مراسم خاکسپاری محمد حاجیرسولپور روز دوشنبه، ۲۸ آذر با حضور گسترده مردم در بوکان برگزار شد.
آقای حاجیرسولپور پس از آغاز اعتراضات سراسری، ابتدا نهم مهر از سوی نیروهای حکومتی در بوکان بازداشت و پس از ۱۶ روز با تودیع وثیقه آزاد شد.
نیروهای حکومتی بار دیگر آقای حاجیرسولپور را دوم آذر در مغازهاش بازداشت کردند و او ۲۰ روز بعد بر اثر شدت جراحات ناشی از شکنجه به کما رفت و چند روز بعد جان سپرد.
محسنی اژهای بر لزوم «بازدارنده» بودن احکام دادگاهها و اجرای «سریع» آنها تاکید کرد
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی در جلسه با مقامات قضائی بر «بازدارنده» بودن احکام صادره در مورد متهمان و «اجرای سریع و بدون تاخیر» این احکام تاکید کرد.
غلامحسین محسنی اژهای روز دوشنبه، ۲۸ آذر در جلسه با روسای کل دادگستریها و دادستانهای کشور، ۱۵ دستور به آنها ابلاغ کرد که یکی از مهمترین آنها «مستند، مستدل و بازدارنده بودن احکام صادره برای مرتکبین جرائم سنگین اعم از امنیتی یا غیرامنیتی» بود.
این دستور در حالی به مقامات قضائی ابلاغ میشود که بسیاری از بازداشتشدگان اعتراضات سراسری از سوی دادگاههای انقلاب بدون ارائه سند و مدرک معتبر به احکام سنگین از جمله اعدام محکوم شدهاند. احکامی که در پی اتهاماتی صادر شده است که بسیاری از این بازداشتشدگان، تحت شکنجه و تهدیدهای شدید، مجبور به اعتراف اجباری به آنها شدهاند.
آقای اژهای در دستورات امروز خود همچنین بر «رعایت حقوق همه طرفهای پرونده اعم از شاکی، متهم، مدعی و محکوم» همچنین «رسیدگی دقیق به شکایت شفاهی یا کتبی محکومان» تاکید کرده است. این اظهارات در حالی مطرح میشود که بنا بر اعلام وکلای اختیاری بسیاری از متهمان، دادگاههای انقلاب حاضر به تایید وکالتنامه آنها نشده و اجازه دسترسی و مطالعه پرونده موکلان خود را نیافتهاند. همچنین دادگاههای رسیدگی به پرونده متهمان بهویژه در مورد احکام سنگین بدون حضور وکلا و دفاع آنها برگزار شده است.
رئیس قوه قضاییه جمهوری اسلامی همچنین گفته است که «احکام قطعیتیافته با رعایت موازین و تشریفات قانونی و خودداری از تاخیر ناموجه باید سریع و بدون تاخیر اجرا شود.»
بلاتکلیفی شمار زیادی از بازداشتشدگان و در مقابل رسیدگی فوری و فلهای به پرونده بازداشتشدگان محکومان به اعدام و عدم رعایت تشریفات قانونی از جمله انتقادات وکلای دادگستری به نحوه رسیدگی به پروندههای معترضان است. این در حالی است که تاکنون رسیدگی به پرونده کشته شدن هیچ یک از معترضان و معرفی عوامل کشتار آنها تاکنون صورت نگرفته است.
سازمان حقوق بشر ایران تاکنون کشته شدن دست کم ۴۶۹ معترض از جمله ۶۳ کودک در جریان اعتراضات سراسری را تایید کرده است. سایت حقوق بشری هرانا نیز از بازداشت حدود ۱۸ هزار و ۵۰۰ نفر مربوط به این اعتراضهای خبر داده است.
بر اساس گزارشها دستکم ۳۹ معترض در خطر صدور یا اجرای احکام اعدام قرار دارند و حکم اعدام دو معترض در تهران و مشهد تاکنون اجرا شده است.
بر اساس برخی گزارشها پس از انتشار پیام صوتی سعید اقبالی، این فعال مدنی محبوس در زندان رجاییشهر کرج به سلول انفرادی منتقل شده و او در پی این اقدام مسئولان زندان، اعتصاب غذا کرده است.
برخی منابع خبری نیز از اعتصاب غذای همزمان مادر آقای اقبالی خبر دادهاند.
این فعال مدنی زندانی در یک فایل صوتی درباره سرعت گرفتن روند اعدام زندانیان عادی و فشار روانی بر زندانیان سیاسی خبر داده و ضمن تاکید بر لزوم حمایتهای مردمی گفته بود: «اگر خیابانها خالی شود تک تک این بچهها کشته میشوند.»
روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم از مجروحشدن چهار آخوند در روز یکشنبه ۲۷ آذر بر اثر اصابت شیء نوکتیز خبر داده اما خبرگزاری حوزه دلیل آن را تفنگ ساچمهای اعلام کرده است.
خبرگزاری تسنیم بهنقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی قم خبر داد پیش از ظهر روز یکشنبه افراد ناشناس چهار آخوند را در «چند منطقه مختلف» قم مجروح کردند که دو نفر از آنها برای درمان جراحات به بیمارستان منتقل شدند.
این مرکز دلیل جراحت این چهار آخوند را «اصابت شیء نوکتیز توسط افراد ناشناس» عنوان کرده اما خبرگزاری حوزه دلیل جراحت را «اصابت تفنگ ساچمهای» اعلام کرده است.
یک عضو سپاه و سه بسیجی در سراوان کشته شدند
سپاه پاسداران از کشته شدن چهار نیروی سپاهی و بسیجی در روز دوشنبه، ۲۸ آذر در سراوان واقع در استان سیستان و بلوچستان خبر داد.
روابط عمومی «قرارگاه قدس جنوب شرق» در اطلاعیهای اعلام کرد که این چهار نفر متعلق به «نیروهای تیپ ۴۴ قمر بنیهاشم نیروی زمینی سپاه»، در منطقه مرزی سراوان در «درگیری با گروهکهای تروریستی» کشته شدهاند.
مقامات جمهوری اسلامی ایران از اصطلاح «گروهکهای تروریستی» برای اشاره به گروههای مسلح مخالف حکومت استفاده میکنند.
در اطلاعیه اخیر سپاه به نام این گروه و تعداد تلفات آن در درگیری امروز اشاره نشده و تنها آمده است که اعضای این گروه مسلح «به خاک پاکستان متواری شدند.»
بر اساس اطلاعیه قرارگاه قدس ، یک سپاهی با درجه ستوان دومی و هویت محمد گودرزی و سه عضو بسیج با نامهای رحیم بخشپرکی، حمیدرضا عابدی و محمود نیکخواهزاده کشته شدهاند.
از زمان آغاز اعتراضات سراسری در ایران طی سه ماه گذشته، گزارشهای پراکندهای از کشته شدن نیروهای سپاه و بسیج توسط معترضان و مخالفان جمهوری اسلامی در شهرهای مختلف ایران منتشر شده است.
با وجود بارش سنگین برف و سرمای شدید زمستان در نیمکره شمالی، ایرانیان معترض همچنان در بسیاری از شهرهای جهان به خیابانها میآیند و با تجمع، تحصن و اجرای پرفورمنسهای مختلف تلاش میکنند تا تداوم اعتراضات در ایران، همچنین سرکوب خشونتبار و صدور احکام مرگبار مانند اعدام علیه معترضان را به حکومتها و مردم سایر کشورها یادآوری کنند.
فرایبورگ آلمان:
مقابل سفارت ایران در اسلو، نروژ:
تورنتو، کانادا:
نوفللوشاتو، فرانسه
محکومیت وجیهه پری زنگنه، تصویرگر، به ۶ سال زندان
وجیهه پری زنگنه، گرافیست و تصویرگر، که از روز ۹ مهرماه بازداشت شده است به اتهام گلدوزی جمله «خون باید گریست» بر لباسش به شش سال حبس تعزیری محکوم شده است.
این نقاش و تصویرگر اصفهانی پس از آغاز اعتراضات سراسری در ایران و به دنبال اجرای پرفورمنس و گلدوزی جمله «باید خون گریست» بر روی لباسش روز نهم مهر ماه در اصفهان بازداشت شد.
پری زنگنه این جمله علی خامنهای را که گفته بود «باید خون گریست بر جامعه اسلامی که حتی احتمال کسی مثل بنده در آن مطرح شود»، دستمایه پرفورمنس خود با عبارت «خون باید گریست» قرار داده و روی لباس خود گلدوزی کرده بود و در در دادگاه این اقدام به عنوان یکی از اتهامات اصلی او مطرح و منجر به صدور حکم زندان برای این هنرمند اصفهانی شد.
پیش از این گزارشهایی درباره صدور حکم ۱۵ سال زندان برای وجیهه پری زنگنه در دادگاه بدوی منتشر شده بود که گزارشها حاکی از آن است که این حکم در دادگاه تجدیدنظر به ۶ سال حبس تعزیری تبدیل شده است.
بیش از دو هزار تن از هنرمندان و فعالان مدنی در ایران با راهاندای کمپینی خواهان آزادی این هنرمند اصفهان شده و تاکید کردند که «وجیهه پری زنگنه در پی اعتراضات مدنی دستگیر و زندانی شدهاند.»
در نامه حمایت از آزادی این هنرمند تاکید شده است که او «از خانواده بزرگ فرهنگ و هنر شهر اصفهان» است و «جامعه هنری شهر اصفهان بر آن است تا از طریق جمع آوری امضا نسبت به حمایت از این بانوی فرهیخته رسالت خویش را در پاسداشت از آزادی و مقام هنرمند» ابراز کند.
مناطق مختلفی از شهر تهران از جمله ستارخان، شهرک نفت، شاهین جنوبی، شهران، سلسبیل، سعادتآباد و دربند شامگاه یکشنبه شاهد سردادن شعارهای شبانه ضدحکومتی از سوی مردم معترض بود.
همزمان مناطقی از مشهد نیز صحنه اعتراضات پراکنده، شعارهای شبانه و شعارنویسی در اتوبوسهای شهری بود و در کرمانشاه تجمعهای اعتراضی پراکندهای برگزار شد.
جمعی از مردم شامگاه یکشنبه بیست و هفتم آذر ماه در منطقه ستارخان از داخل خانهها و مجتمعهای مسکونی شعارهای شبانه علیه جمهوری اسلامی و از جمله شعار «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر خامنهای» سردادند.
گزارش زیر را بخوانید:
وکیل محمد حسینی، از معترضان محکوم به اعدام، به دنبال اولین دیدار با او تاکید کرد که اقرارهای موکلش همگی «تحت شکنجه» اخذ شده و بنابراین از وجاهت قانونی برخوردار نیست.
محمد حسینی متهم ردیف دوم در پرونده قتل روحالله عجمیان از نیروهای بسیج است که در جریان اعتراضاتی که روز ۱۲ آبان به مناسبت چهلم حدیث نجفی در کرج رخ داد، کشته شد.
علی شریفزاده اردکانی، وکیل آقای حسینی، روز یکشنبه ۲۷ آذر در شبکه اجتماعی توییتر از ملاقاتی که سرانجام توانسته است با موکل خود در زندان کرج داشته باشد، نوشت و فاش ساخت که او در بازداشت تحت شکنجه قرار گرفته است.
آقای شریفزاده اردکانی نوشت: «با سیدمحمد حسینی در زندان کرج ملاقات کردم. روایتش همه اشک بود. از شکنجه، ضرب وشتم با چشم و دست و پای بسته تا لگد به سر و بیهوشی، از میله آهنی به کف پا و شوکر در قسمتهای مختلف بدن.»
این وکیل دادگستری سپس خطرنشان کرد که اقرارهای محمد حسینی «تحت شکنجه بوده و هیچ وجاهت قانونی ندارد».
گزارش زیر را بخوانید:
حمیدرضا امیری، فعال سیاسی، با قرار وثیقه آزاد شد
وکیل مدافع حمیدرضا امیری، فعال سیاسی بازداشتشده در جریان اعتراضات سراسری، از آزادی «موقت» موکلش با قرار وثیقه خبر داد.
سعید خلیلی پیشتر از تعیین زمان برگزاری دادگاه موکلش در ۲۸ آذر خبر داده و از اینکه امکان ملاقات مستقیم با او را نداشته انتقاد کرده بود.
حمیدرضا امیری که روز یکم مهرماه در ارتباط با اعتراضات سراسری بازداشت شده بود، با اتهامهایی ماننند «اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور» و «تبلیغ علیه نظام» روبهرو است.