائیلی مانند شباک، سازمان امنیت داخلی، به یائیر لاپید توصیه کردند که عملیات را به پایان ببرد.

از عصر ۱۴ مرداد که اسرائیل با بمباران ناگهانی غزه ابتدا تیسیر الجعبری، فرمانده ارشد میدانی شاخه نظامی جهاد اسلامی فلسطین را از پای درآورد، اسرائیل از مصر که هم با این کشور و هم با جنبش حماس، حاکم بر نوار غزه روابط خوبی دارد، خواسته بود نقش میانجی را ایفا کند.

جهاد اسلامی بازوی عملیاتی حکومت ایران
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

اسرائیل از آغاز تاکید کرده بود که در عملیات نظامی با نام «سپیده دم» حملات خود را تنها متوجه اهداف متعلق به سازمان جهاد اسلامی فلسطین خواهد کرد و با حماس کاری ندارد.

زیاد النَخاله، دبیرکل جهاد اسلامی فلسطین، که از چند روز پیش از آغاز حملات سنگین اسرائیل به غزه به تهران رفته و با شماری از مقامات ارشد جمهوری اسلامی ایران در تهران دیدار و گفت‌وگو کرده بود، هنوز در مورد آتش‌بس اظهارنظر رسم نکرده است.

یک عضو ارشد جهاد اسلامی شامگاه یکشنبه تایید کرد که مصر وساطت کرده اما گفت هنوز این سازمان «غافلگیری‌های بزرگی» برای «دشمن صهیونیستی» (اسرائیل) دارد.

رسانه‌های اسرائیل احتمال دادند که جهاد اسلامی فلسطین در آخرین ساعات قبل از پذیرش آتش‌بس، حملات راکتی بیشتری به سوی شهرهای اسرائیل انجام دهد و از جمله شهرهای دورتری را هدف قرار دهد.

ارزیابی فوق عملی شد و با نزدیک شدن به ساعتی که برای توقف عملیات اعلام شده بود، صدای آژیر خطر حملات راکتی در شهرهای تل‌آویو، حولون، ریشون لتسیون و بت‎‌یام، غیر از شهرک‌های نزدیک‌تر به غزه، بلند شد.

جهاد اسلامی فلسطین از شامگاه جمعه صدها راکت به سوی اسرائیل شلیک، و زندگی اسرائیلی‌ها در ده‌ها شهر و شهرک، عمدتا در بخش‌های جنوبی را مختل کرد. مردم در شهرک‌های بسیاری محل زندگی خود را ترک کردند و نزد بستگان و دوستان خود در نقاط دیگر رفتند اما بامداد روز یکشنبه اطراف شهر اورشلیم نیز هدف حمله راکتی قرار گرفت.

اسرائیل کماکان تاکید دارد که ۹۷ درصد از راکت‌ها توسط سامانه گنبد آهنین «شکار» شده است.

با این حال، حماس که توان راکتی قوی‌تری دارد، در طول این بحران، هیچ راکتی به سوی اسرائیل شلیک نکرد.

رسانه‌های اسرائیل نوشته بودند که اگر شمار تلفات فلسطینیان در غزه بالاتر می‌رفت، حماس «ناچار» می‌شد به حملات راکتی بپیوندد تا «اعتبار» خود را در افکار عمومی فلسطینی حفظ کند.

شمار کشته‌های فلسطینی در غزه تا ظهر سومین روز بحران به ۳۲ تن و شمار زخمی‌ها به بیش از دویست تن رسید.

اما رسانه‌های فلسطینی در غزه گفتند که اسرائیل شامگاه یکشنبه به دو نقطه دیگر در غزه، یکی منطقه الفلوجه در بخش شمالی باریکه غزه و دیگری علیه یک خودروی در حال حرکت در شهر غزه، حمله هوایی کرد که هشت فلسطینی دیگر را کشت و شماری کودک نیز کشته شدند.

به نظر می‌رسد شمار تلفات فلسطینی به ۴۰ تن افزایش یافته است.

اسرائیل به وجود چند «فرمانده نظامی» جهاد اسلامی فلسطین در میان کشته‌ها اشاره کرده اما منابع فلسطینی تاکید دارند که «جنایات ضد بشری» اسرائیل غیرنظامیان و از جمله کودکان زیادی را نیز کشته است.

همزمان اسرائیل در سه روز عملیات خود، ده‌ها تن از فعالان سازمان جهاد اسلامی فلسطین را در کرانه باختری رود اردن دستگیر کرد تا از اقدام احتمالی آن‌ها جلوگیری کند.

اسرائیل جهاد اسلامی فلسطین را که حدود ۴۰ سال پیش در غزه برپا شد، سازمان دست‌‌نشانده جمهوری اسلامی ایران می‌داند و عملیات خود را با عنوان «پیشگیرانه» آغاز کرده بود اما هنوز معلوم نیست که این سازمان چه اقدام مشخصی را علیه اسرائیل تدارک دیده بود.

بر اساس ارزیابی‌های اسرائیل، جهاد اسلامی فلسطین ۹ هزار عضو دارد که شش هزار تن از آن‌ها نیروهای عملیاتی هستند. این سازمان دیدگاه‌های رادیکال‌تری نسبت به جنبش حماس دارد.

گزارش‌ها از آتش‌بس احتمالی در حالی مطرح شده که قرار است شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه ۱۷ مرداد نشستی اضطراری در این باره برگزار کند.

XS
SM
MD
LG