تداوم بلاتکلیفی الهام مدرسی، زندانی سیاسی، در بازداشت
نزدیکان الهام مدرسی، نقاش ۳۲ ساله بازداشتشده در جریان اعتراضات سراسری اخیر، به رادیو فردا گفتند که او پس از ۴۰ روز همچنان در زندانی کچویی در بلاتکلیفی بهسر میبرد و از حق دسترسی به وکیل و مراقبتهای پزشکی محروم مانده است.
ژیلا مدرسی، خواهر این زندانی سیاسی که ساکن سوئد است، روز پنجشنبه به رادیو فردا گفت الهام روز ۱۱ آبان در پی یورش ماموران اداره اطلاعات کرج به منزل خانوادگیاش و ضبط وسایل شخصی و الکترونیک اعضای خانواده بازداشت شد.
خواهر الهام مدرسی در مصاحبه با رادیو فردا همچنین تصریح کرد که این زندانی سیاسی «به صورت شفاهی» تفهیم اتهام شده است.
بر اساس این اظهارات، ماموران بدون ارائه هیچگونه مدرک و مستنداتی الهام مدرسی را به «تبلیغ علیه نظام، اخلال در نظم عمومی و تحریک مردم به قصد کشتار» متهم کردهاند.
به گفته خانم مدرسی، ماموران امنیتی خواهرش را بدون ارائه حکم قضایی بازداشت کردند و بهرغم اینکه از دو بیماری داخلی رنج میبرد اما همچنان از سوی مقامهای امنیتی و قضایی در بلاتکلیفی است.
آزادی سونیا شریفی، معترض ۱۶ ساله، در میان استقبال مردم ایلام
منابع حقوق بشری و شماری از کاربران فعال در رسانههای اجتماعی، شامگاه پنجشنبه از آزادی سونیا شریفی، معترض نوجوان ۱۶ ساله، از «کانون اصلاح و تربیت» ایلام خبر دادند.
برخی تصاویر و ویدئوهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که مردم در خیابانهای آبدانان در استان ایلام به استقبال این نوجوان معترض پس از آزادی رفتهاند.
پیشتر در همین روز، عبدالوهاب بخشنده، دادستان ایلام در مورد پرونده سونیا شریفی گفته بود: «در حال حاضر برای این خانم قرار وثیقه صادر شده و در صورت تامین وثیقه آزاد خواهد شد.»
در حالی که پیشتر خبرهایی مبنیبر متهم شدن سونیا شریفی به «محاربه» منتشر شده بود، دادستان ایلام این گزارشها را رد کرد. این مقام قضایی به خبرنگاران گفت: «پرونده این متهم در حال حاضر در مرحله تحقیقات مقدماتی بوده و کیفرخواستی برای وی صادر نشده است.»
در روند اعلام همبستگی بینالمللی با معترضان بازداشتی، کاتیا لیکرت، نماینده پارلمان آلمان، اعلام کرده بود که «کفالت سیاسی» سونیا شریفی را پذیرفته است.
درخواست قراردادن سپاه در فهرست گروههای تروریستی در نشست ویژه پارلمان آلمان
اعضای پارلمان آلمان، در نشستی ویژه، با حمایت علنی از معترضان در ایران، خواستار افزایش فشارها بر جمهوری اسلامی از جمله قراردادن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی شدند.
در این نشست که امروز برگزار شد، شماری از نمایندگان از احزاب مخالف سیاسی درباره اعتراضات ایران صحبت کردند.
در سه ماه اخیر، شهرهای مختلف آلمان باتوجه به جمعیت زیاد ایرانیان و ایرانیتباران مقیم این کشور و نیز حضور قابلتوجه شماری از ایرانیتباران در پارلمان و عرصههای مختلف سیاسی، شاهد تجمعات گستردهای در حمایت از اعتراضات داخل ایران بوده است.
پاسخ تند قطبالدین صادقی به «خواهش» وزیر ارشاد
در سه ماهگی اعتراضات سراسری ایران، خواهش وزیر ارشاد جمهوری اسلامی از هنرمندان حوزه موسیقی برای آغاز دوباره فعالیتهای هنری خود موجی از انتقادها را در فضای مجازی برانگیخته است.
قطبالدین صادقی، کارگردان شناختهشده تئاتر ایران، نیز به تندی به اظهار نظر وزیر واکنش نشان داده و گفته با «دستور و فرمان» نمیتوان شرایط جامعه را «عادی» نشان داد.
محمدمهدی اسماعیلی، وزیر ارشاد، روز سهشنبه، ۲۲ آذرماه، گفت: «هیچ محدودیتی برای آغاز فعالیتهای هنری نیست، همان طور که ارکستر ملی هفته گذشته در تالار وحدت اجرا داشت؛ از عموم هنرمندان اهالی موسیقی خواهش میکنم فعالیتهایشان را آغاز کنند.»
آقای صادقی در واکنش به «شکاف بزرگ اجتماعی» در ایران اشاره کرده و افزود: «اقلیتی در جامعه اکثریتی را انکار میکند و علاوه بر آن جانشان را هم میگیرند و کوتاه نمیآیند و یک قدم برای آشتی برنمیدارند و فکر میکنند با خشونت میتوانند مسئله را حل کنند.»
بازجویی دوباره از آرش صادقی «بابت خبر ماهان صدرات»
پدرِ آرش صادقی از احضار دوبارهٔ او به دادسرای اوین، بازجویی «بابت خبر ماهان صدرات» و انتقال او به بند ۴ اوین خبر داد.
آقای صادقی در توئیتر نوشت: «آرش صادقی از زندان تهران بزرگ به دادسرای اوین فراخوانده شد و بعد از بازجویی یکساعته بابت خبر ماهان صدرات به بند چهار اوین منتقل شد. ضمناً داروهای وی به او تحویل داده شد. من بیشتر ناراحت داروهاش وبیماریش بودم.»
آرش صادقی، فعال مدنی زندانی، روز ۱۹ آذر از انتقال آقای صدرات، معترض محکوم به اعدام، از زندان تهران بزرگ به زندان رجاییشهر برای اجرای حکم خبر داده بود.
آقای صادقی، که از سال ۸۸ تا کنون بارها بازداشت و زندانی شده، به نوعی سرطان استخوان مبتلاست با این حال از ۱۸ مهر ماه دوباره بازداشت شد. مادر او، فرحناز درگاهی، نیز در جریان یورش سال ۸۹ نیروهای سازمان اطلاعات سپاه به خانهٔ آنها دچار حمله قلبی شد و در بیمارستان درگذشت.
سران اتحادیه اروپا اعدام معترضان در ایران را محکوم میکنند
بنا بر پیشنویس بیانیه نهایی رهبران اتحادیه اروپا که به دست رادیوفردا رسیده، آنها در کنار پرداختن به مسائل اساسی این نهاد از جمله جنگ در اوکراین، به اعتراضات در ایران نیز پرداخته و با اجرای اعدام «در هر زمان و تحت هر شرایطی» مخالفت کردهاند.
در این پیشنویس که رادیوفردا آن را رویت کرده و امروز باید توسط همه رهبران اتحادیه اروپا تأیید شود، بر این درخواست شورای اروپا از مقامهای جمهوری اسلامی تأکید شده که «استفاده بیرویه از زور در مقابل معترضان خصوصاً زنان» را متوقف کنند.
در آستانه نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، با غیرقابل قبول خواندن رفتار جمهوری اسلامی به خبرنگاران گفت: «حکومت ایران به شهروندان خود شلیک میکند و از این رو اروپا باید موضعی روشن در اینباره داشته باشد.»
بیش از ۲۳۰ فعال مدنی، نویسنده و اعضای خانوادههای دادخواه در بیانیهای از اعدام معترضان به عنوان «ابزار [حکومت] برای ایجاد خفقان» نام بردند و از تمامی کنشگران و تشکلهای صنفی برای تشکیل کارزاری علیه اعدام دعوت کردند.
این بیانیه تاکنون به امضای ۲۳۵ نفر از فعالان حقوق زنان، نویسندگان، کنشگران کارگری، معلمان، بازنشستگان، مادران دادخواه و خانوادههای خاوران، هنرمندان، شاعران و دیگر فعالان اجتماعی و مدنی رسیده است.
این بیانیه میگوید: «اعدام محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد یکی از حربههای حکومت برای خاموش کردنِ مردم به ستوهآمده از حکومت سرکوبگر جمهوری اسلامی است که با دست خالی هر روز به خیابانها میآیند و علیه ظلم و بیدادگری بر پیکره جامعه خود متحدتر میشوند.»
در ادامه این بیانیه، با اشاره کوتاه به تاریخچه ترور در جمهوری اسلامی آمده است که این «اعدامها اغلب در پی محاکمههای ناعادلانه و با نقض اساسیترین حقوق بشر اجرا میشود» و «منشاء تبعیض آشکار علیه تهیدستترین، محرومترین و آسیبپذیرترین اشخاص، از جمله مهاجران، اقلیتهای عقیدتی-مذهبی، قومیت-ملیتهای محروم، افرادی با پایگاه اجتماعی-اقتصادی پایین، زنان و اقلیتهای جنسیتی است.»
بازداشت «غیرقانونی» محمدعلی کامفیروزی پس از مراجعه به دادسرای اوین
محمدعلی کامفیروزی، وکیل دادگستری که وکالت برخی از بازداشتشدگان اعتراضات «زن زندگی آزادی» را بر عهده داشته، صبح چهارشنبه پس از مراجعه به دادسرای اوین برای پیگیری پروندههای تحت وکالت خود بازداشت شده است.
محمدعلی باقرپور، وکیل آقای کامفیروزی، به پایگاه خبری-تحلیلی «امتداد» گفته است که «اصلا اخطاریه یا احضاریهای جهت حضور موکلم در دادسرا نیامده» و این وکیل دادگستری «بدون طی تشریفات قانونی بازداشت شده است».
این بازداشت در شرایطی صورت گرفته است که به گفته آقای باقرپور، موکل او هر روز برای پیگیری پروندههای تحت وکالت خود به دادسرای اوین مراجعه داشت و «احتمال اختفا و یا فرار او طبعا منتفی بود».
این وکیل دادگستری تاکید کرد که آقای کامفیروزی «به سامانه سنا دسترسی داشته و ابلاغها مرتبا در اختیار او قرار میگیرد. لذا به راحتی میتوانستند از این طریق، او را احضار کنند».
آقای باقرپور همچنین گفته است که روز پنجشنبه، موکلش «با چشمبند و دستبند به همراه مامورین برای تفتیش منزل به محل زندگی خود منتقل شده و هنوز، علت بازداشت ایشان مشخص نیست».
محمدعلی کامفیروزی، وکالت پروندههای برخی از دانشجویان نظیر ملیکا قراگوزلو و روزنامهنگاران از جمله نیلوفر حامدی و الهه محمدی، خبرنگار بازداشتی روزنامه شرق و هممیهن را برعهده داشت.
پیشتر در اوایل روز پنجشنبه، ضیاء نبوی، فعال مدنی در توییتی از بازداشت محمدعلی کامفیروزی، خبر داده بود.
آقای نبوی نوشته است: «امثال کامفیروزی باید در زندان باشند تا دستگاه قضایی با خیال راحت و بدون مزاحمت احکام سنگین کیلویی و اعدام را صادر کند.»
یکی از بستگان مهدی حضرتی در مراسم چهلم او بر مزارش میگوید جمهوریاسلامی امروز خانوادهٔ مهدی را حصر خانگی کرده تا نتوانند در مراسم بچهشان شرکت کنند.
مهدی حضرتی نوجوان ۱۷سالهای بود که مأموران حکومتی در اعتراضات روز چهلم مهسا امینی در کرج به سرش شلیک کردند و سپس جنازه او را با وانت بردند و بدون حضور خانوادهاش خاک کردند.
مجیدرضا رهنورد: بر مزارم قرآن و نماز نخوانید
ویدئویی از گفتههای مجیدرضا رهنورد، جوان معترض اعدامشده در مشهد، در شبکههای اجتماعی منتشر شده که با دست مجروح و چشمان بسته و در میان مأمورانی که بهنظر میرسد مأموران اجرای اعدام باشند، وصیتش را اعلام میکند.
او میگوید در وصیتنامهاش نوشته است «دوست ندارم بر سر مزارم برایم قرآن و نماز بخوانند... شادی کنید و آهنگ شاد پخش کنید». مجیدرضا رهنورد بهاتهام «محاربه» تنها ۲۳ روز پس از بازداشت اعدام شد.