شبکه الجزیره از قول منابع آگاه گزارش داده است که لغو تحریمهای ایران در چهارچوب احیای برجام، دو مرحلهای و در چهار فاز خواهد بود.
منابع آگاه که نامی از آنها برده نشده است، روز جمعه ۲۸ مرداد به الجزیره گفتهاند که آمریکا به ایران تضمین خواهد داد که طی ۱۲۰ روز، ۵۰ میلیون بشکه نفت خود را بتواند بفروشد. همچنین ۷ میلیارد دلار از داراییهای مسدود شده ایران در کره جنوبی آزاد خواهد شد و تحریمها علیه ۱۷ بانک و ۱۵۰ نهاد اقتصادی ایران برچیده میشود.
این منابع گفتهاند در مجموع روند لغو تحریمهای ایران در دو مرحله ۶۰ روزه و چهار فاز انجام خواهد شد.
به گفته این منابع، آمریکا همچنین در صورت خروج مجدد از برجام، باید به ایران غرامت پرداخت کند.
ایران قبلا نیز موضوع دریافت غرامت از آمریکا در صورت خروج این کشور از برجام را مطرح کرده بود، اما دولت جو بایدن تاکنون اصرار داشته است که صلاحیت دادن تضمین از طرف دولتهای آتی آمریکا برای ایران را ندارد.
این گزارش همچنین میگوید، آمریکا با متن پیشنهادی اتحادیه اروپا که شامل موارد یاد شده است)، موافقت کرده است.
این در حالی است که وزارت خارجه آمریکا روز جمعه به رادیو فردا گفت همچنان در حال بررسی پیشنهاد اروپاست و با اتحادیه اروپا و متحدان اروپایی خود درباره مسیر پیش رو در تماس است.
هماکنون تقریبا کل صادرات نفت ایران با نقض تحریمهای آمریکا و روشهایی نظیر تغییر مالکیت نفت توسط دلالها به چین صادر میشود.
منابع مختلف و شرکتهای ردیابی نفتکشها میزان صادرات روزانه نفت ایران در هفت ماه ابتدایی ۲۰۲۲ را حدود ۸۰۰ هزار تا یک میلیون بشکه برآورد میکنند. بخش اعظم این نفت راهی چین و مقداری نیز راهی سوریه و ونزوئلا میشود.
اگر آمریکا تضمین صادرات ۵۰ میلیون بشکه نفت ایران را بدهد، جمهوری اسلامی قادر خواهد بود روزانه ۴۲۰ هزار بشکه نفت خود را راهی بازارهای بینالمللی، از جمله اروپا کند.
کره جنوبی همچنین ۷ میلیارد دلار به خاطر واردات نفت از جمهوری اسلامی در دوران قبل از خروج آمریکا از برجام، به ایران بدهکار است و آنچنان که الجزیره با استناد به منابع خود گفته، در صورت امضای برجام، این منابع آزاد خواهد شد.
الجزیره میافزاید ایران نیز به محض امضای احیای برجام، اقدامات معکوس در برنامه هستهای خود را شروع خواهد کرد.
ایران از اردیبهشت ۹۸، یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام، شروع به عدول از تعهدات هستهای خود کرد و این روند به مرور زمان شدت و شتاب بیشتری گرفت.
این گزارش همچنین به موانع پیش روی احیای برجام اشاره کرده که یکی از آنها الزام ایران به پاسخگویی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره منشا ذرات اورانیوم پیدا شده در سایتهای هستهای اعلام نشده جمهوری اسلامی است.
ایران بارها خواستار بسته شدن این پرونده بود، اما اخیرا وال استریت جورنال نیز گزارش داد بر اساس متن پیشنهادی اتحادیه اروپا، اگر ایران به پرسشهای آژانس پاسخ دهد، شورای حکام آژانس این پرونده را بسته و از ارسال آن به شورای امنیت سازمان ملل خودداری خواهند کرد.
ایران همچنین طی ماههای گذشته بر خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست گروههای تروریستی آمریکا اصرار داشته است. دولت جو بایدن قبلا گفته بود این موضوع ربطی به برجام ندارد.